Je bekijkt nu Leerspelletjes in de klas

Leerspelletjes in de klas

In deze blog wil ik je graag wat meer vertellen over leren aan de hand van spelletjes. Wij plannen elke dag spelletjestijd in om ook op een actieve manier en spelenderwijs de leerdoelen te oefenen. Dit bevalt ons en de kinderen heel erg goed. In deze blog meer over leerspelletjes in de klas.

Spelinloop
Wij beginnen elke ochtend met een kwartier tot 20 minuten spelinloop. Groep 3 plannen we zelf in aan de hand van een spelinloop rooster. Elke week plannen we een aantal spellen in en aan het einde van de week hebben de kinderen al deze spellen gedaan.

Voor groep 4 maken we een weektaak. Zij plannen zelf de activiteiten in en kiezen ook zelf een maatje om de samenwerkingsopdrachten mee uit te voeren. Groep 4 speelt spelletjes, maar maakt daarnaast ook werkbladen.

In groep 3/4 proberen we steeds meer de methode los te laten en de leerlijnen te gaan volgen. Binnenkort gaan we hier nog een grote stap mee maken, maar daar zal ik later nog wel eens over vertellen.

Op dit moment kijken we per zes weken welke doelen vanuit de methode aan bod komen. Hier zoeken we spellen bij die de kinderen tijdens spelinloop of hoekenwerk kunnen spelen.

Wil je meer weten over thematisch werken en spelenderwijs leren? Bekijk dan mijn E-book ‘Spelenderwijs leren in groep 3‘.

Leerspelletjes in de klas

Waar haal je de spellen vandaan?
Op internet zijn ontzettend veel spellen te vinden. Werk je met thema’s dan is de website van Piekie.com erg leuk. Deze spellen kun je namelijk ook nog goed in groep 3 inzetten. Daarnaast hebben we ook veel spelmateriaal gekocht.

Met sprongen vooruit
Wij hebben de spelletjes van de methode ‘Met sprongen vooruit‘ voor zowel groep 3 als 4. Dit zijn ontzettend veel spelletjes. Het is daarom belangrijk dat je deze van te voren goed ordent en bekijkt zodat je weet wat je er allemaal mee kunt.

Er zit een handleiding bij waarin je heel snel ziet bij welk rekengebied je een bepaald spel goed kunt inzetten. Zelf ben ik van plan om nog een lijst te maken waarin ik per leerlijn vermeld welk spel ik kan gebruiken.

De spelletjes die de kinderen aangeboden hebben gekregen komen in de spelletjeskast te staan. Deze pakken de kinderen dan ook tijdens het hoekenwerk. Spelletjes die te makkelijk zijn geworden haal ik op een gegeven moment weer weg.

Loco en Pico Piccolo
In groep 2 speelden de kinderen regelmatig loco, maar deze boekjes zijn voor groep 3 al snel te makkelijk. Sinds een paar weken heb ik dan ook een kaartenbak met loco kaarten voor groep 3 in de klas.

Elke week plannen we een aantal kaarten in die de kinderen moeten maken. Er zitten kaarten in voor rekenen, taal, algemene ontwikkeling en Sinterklaas. De 3-sterren kaarten zijn zelfs voor de groep 4 kinderen nog best pittig, dit is wel een hele leuke uitdaging voor ze!

Vorig jaar heb ik ook een heel aantal Pico Piccolo spelborden gekocht. De kaarten heb ik allemaal van internet gehaald. Zie bijvoorbeeld de website van Webjufjo en jufmilou. Maar je kunt ook hele mooie kant-en-klaar kaarten kopen..

Overige spellen
Voor de algemene ontwikkeling heb ik ook nog Smart Games in de klas staan. Deze plannen we eigenlijk nooit in, maar pakken de kinderen vaak zelf tijdens hoekenwerk. In de klas hebben we Colour Code, Penguins on ice, Castle Logix en Camelot.

Daarnaast hebben we ook gezelschapsspellen als Mens erger je niet, Rummicub, Scrabble, Regenwormen, Uno, memorie en kwartetspellen. Werk je in groep 3 met de methode Lijn 3? Dan zijn de taalspelletjes van Lijn 3 ook zeker een aanrader, deze worden in onze groep ook fanatiek gebruikt.

Lees ook eens:
5 leuke en leerzame spellen voor in de klas.
– 5 bordspellen die in elke klas thuishoren.

Een goede investering
Ik hoop dat ik je zo een goed idee heb gegeven van de mogelijkheden van leerspelletjes in de klas. Het is vaak wel even een investering, maar je kunt er dan wel jaren mee vooruit.

Zeker als je de overgang van de kleuters naar groep 3/4 wil versoepelen is het ook echt de moeite waard. En hier mag dan ook best een prijskaartje aan zitten.

Gebruik jij leerspelletjes in de klas? Heb je zelf nog tips voor leuke spellen? Ik hoor het graag!

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Rita

  Dag Linda, ik ben geïnteresseerd in het loco pakket. Hebben we het dan over miniloco?

 2. Vanneste BARBARA

  Dag Linda,
  Proficiat met je mooie en overzichtelijke website!
  Ik stelde mij de vraag waarom je gekleurde bolletjes op de spelletjes hangt.
  Is dit volgens moeilijkheid of zo of wordt dit ook zo in groep 2 gebruikt?
  Grtjs
  Barbara

Geef een reactie