Je bekijkt nu Het opzetten van een leerlingenraad op school

Het opzetten van een leerlingenraad op school

Sinds het schooljaar 2015/2016 hebben we een leerlingenraad op school. Dit zijn acht leerlingen uit groep 5 t/m 8, die zijn gekozen door middel van verkiezingen. Samen met twee leerkrachten houden zij elke drie maanden een vergadering. Hier worden ideeën van kinderen besproken die ze op school willen veranderen. In deze blog deel ik hoe jullie dit ook op school kunnen opzetten.

De leerlingenraad
Bij ons bestaat de leerlingenraad uit een groep gekozen kinderen. Vanaf groep 5 kunnen de kinderen zich verkiesbaar stellen. Natuurlijk moeten ze zich zelf wel kunnen promoten. Dit doen ze door middel van een korte presentatie; waarom zijn zij een goede kandidaat?

In elke groep wordt uiteindelijk een stemronde gehouden, waarbij twee kinderen worden gekozen om de klas te vertegenwoordigen in de leerlingenraad. In totaal zitten er dus acht leerlingen in de raad. Deze wordt begeleid door twee leerkrachten. 

Het is belangrijk dat de kinderen een goed idee krijgen van de leerlingenraad. Bij ons op school bekijken ze voor de stemronde dit filmpje van Leraar24.

Wat doet de leerlingenraad?
Als leerkrachten vinden we de leerlingenraad erg belangrijk. Wij weten zo wat er speelt bij de leerlingen en wat zij belangrijk vinden. Ook de kinderen voelen zich gehoord, betrokken en krijgen een stem. Daarnaast wordt op deze manier het actief burgerschap bevordert. Aan de leden van de leerlingenraad dus de taak om met hun klasgenoten in gesprek te blijven. Wat willen de kinderen veranderen of wat willen ze inbrengen?

Het opzetten van een leerlingenraad, hoe doe je dat?

Een belangrijke aantekening hierbij is dat de punten die worden ingebracht tijdens de vergaderingen van de leerlingenraad voor de hele school van toepassing moeten zijn. Dingen die bijvoorbeeld aan de orde komen: schema voor tafelvoetbal, open inloop van de ouders, evaluatie van verschillende schoolactiviteiten en het scheiden van afval.

De leerlingenraad vond bijvoorbeeld de opkomst van de open inloop heel laag. Ze hebben vervolgens de ouders een herinnering en oproep per mail gestuurd en de opkomst was de keer daarna heel hoog. Veel leuker om dit vanuit de leerlingen te doen, dan vanuit de leerkrachten!

Ook zijn ze een keer langs alle groepen geweest om de kinderen op te roepen nog beter hun best te doen met het scheiden van het afval.

Meer interactie binnen de school? Lees ook eens mijn blog over omgekeerde oudersgesprekken.

Een vergadering van de leerlingenraad
De leerlingenraad vergaderen ongeveer elke drie maanden een keer onder schooltijd. Hierbij zitten twee leerkrachten, maar deze hebben vooral een begeleidende rol. De raad vergadert in de teamkamer onder het genot van wat thee met lekkers.

Twee leerlingen uit groep 7/8 zijn notulist en voorzitter. Van te voren wordt er een agenda met gesprekspunten opgesteld. Deze wordt gemaakt door één van de leden. Meestal wordt er op de laatste vergadering al wat punten bedacht. De agenda krijgen alle leden van tevoren ook in te zien.

In de groepen wordt besproken wat er aan de orde is geweest in de leerlingenraad. Meestal brengen twee leden een bezoek aan alle klassen. Dit duurt vaak maximaal 5 minuten. De notulen worden naar het MT gemaild en indien nodig  door twee leden besproken tijdens de personeelsvergadering.

Na een jaar gaan alle leerlingen automatisch uit de leerlingenraad. Aan het begin van een nieuw schooljaar worden er nieuwe verkiezingen gehouden. Een leerling mag maximaal twee keer deelnemen aan de leerlingenraad.  

Werken jullie ook met een leerlingenraad? Ik ben ben benieuwd!

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 4 reacties

  1. Esther

    Beste Linda,
    Ik ben me aan het verdiepen in het opzetten van een leerlingenraad. Nu vroeg ik me af of je hiervoor literatuur hebt gebruikt? Zo ja, welke?
    Ook vraag ik me af hoe de leerlingen de stem van de jongere kinderen laat horen (groep 1 t/m 4/5. )
    Groetjes, Esther

    1. Ha Esther, het is gebaseerd op de methode De Vreedzame School. Zij hebben ook geholpen met het opzetten van de raad. In principe hebben de jongere kinderen geen inbreng. Het wordt anders ook wel heel veel.

  2. Geerke

    Beste Linda,
    Bedankt voor het lezen van deze blog over de leerlingenraad. Wij willen een leerlingenraad opzetten, dus ik zocht naar informatie hoe je dat meteen goed doet. Jullie hebben er twee leerkrachten bij zitten, vinden zij dat niet een zware taakbelasting? En de Raad krijgt veeeeeel vragen en ideeen vermoed ik, maak je in de vergadering dan een taakverdeling? Kom je daar pas op de volgende vergadering op terug met elkaar of ook op een andere manier? Ik lees ook ergens dat dingen soms afgehandeld kunnen worden tijdens de vergadering, doe jullie dat ook? We willen het meteen goed doen, snap je.
    Groetjes Geerke (leerkracht van SteveJobsschool De Ark in Heemskerk)

    1. Linda Willemsen

      De leerlingenraad is bij ons onder schooltijd; de leerkrachten zijn hiervoor uitgeroosterd. Zij krijgen hier daarnaast ook taakuren voor. Het valt mee met de hoeveelheid vragen. Misschien ligt het ook aan het aantal leerlingen? Bij ons zitten rond de 80 kinderen op school, dus dat scheelt. Tijdens de vergadering wordt dan inderdaad een taakverdeling gemaakt. Kleine dingen kunnen inderdaad gelijk behandeld worden en andere punten worden meegenomen naar de nieuwe vergadering. Succes!

Geef een reactie