Je bekijkt nu De kringloop: 5 redenen waarom een kleuterleerkracht er graag komt

De kringloop: 5 redenen waarom een kleuterleerkracht er graag komt

Waarom zou de kringloopwinkel toch zo’n aantrekkingskracht hebben op mij als kleuterleerkracht? Heb jij je dat ook weleens afgevraagd? Natuurlijk is het goedkoop en is er een wisselende collectie verkrijgbaar…

Verrassend is de kringloop ook. Meerdere keren heb ik er al leuke kringloopvondsten gedaan, die van pas kwamen voor mijn kleutergroep.

In deze blog lees je 5 redenen waarom een kleuterleerkracht nu eenmaal niet zo gauw een kringloopwinkel voorbij moet lopen!

Boeken
Als je in een kringloopwinkel komt met een uitgebreid assortiment, zijn er vast wel een paar boekenkasten. Daar vind je soms de leukste prentenboeken en voorleesboeken! Meestal zijn de boeken geprijsd rond de 0,50 tot 2 euro… best kans dus dat je met een stapeltje boeken de deur weer uit gaat!

itels/schrijvers die ik vaak tegenkom, zijn onder andere Dikkie Dik, boeken van Nijntje, boeken van Lotje en Saskia en Jeroen (Jaap ter Haar), Bijbelse prentenboekjes, zelf-leesboekjes voor begin groep 3, boeken met kinderliedjes…

Natuurlijk moet je ook geluk hebben wat er die keer ligt. Een goede tip is om regelmatig even binnen te lopen bij je kringloopwinkel(s) in de buurt. Wie weet doe je ook een gouden vondst!

Ook cd’s met kinderliedjes of klassieke muziek voor kinderen kun je soms heel leuk bij een kringloop vinden. Bij boeken kijk ik wel altijd even of er niet in geschreven of getekend is.

Speelgoed
Kinderen hebben vaak veel speelgoed en van tijd tot tijd houden mensen dan opruiming. Tenminste, dat lijkt me als ik naar het aanbod in de kringloopwinkel kijk.

Wat je er kunt vinden voor je klas? Gezelschapsspelletjes, losse onderdelen voor spelletjes, zoals dobbelstenen en pionnen, puzzels, autootjes, poppetjes en speelgoeddieren.

Verder zijn er vaak leuke spullen als je zoekt voor je verteltafel of poppenhuis. Denk aan barbiekleertjes, kleine keukenspulletjes e.d. J

e moet soms wel even tussen de ‘oude rommel’ doorkijken om iets tegen te komen wat voor jou bruikbaar is!

De kringloop: waarom de kleuterleerkracht er graag komt.

Thema-materialen
Ga je werken over het restaurant? Bezoek zeker even een kringloop en haal wat oud servies en mooie pannen. Een tafelkleed of leuke (plastic) wijnglazen hebben ze vast ook nog wel!

Zelf ben ik al eens goed geslaagd, toen we over het thema ‘schoenenwinkel’ gingen werken. Oude schoenborstels, schoenpoets, veters en dergelijke hebben ze ook vaak wel bij een kringloop.

En wat denk je van het thema ‘de baby’. Elke kringloop heeft natuurlijk een uiteenlopend aanbod, maar er zullen vast wel babyspullen aanwezig zijn die je voor een klein prijsje kunt kopen.

Ook om je huishoek in de klas aan te vullen met wat ‘echte’ keukenspullen, kun je bij de kringloop goed terecht. Wat denk je van bestek, servies en een echt koffiezetapparaat? Dat werkt goed rollenspel weer in de hand!

Lees ook: een rijke leeromgeving in de middenbouw. 

Kleding
Ga ook eens tussen de oude kleding snuffelen! Zeker als je werkt over thema’s als ‘opa en oma’ of ‘prinsen en prinsessen’ zijn er bij de kringloop nog wel eens leuke vondsten. Oude carnavalspakjes of verkleedkleding kun je er ook vinden.

Soms zie je ook van die prinsessenkroontjes of leuke hakschoenen waar de kinderen zich graag mee verkleden. En bij bijna iedere kringloop is wel een rekje met oude parelkettingen en glanzende armbanden in allerlei kleuren. Daar zijn de meisjes in je kleuterklas vast heel blij mee.

Opbergmateriaal
Je merkt het wel, een kringloop biedt meer dan genoeg als je een kleutergroep hebt. Niet alles (tegelijk) meenemen, want dat veroorzaakt in je groep dan weer wat te veel bende.

Moet je weer naar de kringloop met je eigen oude spullen! Wat handig kan zijn om ook nog even mee te nemen bij de kringloop? Opbergmaterialen!

Wat denk je van opbergmappen, staande ordners, plastic bakken met deksel of mandjes om de kastjes van je hoeken netjes te houden? Ook daar kun je vast voor slagen.

Het lastige van de kringloopwinkel is natuurlijk wel, dat je vaak geen bonnetje krijgt en dus niks kunt declareren op school… Herken jij dat ook? In ieder geval hoop ik dat jij in jouw buurt ook een leuke kringloop hebt waar je soms inspiratie vandaan kunt halen om je onderwijs te verrijken! Laat het me maar weten in een reactie! Ik ben benieuwd.

Carolien van Beveren

Carolien van Beveren is gastblogger op klasvanjuflinda.nl. Ze studeerde in 2009 af aan de PABO. Vanaf die tijd heeft ze altijd als onderbouwleerkracht gewerkt, met veel enthousiasme. Ze vindt het belangrijk dat in het onderwijs aan kleuters het spelende kind centraal staat. Ze houdt ervan om thema's uit te werken en blogt hier dan ook regelmatig over. Carolien geeft les op een basisschool in Zeeland. Ze is getrouwd en moeder van een peuter van 2,5 en een baby.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Alie Koopmans

    Hallo Linda, ik ben wel geen kleuterjuf (was dit vroeger graag geworden) maar wil je toch even meedelen dat je wel een bonnetje bij de kringloop kunt krijgen als je hier om vraagt. Ik heb dit wel gekregen als dat zo uit kwam. Succes met de lessen voor de kleintjes. Groetjes Alie

Geef een reactie