Engelstalige leesboeken voor de basisschool

Kinderen spreken steeds eerder en beter Engels; zeker als je dit vergelijkt met zo’n 20 jaar geleden. Dankzij Youtube en films komen de kinderen er al op jonge leeftijd mee in aanraking.

Voor sommige kinderen kunnen de lessen Engels dan best saai zijn; ze hebben wat uitdaging nodig. Bijvoorbeeld door Engelstalige leesboeken te lezen. In deze blog deel ik een aantal tips.

Engels bij ons op school
Bij ons op school maken de kinderen vanaf groep 1 al kennis met Engels. In de groepen gebruiken we o.a. de methode My name is Tom. Een leuke en interactieve methode waarbij de kinderen op een leuke manier met het Engels aan de slag gaan.

In groep 1 t/m 4 zijn de thema’s toegespitst op de directe omgeving van het kind: My family, My house, My school en My birthday. Binnen deze thema’s komen onderwerpen aan de orde die kinderen uit deze leeftijdsgroep in het bijzonder aanspreken, bijvoorbeeld: buiten spelen, naar de dierentuin gaan en een verjaardagsfeest vieren.

Ook leuk: tips voor Engelse bewegingsliedjes. 

Bij groep 5 t/m 8 maken we een reis door Europa. In elke groep behandelen we een ander land. Per land worden 34 lessen van ongeveer een uur aangeboden.

De lessen zijn door de leerkracht naar eigen inzicht aan te passen of aan te vullen en worden opgebouwd via 4 stappen: de klassikale ‘introduction’ en ‘instruction’, het individuele ‘at work’ en de ’round off’ als afsluiting. Hierbij is veel ruimte om te differentiëren.

Engelstalige boeken
Samen met een collega heb ik een boekenlijst opgesteld met nieuwe boeken voor de schoolbibliotheek. Hiervoor hebben we ook een aantal Engelstalige titels verzameld.

Mijn collega uit groep 1 heeft jaren Engels gegeven op de middelbare school en kon dus goede tips geven.

De serie First Favourite Tales
Dit is een vrij eenvoudige boekenserie met veel herhaling. Vooral de diverse sprookjes zullen voor de kinderen snel te begrijpen zijn.

Woordenboeken
Deze zijn een ‘must’ om kids lekker in te laten bladeren en lezen. De ene met alleen de Engelse woorden en de andere met de Nederlandse woorden erbij.

Read it yourself with Ladybird
Onderstaande serie is iets moeilijker en dus geschikter voor kinderen die al een aardige Engelse woordenschat hebben. Dat is het nadeel van Engelstalige boeken. Er zijn niet veel boeken die op leesniveau en ontwikkelingsniveau matchen.

Level 1 past bij groep 8 en misschien ook al wel bij sommigen van groep 7. Een paar boekjes op level 2 zou een uitdaging kunnen zijn.

Prentenboeken
Voor de onderbouw zijn Engelstalige prentenboeken ook leuk. Niet alle prentenboeken zijn overigens geschikt. Deze zijn wel leuk om te gebruiken; ze bevatten namelijk veel herhaling:

Dit was mijn lijstje. Heb je zelf nog leuke tips? Laat dan hieronder een reactie achter.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie