Je bekijkt nu Staking in het basisonderwijs op 5 oktober

Staking in het basisonderwijs op 5 oktober

Op 27 juni gingen de deuren van veel basisscholen later open dan normaal. Veel leerkrachten gingen staken en hebben die dag het eerste uur geen les gegeven. Deze prikactie had niet het gewenste effect. Dus roepen de onderwijsbonden alle leerkrachten op om op donderdag 5 oktober een hele dag de werkzaamheden neer te leggen.

Waarom een staking?
Het doel van deze staking is dat het kabinet inziet dat er een (serieuze) stap moet worden gezet in een ruimere financiering van het basisonderwijs. Het primair onderwijs wil een eerlijk salaris dat vergelijkbaar is met het loon van de leerkrachten in het voortgezet onderwijs. En dat er meer (financiële) middelen komen om te werkdruk voor leerkrachten te verlagen.

Leerkrachten in het basisonderwijs  verdienen zeker 7% minder dan de collega’s in het voortgezet onderwijs. Dit verschil is natuurlijk best groot als je bedenkt dat leerkrachten in het VO en leerkrachten in het basisonderwijs beide HBO geschoold zijn en uiteindelijk hetzelfde vak uitoefenen. Het publiek van de docenten mag dan anders zijn, maar lesgeven is lesgeven.

Met de invoering van de Wet passend onderwijs, is de werkdruk alleen maar toegenomen. Scholen hebben een zorgplicht. Maar leerkrachten geven aan dat de groeiende zorgbehoefte te groot wordt. Klassen worden groter en in die klassen zitten steeds meer kinderen die extra ondersteuning nodig hebben.

Daarom zou het kabinet meer financiële maatregelen moeten nemen. Zodat er meer geld is voor ondersteunend personeel en bijvoorbeeld extra handen in de klas.

Is staken dan echt nodig?
Omdat ik (Jolanda) als zelfstandige werk, bepaal ik zelf mijn uurloon en heb dus niets te maken met de onderwijs CAO. Je zou dus zeggen dat ik geen belang heb bij deze staking, maar niets is minder waar. Ik denk dat het onderwijs onze toekomst is en daarom is het dus voor iedereen belangrijk dat het onderwijs blijft ontwikkelen.

Het lerarentekort wordt steeds groter en het aantal PABO studenten groeit niet. Daarnaast is in deze sector het aantal burn-out’s het grootst. Hoog tijd dus om aan de bel te trekken, want het onderwijs komt in de knel! Dus ik staak deze donderdag mee, want onze leerlingen zijn de toekomst!

Ga jij ook staken en waarom?

Jolanda Imminkhuizen

Jolanda Imminkhuizen is gastblogger op klasvanjuflinda.nl. Ze heeft de studie Pedagogiek gedaan in Gouda, tijdens haar studie heeft ze zich gericht op onderwijsondersteuning. Jolanda werkt nu als zelfstandig pedagoog in het onderwijs. Daarnaast is ze getrouwd en moeder van 2 jongens.

Geef een reactie