Je bekijkt nu Digitale leermiddelen voor de kleuters

Digitale leermiddelen voor de kleuters

Dit cursusjaar willen we het ICT-onderwijs bij ons op school een flinke boost geven. We hebben een hele actieve ICT’er en een mooi budget gekregen om allerlei mooie materialen te kopen.

We willen op deze manier aansluiten bij de 21 eeuwse vaardigheden en de kinderen al op jonge leeftijd kennis laten maken met het programmeren en techniek.

In deze blog deel ik de digitale leermiddelen voor de kleuters.

Disclaimer: geen enkel materiaal dat hieronder wordt beschreven is door bedrijven gesponsord. Alle materialen zijn door de school besteld en betaald. 

Digitale leermiddelen voor de kleuters
De nieuwe leermiddelen worden niet in 1x geïntroduceerd, dit is te onoverzichtelijk voor de kinderen. Eerst gaan kinderen van groep 7/8 ermee aan de slag en als zij het goed doorhebben wordt het materiaal aan een groepje kleuters uitgelegd.

Zij kunnen het dan weer aan andere kinderen uitleggen; hierdoor ontstaat een sneeuwbaleffect.

Lees ook:

LEGO Education Early Simple Machines Set
Met de Early Simple Machines Set maken kinderen voor het eerst kennis met tandwielen, hefbomen en katrollen. De set is geschikt voor 2 leerlingen en is inclusief 8 activiteitenkaarten.

Met de voorbeeldkaarten bouwen kinderen de bouwwerken na. Voor gevorderden is het mogelijk om zelf nieuwe uitvindingen te bouwen. Door samen te werken leren de kinderen samen problemen op te lossen en hun bevindingen te delen.

Hubelino Knikkerbaan – Mega Set – 200-delig
Deze grote Hubelino-bouwdoos is de perfecte start voor de beginnende knikkerbaanbouwer. Er zitten veel baanelementen en bouwstenen in meerdere vormen en kleuren en van verschillende grootten.

Daarmee kan van alles worden gebouwd, van simpele tot complexe bouwwerken, met oneindig veel mogelijkheden en onnoemelijk veel bouwplezier.

Alles wat de kleine bouwmeester voor zijn eerste eigen knikkerbaan nodig heeft wordt door Hubelino in een praktische koffer geleverd.

LEGO DUPLO Luxe Treinset – 10508
Geef iedere treinbaan van LEGO DUPLO een extra dimensie met deze Luxe treinset met moderne trein! De set bevat een locomotief met geluidseffecten en goederenwagons die je met rotsen kunt vullen.

Laad de rotsblokken uit met de echt werkende kraan en vul de trein daarna met brandstof voor de volgende rit!

Deze set wordt geleverd met meer dan 160 cm rails, brug met tunnel, vrachtwagen, DUPLO-steengroeve, gebouw met werkende kraan, allerlei vrolijk gekleurde DUPLO elementen en 3 DUPLO figuren.

Digitale leermiddelen voor de kleuters

Bee-Bot Oplaadbare Robot
De Bee-Bot is een kindvriendelijke robot in de vorm van een bij. Kinderen kunnen de robot bedienen met de zeven knoppen op zijn rug. Om van punt A naar punt B te komen moet hij de Bee-Bot van tevoren de juiste commando’s geven.

Bijvoorbeeld twee stappen vooruit, een keer naar rechtsdraaien en dan weer een stap vooruit. De robot onthoudt tot veertig stappen en kan zo uiteenlopende opdrachten uitvoeren.

Hierbij hebben we ook de werkbladen besteld. De werkbladen (NL) bestaan uit veertien opdrachtkaarten met uiteenlopende activiteiten en suggesties.

Lees ook mijn review over de Bee-Bot. 

Fisher-Price Co-de-Rups
Fisher-Price Co-de-Rups bestaat uit 9 gemakkelijk aan elkaar te koppelen delen die kinderen steeds anders kunnen ordenen om het speelgoed in een bepaalde richting te laten bewegen.

Co-de-Rups kan vooruit, naar links, naar rechts, wiebelen, dansen of een paar seconden wachten voordat hij weer gaat bewegen.

De leerlingen kunnen de delen zo ordenen dat Co-de-Rups naar doelwitten loopt die zij in de kamer hebben neergezet. De gemotoriseerde kop met lichtjes, geluidjes en knipperende ogen brengt Co-de-Rups tot leven!

Primotoys Cubetto Playset
Cubetto, een vriendelijke houten robot, laat kinderen vanaf 3 jaar kennismaken met programmeren. Door de kleurrijke blokken in het speelbord te plaatsen laat je de Cubetto de door jou bepaalde route rijden.

Marbotic | Smart Numbers
Marbotic – Smart Numbers bestaat uit een doos met 10 houten cijfers en een aantal apps voor de iPad of Android. Het is bestemd voor kinderen in de leeftijd van 2 tot 6 jaar. De apps bevorderen de intuïtieve ontdekking van de cijfers 0 tot 10.

Tiptoi®
Daarnaast was er zo’n 150 euro aan budget om te investeren in Toptoi materialen. Tiptoi is een innovatief interactief leersysteem waarmee kinderen spelenderwijs de wereld ontdekken. Als het kind met de stift op een afbeelding of tekst tipt, klinken er bijbehorende geluiden, gesproken tekst of muziek.

De elektronische intelligentie biedt kinderen de mogelijkheid om boeken en spellen volledig zelfstandig steeds weer opnieuw te beleven.

Naast deze materialen hebben de kleuters ook twee ipads in de klas met allerlei leuke apps. Het is een flinke investering (rond de 950 euro), maar we hebben dan ook veel subsidie vanuit de gemeente gekregen. Heb je zelf nog goede suggesties voor digitale leermiddelen voor de kleuters? Laat dan een reactie achter. Ik hoop dat je wat aan onze tips hebt!

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie