Je bekijkt nu Boekentips voor de groep 3 leerkracht

Boekentips voor de groep 3 leerkracht

Ik ben nu al een aantal jaren groep 3 leerkracht en ik vind het echt een van de leukste groepen die je kunt hebben. Mijn eerste jaar vond ik ontzettend spannend; wat nu als de kinderen niet leren lezen?

En wat als de kinderen helemaal niet willen leren? Ik heb een aantal boekentips voor de groep 3 leerkracht op een rij gezet die handig zijn om te lezen.

Protocol Leesproblemen en Dyslexie Voor Groep 3
In de zomervakantie voorgaande aan mijn eerste jaar in groep 3 heb ik dit boek gelezen. Ook daarna heb ik het er nog vaak bij gepakt. Het is een dun, goed leesbaar en heel praktisch boek voor groep 3 leerkrachten.

Ik vind het echt een must als je goed leesonderwijs wilt neerzetten. In dit boek worden kenmerken van goed aanvankelijk leesonderwijs gegeven, tips hoe je achterstanden in lezen en spellen vroegtijdig kunt signaleren en wat een effectieve aanpak is om deze problemen aan te pakken. Echt een aanrader dus!

Effectief rekenonderwijs op de basisschool
Dit is niet perse een boek specifiek voor groep 3, maar wel heel handig als je goed rekenonderwijs wilt geven. Vooral het hoofdstuk over zwakke rekenaars en automatiseren is heel goed bruikbaar voor groep 3.

Zeker in de middenbouw is het ontzettend belangrijk om een stevige basis neer te zetten, zodat ze met weinig problemen de lesstof in de bovenbouw aankunnen. Je kunt eventueel mijn uitgebreide review van het boek lezen.

Lees ook: 6x boeken voor kleuterleerkrachten.

Boekentips voor de groep 3 leerkracht

Op woordenjacht
Net als bij de kleuters is het ook heel belangrijk om in groep 3 verder te werken aan de woordenschat. Zeker wanneer je nog met thema’s werkt zal de woordenschat steeds verder toenemen.

Gebruik en leer ook zeker juist de wat lastige woorden aan. Met de werkvormen uit dit boek doe je ontzettend leuke ideeën op.

De activiteiten zijn gebaseerd op de bekende viertakt en erg inspirerend. Een uitgebreide review kan je vinden op mijn website.

Spelenderwijs leren in groep 3
De overgang van spelend leren in groep 2 naar formeel leren in groep 3 is voor veel kinderen best groot. In het begin vinden de kinderen het nog erg spannend, maar al snel komen de eerste vragen: “Wanneer mogen we gaan spelen?” en “Moeten we alweer lezen?”.

Door te werken aan de hand van de leerlijnen en thema’s sluit je beter aan bij de belevingswereld en ontwikkeling van 6- en 7-jarigen.

Ik werk daarom in groep 3 aan de hand van thema’s en spellen en zo min mogelijk uit werkboeken. Al mijn ervaringen, tips en ideeën heb ik verzameld in dit E-book. Inmiddels is het al bijna 1000x besteld en werken steeds meer leerkrachten op deze wijze.

Lezen en schrijven doe je samen
Ik heb dit boek sinds kort ontdekt en ben er super enthousiast over. Zeker wanneer je als leerkracht het taal- en schrijfonderwijs wat meer OGO wilt vormgeven is dit boek echt een must. Het is ontzettend praktisch en biedt heel veel leuke ideeën voor de taal- en schrijflessen. In dit boek ligt de nadruk op lezen en schrijven met elkaar, in de groep én samen met de leerkracht.

De lees- en schrijfactiviteiten worden verbonden aan spel, spelscripts en de verhalen van kinderen. Het proces van leren lezen en schrijven wordt ook verbonden aan de thema’s in de klas en de vragen die kinderen hierbij hebben.

Het boek beschrijft op concrete wijze hoe deze aanpak in de praktijk kan worden ingevoerd.

Ik ben benieuwd; heb jij nog goede boekentips voor de groep 3 leerkracht? Laat dan hieronder een reactie achter!

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Ariëtte Nieuwenhuis

    Bedankt voor deze boekentips, Linda!
    Ik ga eens speuren in onze orthotheek.

Geef een reactie