Je bekijkt nu Werken aan 21st century skills met Jouwweb

Werken aan 21st century skills met Jouwweb

Steeds meer scholen willen kinderen goed voorbereiden op de 21e eeuwse samenleving. De 21st century skills zijn de competenties die kinderen nodig hebben om hieraan succesvol deel te nemen. Vaardigheden als kritisch denken, probleemoplossend vermogen, creatief denken, informatievaardigheden en ict-vaardigheden spelen hierbij een belangrijke rol. Het ontwikkelen van ict-vaardigheden kan bijvoorbeeld door het maken van een eigen website bij Jouwweb. In deze blog vertel ik je er graag meer over.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Jouwweb.

Jouwweb
Wil je kinderen de kans geven om zelf een gratis website te maken dan kan dit bij JouwWeb op een eenvoudige manier. Met behulp van een eenvoudig stappenplan wordt JouwWeb stap voor stap aan kinderen uitgelegd. Echt iedereen kan het!

De kinderen beginnen met het kijken van een filmpje. Daarna volgen een aantal stappen. Ze bedenken een naam voor de website, maken inloggegevens aan en kunnen daarna aan de slag met de design en inhoud.

Er zijn veel verschillende soorten lay-outs waaruit de kinderen kunnen kiezen. Deze zijn trouwens heel eenvoudig aan te passen. Zo kunnen kinderen de kleuren, het logo en foto’s veranderen of toevoegen. Bij een gratis account wordt het adres uiteindelijk www.(zelfgekozen naam).jouwweb.nl.

Werken aan 21st century skills met Jouwweb

Hoe gebruik je het in de klas?
Je kunt in de klas de website JouwWeb op verschillende manieren gebruiken, een aantal voorbeelden:

Klassenblog met nieuwsberichten
Hoe gaaf is het om met de kinderen een klassenblog op te richten. In de middenbouw kan je het wat vrijblijvender houden door kinderen om de beurt een stukje te laten schrijven.

In de bovenbouw kan je er veel meer rollen aan koppelen, denk aan journalisten, illustratoren, eindredactie etc. Kinderen kunnen interviews houden, weekverslagen schrijven, favoriete boeken delen en nog veel meer!

Digitale opdracht
Ook erg leuk is om de kinderen in plaats van een werkstuk of muurkrant een website te laten maken. De kinderen kiezen een bepaald onderwerp, stellen leervragen op,  zoeken naar informatie en verwerken de antwoorden in stukken tekst. De kinderen oefenen hierbij verschillende doelen.

Boekenblog
Leespromotie is erg belangrijk om kinderen aan het lezen te krijgen. Richt samen met de kinderen een boekenclub op waarbij de kinderen om de beurt stukjes over hun favoriete boek mogen schrijven. Maar je kunt nog veel meer doen. Laat de kinderen om de beurt een stukje verder schrijven aan een verhaal (kettingverhaal), laat ze in plaats van een boekverslag een recensie op de boekenblog schrijven en laat ze hun favoriete boeken top 10 van de klas opstellen.

Zo zie je maar, er zijn ontzettend veel leuke mogelijkheden en het is echt helemaal gratis! Enthousiast geworden?

Klik hier voor meer informatie over JouwWeb. 

Foto’s Shutterstock: kinderen achter de computer en meisje achter de computer.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie