Je bekijkt nu Digitale leermiddelen voor groep 7/8

Digitale leermiddelen voor groep 7/8

Dit cursusjaar willen we het ICT-onderwijs bij ons op school een flinke boost geven. We hebben een hele actieve ICT’er en een mooi budget gekregen om allerlei mooie materialen te kopen.

We willen op deze manier aansluiten bij de 21 eeuwse vaardigheden en de kinderen al op jonge leeftijd kennis laten maken met het programmeren en techniek.

In deze blog deel ik de digitale leermiddelen voor de leerlingen uit groep 7/8.

Disclaimer: geen enkel materiaal dat hieronder wordt beschreven is door bedrijven gesponsord. Alle materialen zijn door de school besteld en betaald. 

Digitale leermiddelen voor groep 7/8
De nieuwe leermiddelen worden niet in 1x geïntroduceerd, dit is te onoverzichtelijk voor de kinderen. Eerst gaan kinderen in tweetallen ermee aan de slag .

Zij kunnen het dan weer aan andere kinderen uitleggen; hierdoor ontstaat een sneeuwbaleffect. Ook maken de kinderen tutorials, die op Youtube worden geplaatst. Zo kunnen andere kinderen er ook weer van leren.

Lees ook:

Ozobot Bit 2.0
Maak kennis met de meest innovatieve programmeerbare robot! Deze interessante en educatieve Ozobot kan geprogrammeerd worden door middel van kleuren, lijnen en basis programmeertaal.

Teken lijnen in verschillende kleuren en maak verschillende kleurcodes waardoor Ozobot verschillende commando’s uitvoert.

VR-glasses Google
De Homido Grab is een Virtual Reality (VR) bril. Deze door Google gecertificeerde VR-bril is een betaalbare en comfortabele bril die samenwerkt met je smartphone waardoor je van duizenden VR apps, games en films kunt genieten.

InO-Bot
Input-Output-Bot (oftewel in het kort InO-Bot) is speciaal ontworpen om te gebruiken met de populaire Scratch-programmeertaal. Kinderen kunnen leuke en uitdagende activiteiten creëren, terwijl zij hun vaardigheden op het gebied van programmeren en debuggen ontwikkelen.

InO-Bot heeft een breed scala aan inputs en outputs om te programmeren, zodat kinderen uitgedaagd worden om slimme en geavanceerde programma’s te bouwen. Wanneer zij het programma eenmaal geschreven hebben kunnen zij dit direct uittesten.

Digitale leermiddelen voor groep 7/8

LEGO Mindstorms Education
De Mindstorms EV3 set bevat alles om aan de slag te gaan met 21e eeuwse vaardigheden. Ga aan de slag met het ontwerpen en bouwen van een robot. Wat moet de robot kunnen? Leg dit vast door de robot op de juiste manier te programmeren.

Het programmeren gebeurt door het achter elkaar plaatsen van verschillende pictogrammen. Elk pictogram staat voor een actie, bijvoorbeeld links af slaan, draaien, 5 seconde rechtdoor rijden, stoppen en meer!

LEGO BOOST – 17101
Zet Vernie, jouw eigen robotvriend die kan praten, in elkaar en bouw hem precies zoals jij wilt! Je kunt zijn gedrag coderen en leuke activiteiten uitvoeren met de inbegrepen speelmat. Wanneer je tegen Vernie de Robot praat zal hij met gezichtsuitdrukkingen reageren die zijn humeur uitbeelden.

Met zijn grote rupsbanden kan Vernie de Robot met verschillende snelheden in alle richtingen bewegen. Daarnaast kan Vernie ook afstanden inschatten, gebaren met zijn handen maken en accessoires vastpakken en meenemen.

Vanaf de schieter op zijn schouder kun je pijltjes afvuren op het bijbehorende doel! Je kunt het veermechanisme van de schieter activeren door Vernies hoofd rond te draaien.

LEGO 9688 Energie Set
Deze LEGO 9688 Energie set van LEGO Education laat kinderen kennismaken met duurzame energie zoals zonne-energie, windenergie en waterenergie. Met o.a. een LEGO Zonnepaneel en een unieke energiemeter.

Makeblock mBot Ranger
De Ranger is een educatieve robot die op verschillende manieren opgebouwd kan worden: als rupsvoertuig, of als een soort Segway die zichzelf in evenwicht houd.

De kit bevat alle onderdelen (print, motoren, sensoren handleiding, etc.), gereedschap en kabels die nodig zijn om aan de slag te kunnen.

Naast deze materialen hebben we ook vier ipads in de klas met allerlei leuke apps. Het is een flinke investering (rond de 1100 euro), maar we hebben dan ook veel subsidie vanuit de gemeente gekregen. Heb je zelf nog goede suggesties, laat dan een reactie achter. Ik hoop dat je wat aan onze tips hebt!

BewarenBewaren

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie