Je bekijkt nu Digitale leermiddelen voor groep 5/6

Digitale leermiddelen voor groep 5/6

Dit cursusjaar willen we het ICT-onderwijs bij ons op school een flinke boost geven. We hebben een hele actieve ICT’er en een mooi budget gekregen om allerlei mooie materialen te kopen.

We willen op deze manier aansluiten bij de 21 eeuwse vaardigheden en de kinderen al op jonge leeftijd kennis laten maken met het programmeren.

In deze blog deel ik de digitale leermiddelen voor de leerlingen in groep 5/6.

Disclaimer: geen enkel materiaal dat hieronder wordt beschreven is door bedrijven gesponsord. Alle materialen zijn door de school besteld en betaald. 

Digitale leermiddelen voor groep 5/6
De nieuwe leermiddelen worden niet in 1x geïntroduceerd, dit is te onoverzichtelijk voor de kinderen. Eerst gaan kinderen van groep 7/8 ermee aan de slag en als zij het goed doorhebben wordt het materiaal aan een groepje kleuters uitgelegd.

Zij kunnen het dan weer aan andere kinderen uitleggen; hierdoor ontstaat het sneeuwbaleffect.

Lees ook:

Dash & Dot Robot Wonderpack
Met de Dash & Dot Robot Wonderpack is de leerling voorbereid op de toekomst. In een wereld die steeds meer gericht is op programmeren, maakt de leerling met deze robot zijn of haar eerste speelse stappen. De leerling krijgt leuke en listige opdrachten om te maken en leert zo steeds meer over creatieve probleemoplossing, wiskunde en algoritmes.

Ozobot Bit 2.0
Maak kennis met de meest innovatieve programmeerbare robot! Deze interessante en educatieve Ozobot kan geprogrammeerd worden door middel van kleuren, lijnen en basis programmeertaal. Teken lijnen in verschillende kleuren en maak verschillende kleurcodes waardoor Ozobot verschillende commando’s uitvoert.

Digitale leermiddelen voor groep 5/6

LEGO 45300 WeDo 2.0 Basis Set en Software
Met deze eigentijdse bouwset maken kinderen op een speelse wijze kennis met het programmeren van computers. Daarbij worden zij uitgedaagd in hun creativiteit. Ze leren te onderzoeken wat mogelijk is, bedenken nieuwe ideeën en kunnen hun ontdekkingen delen met anderen.

LEGO Education Simple & Powered Machines
De LEGO 9686 Eenvoudige en Aangedreven Machines set van LEGO Education maakt kinderen op duidelijke en stapsgewijze manier vertrouwd met natuurwetenschappelijke principes zoals kracht, aandrijving, wrijving, versnelling en energie.

LEGO BOOST – 17101
Zet Vernie, jouw eigen robotvriend die kan praten, in elkaar en bouw hem precies zoals jij wilt! Je kunt zijn gedrag coderen en leuke activiteiten uitvoeren met de inbegrepen speelmat. Wanneer je tegen Vernie de Robot praat zal hij met gezichtsuitdrukkingen reageren die zijn humeur uitbeelden.

Met zijn grote rupsbanden kan Vernie de Robot met verschillende snelheden in alle richtingen bewegen. Daarnaast kan Vernie ook afstanden inschatten, gebaren met zijn handen maken en accessoires vastpakken en meenemen.

Vanaf de schieter op zijn schouder kun je pijltjes afvuren op het bijbehorende doel! Je kunt het veermechanisme van de schieter activeren door Vernies hoofd rond te draaien.

Microscoop Easi-Scope Wireless
Deze handzame microscoop is via een USB stick aan te sluiten en eenvoudig in het gebruik. Houd de Easi-Scope op een object en draai aan de bovenzijde om de focus bij te stellen voor een helder plaatje. Je kunt tevens een foto of een video maken.

Naast deze materialen hebben we ook vier ipads in de klas met allerlei leuke apps. Het is een flinke investering (rond de 900 euro), maar we hebben dan ook veel subsidie vanuit de gemeente gekregen. Heb je zelf nog goede suggesties, laat dan een reactie achter. Ik hoop dat je wat aan onze tips hebt!

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie