Hoe kan ik mijn kind helpen met leren?

Kinderen leren niet alleen op school, maar ook thuis moeten veel kinderen huiswerk maken of ergens voor oefenen. Het leren gebeurt meestal niet vanzelf, de omgeving thuis moet hier ook op gericht zijn.

In deze blog wil ik graag antwoord geven op de vraag: ‘Hoe kan ik mijn kind helpen met leren?’

Geef het voorbeeld
Kinderen zijn continu opzoek naar rolmodellen en voorbeelden. Denk maar aan een peuter die haar broer steeds nadoet. Van nadoen leren kinderen ontzettend veel, het is dan ook niet erg.

Als ouder kun je hier op inspelen door te laten merken dat jij ook graag nieuwe dingen leert en dat het leuk is om te leren.

Misschien volg je wel een cursus of studie of heb je zin om wat meer te lezen over een bepaald onderwerp. Ga bijvoorbeeld eens naar de bibliotheek om op zoek te gaan naar een goed informatieboek over tuinieren, schilderen of koken.

Deel ook je ervaringen met je kind. Vertel dat je graag ergens beter in wil worden of dat je nieuwsgierig naar iets bent.

Kinderen ervaren zo dat leren bij het leven hoort en dat ‘iedereen’ het doet. Het is iets waar je beter van wordt.

Lees ook: hoe kan ik mijn kind thuis helpen met lezen.

Pas de omgeving aan
Ik weet dat het niet altijd mogelijk is (ik kom regelmatig bij gezinnen in een klein appartement), maar het is super fijn om voor je kind een rustige omgeving te creëren waar het zijn huiswerk kan maken. Denk bijvoorbeeld aan een opgeruimd bureau of tafel.

Dit kan op de slaapkamer, maar ook in de woonkamer zijn. Overleg met je kind wat hij het prettigst vindt, sommige kinderen leren beter in complete stilte en anderen hebben juist achtergrondgeluiden nodig om zich te kunnen concentreren.

Houd rekening met je kind als het gaat leren. Ga dan niet in de kamer stofzuigen of televisie kijken. Kies een geschikt tijdstip waarbij je kind het huiswerk gaat maken. Gelijk na schooltijd is niet heel fijn, meestal is er meer rust en concentratie na het avondeten.

Laat jongere broertjes en zusjes zachtjes spelen en spreek een tijdsduur af. Het is dan voor iedereen duidelijk hoe lang het huiswerkmoment duurt. Door dit op vaste momenten te doen is het voor iedereen helder en zullen er minder discussies zijn.

Zorg voor ontspanning
Huiswerk maken is voor veel kinderen best pittig. De meeste kinderen vinden het fijn als ze hierbij geholpen worden. Zorg ervoor dat na het moment van inspanning een moment van ontspanning volgt.

Misschien vindt je kind het fijn om samen een boekje te lezen, een spelletje te doen of wil het juist even rustig televisie kijken. Geef hier de ruimte voor, zodat hij zich weer even kan opladen.

Misschien heeft je kind helemaal geen zin om huiswerk te maken. Het kan dan helpen om het huiswerk te verdelen in deeltaken. Voor het eten maak je taal en na het eten rekenen. Sommige ouders belonen hun kind, maar ik vind dit ‘gevaarlijk’.

Huiswerk maken hoort erbij en je kind zal in zijn leven nog heel wat moeten studeren. Soms moeten er dingen gebeuren die niet altijd even leuk zijn.

Hoe help jij kinderen met het leren?

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 6 reacties

 1. Angelique

  Wij proberen het spelenderwijs aan te bieden. Onze zoon heeft moeite met rekenen en de juffen zeiden dat als we hem alleen maar bewust sommen laten hij gefrustreerd kan raken. Daarom doen we vaak spelletjes met dobbelstenen, hierbij moet hij alsnog wel rekenen maar heeft hij dit niet bewust door. Ook lezen we zoveel mogelijk met hem en kijken we leerzame programma’s met hem.

  1. Linda Willemsen

   Spelenderwijs oefenen is inderdaad een hele fijne manier! Het is leuk en het levert minder frustraties op.

 2. Kiki Wals

  Ik kan bevestigen dat meeste kinderen het niet leuk vinden om huiswerk te maken. Mijn kind zit op de basisschool, en hij wil helemaal niet zijn huiswerk maken. Hopelijk verandert de situatie nadat hij naar een middelbare school overstapt!

 3. Mariela Rohan

  Hi juf Linda,

  Wij hebben een 7 jarige ze gaat nu pas naar groep 3 we weten niet zeker of ze de cijfers en of de letters herkennen de ene moment wel en de andere moment niet kunt u me wat tips en oefeningen geven we wonen niet in Nederland maar we zijn wel Nederlands talig.

  Alvast bedankt voor uw hulp

Geef een reactie