Je bekijkt nu Close Reading lessenserie

Close Reading lessenserie

Close Reading is inmiddels een bekend begrip binnen het onderwijs. Steeds meer scholen gebruiken deze aanpak om hun leerlingen teksten echt te doorgronden. Je kunt de lessen zelf bedenken, maar hoe fijn is het om te kunnen putten uit een aantal voorbeeldlessen en inspiratie op te doen. Daar zijn de boeken van de nieuwe Close Reading lessenserie voor bedoeld. 

Wat is Close Reading?

Close Reading is een aanpak en geen methode. Het is een manier van werken om leerlingen te helpen de diepere laag in een tekst te laten begrijpen. De leerlingen worden onderzoekers van de tekst. Deze aanpak kun je bij heel veel teksten gebruiken, denk aan verhalende en informatie teksten. Maar ook bij een gedicht, lied of instructietekst.

Deze aanpak zorgt er niet alleen voor dat leerlingen de tekst beter begrijpen, maar door de gevarieerde werkvormen beleven ze er ook veel plezier aan.

Close Reading lessenserie

Hoe geef je Close Reading concreet vorm in jouw groep? Daar kun je de boeken Close Reading in de praktijk goed voor gebruiken. Deze serie bevat drie boeken; tien lessen voor de onder-, tien lessen voor de midden- en tien lessen voor de bovenbouw. 

Per lessenserie, van drie lessen, staat steeds een (prenten)boek of tekst centraal. Er is gekozen voor mooie, vaak bekende en veelgelezen prentenboeken en teksten, zowel verhalend als informatief. Veel van deze prentenboeken heb je waarschijnlijk al wel op school. Bijvoorbeeld: Die peer is voor mij, Bang mannetje en Kikker in de kou.

Elk boek bestaat uit twee delen. Deel 1 geeft informatie over wat Close Reading is, hoe je geschikte prentenboeken en teksten kiest en hoe je jouw lessen opbouwt. In deel 2 volgen de lessenseries, inclusief voorbeelden, tips, werkvormen en werkbladen. De werkbladen vind je op de website van Pica. 

Conclusie

Kortom: met de Close Reading lessenseries doe je volop ideeën op voor hoe je met allerlei teksten in je groep aan de slag kunt gaan! Een duidelijk en praktisch vervolg op het succesvolle boek Close Reading. Werken aan dieper tekstbegrip in het basisonderwijs.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie