Je bekijkt nu 6x boeken voor kleuterleerkrachten

6x boeken voor kleuterleerkrachten

Of je nou PABO-student bent of een doorgewinterde kleuterleerkracht, goede vakliteratuur is onmisbaar. De afgelopen jaren heb ik kennis gemaakt met ontzettend veel mooie boeken. In deze blog wil ik je de leukste boeken voor kleuterleerkrachten geven.

Hoera ik krijg kleuters
Heb je nog nooit met kleuters gewerkt of ben je hier net mee gestart, dan is dit boek echt iets voor jou. Het kleuteronderwijs is een vak apart en niet te vergelijken met de groepen 3 tot en met 8.

Dit toegankelijk geschreven boek geeft een gedegen, maar vooral ook praktische voorbereiding op het lesgeven in de kleuterklas. Tevens ondersteunt het boek je bij het samenstellen van een goed onderwijsaanbod voor kleuters.

Zorg voor kleuters
In dit boek wordt ingegaan op de wijze waarop kleuters met specifieke onderwijsbehoeftes kunnen worden begeleid door de eigen leerkracht en over welke vaardigheden een kleuter moet beschikken voor een succesvol vervolg in groep 3.

Naast theoretische achtergronden worden ook praktijkvoorbeelden gegeven rondom vier ontwikkelingsgebieden (sociaal-emotionele ontwikkeling, ontwikkeling van spel, werkgedrag en cognitieve ontwikkeling).

Ieder hoofdstuk kent een inleiding, theorie, praktijkvoorbeelden en aanbevelingen om de theorie te gebruiken in de eigen groepssituatie.

Kortom een echt basisboek om als kleuterleerkracht in de kast te hebben staan.

Spel en ontwikkeling
Dit boek is bestemd voor (aanstaande) leidsters en leerkrachten die ontwikkelingsgerichte spelactiviteiten voor jonge kinderen willen ontwerpen en begeleiden. De praktijkervaringen en de theorievorming uit de afgelopen jaren maken duidelijker dan ooit hoe belangrijk het spel is voor een optimale ontwikkeling van jonge kinderen.

Lees ook: 10 favoriete boeken van een kleuterjuf.

Interactief voorlezen
Ben je op zoek naar informatie over interactief voorlezen en heb je behoefte aan praktische ideeën om dit vorm te kunnen geven dan moet je zeker dit boek lezen. Het boek bestaat uit 10 verschillende hoofdstukken en kan verdeeld worden in een theoretisch en praktisch deel.

In de eerste hoofdstukken wordt uitgelegd wat interactief voorlezen is, welke prentenboeken geschikt zijn en hoe interactief voorlezen er uitziet. Via duidelijke stappen wordt uitgelegd wat je moet doen om interactief voorlezen een succes te laten worden.

Dit wordt toegelicht met mooie foto’s, praktijkvoorbeelden en overzichtelijke stappenplannen.

Vervolgens wordt uitgelegd hoe je interactief voorlezen kunt verwerken in de speelleeromgeving. Er worden ideeën voor hoeken en tips voor verwerkingsactiviteiten gegeven.

Op woordenjacht
Het uitbreiden en verdiepen van de woordenschat bij kinderen gaat niet vanzelf en het wordt zeker niet groter als ze een woord maar één keer horen. Een goed ontwikkelde woordenschat is een belangrijke factor voor succes in hun schoolloopbaan, maar hoe geef je hier dit vorm?

Dit boek geeft geweldige tips en doorkijkjes naar de praktijk. Zij laten zien dat er in de groepen 1 tot 8 genoeg mogelijkheden zijn om gevarieerd woorden te leren. Ik heb het boek in deze lijst gezet, omdat je vooral bij de kleuters veel aandacht geeft aan woordenschat.

Spelend rekenen
In het boek worden diverse rekenroutines beschreven. Dit zijn betekenisvolle, terugkerende activiteiten die door de leerkracht ingezet kunnen worden om de ontwikkeling van kinderen te stimuleren. Dit wordt vooral gedaan door middel van interactie met handpoppen.

Elke rekenroutine heeft een eigen handpop. Bijvoorbeeld: De verzamelkabouter, Willy Weeg of Nol de meetmol. Voor elke handpop is een passende introductie bedacht, die je goed in de klas kunt toepassen.

Daarnaast worden er doorkijkjes vanuit de praktijk beschreven. Zo doe je echt ontzettend veel leuke ideeën op. Vooral de suggesties voor concrete activiteiten zijn heel waardevol en ontzettend inspirerend!

Uiteraard zijn er nog veel meer goede boeken voor kleuterleerkrachten. Welk boek mag volgens jou in dit lijstje niet ontbreken?

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Ariëtte

    Hoi Linda,
    Na drie jaar ‘kleuterjuf’ te zijn geweest, sta ik nu voor groep 5. In de afgelopen jaren heb ik gebruik gemaakt van verschillende bovengenoemde boeken. Vooral ‘Spelen rekenen met peuters en kleuters’ vind ik een aanrader.
    Even een ander vraagje; voor welke leeftijdscategorie is jouw E-boek ‘Een klas voor boekenwurmen’ bedoeld? Kan ik hier in de middenbouw ook wat mee of is het vooral op de onderbouw gericht?
    Groetjes,
    Ariëtte

Geef een reactie