Je bekijkt nu Prentenboeken voor de eerste schoolweken

Prentenboeken voor de eerste schoolweken

In de onderbouw (groep 1-4) vinden de kinderen het nog heerlijk om in de kring te zitten en om te luisteren naar een prentenboek. De meeste prentenboeken hebben een wijze les die je met de kinderen kunt bespreken.

In deze blog wil ik een aantal tips geven voor prentenboeken die geschikt zijn om tijdens de eerste schoolweken voor te lezen.

Die peer is voor mij
In de hoogste boom van het woud hangen heerlijke sappige peren. Onderaan de boom staan vijf hongerige olifanten. Maar hoe krijgen ze nu zo’n lekkere peer te pakken? Terwijl de olifanten het om de beurt proberen, krijgen de kleine muisjes het voor elkaar door samen te werken. Dit is dan ook een wijze les voor de olifanten.

Dit prentenboek is erg leuk om te gebruiken tijdens een les sociale vaardigheden waarbij het om samenwerken gaat. Je kunt er goed met de kinderen over doorpraten.

  • Hoe ziet samenwerken eruit?
  • Waarom is het belangrijk om samen te werken?
  • Hoe kunnen we in de klas samenwerken?

Lees ook: Activiteiten om het samenwerken te bevorderen. 

Zijn we weer vriendjes?
Je kent vast het bekende doorfluisterspelletje wel waarbij de boodschap vaak steeds iets meer veranderd. Max en Joris spreken ook op deze manier met elkaar. Vroeger waren ze de beste vrienden, maar op een dag kregen ze ruzie.

Eigenlijk weten ze niet eens meer wie er was begonnen, maar ze zeggen geen woord meer tegen elkaar. En als ze iets zeggen, dan alleen via hun vrienden.

Ook dit prentenboek kan je heel goed tijdens een les sociale vaardigheden gebruiken. Zeker wanneer je werkt rondom het thema vriendschap.

  • Bespreek de gezichtsuitdrukkingen en emoties van de dieren. Hoe kijken ze? Waarom doen ze dat?
  • Wanneer heb jij weleens ruzie met een vriendje? Hoe kijk je dan?
  • Speel het fluisterspelletje door een boodschap in de kring door te geven. Is de boodschap hetzelfde gebleven? Hoe kom dit? Hoe kun je ervoor zorgen dat een boodschap goed wordt overgebracht?
  • Dit boek kun je ook goed gebruiken bij een voorstelling of kort toneelstuk tegen pesten. Zet een aantal kinderen op een rij, elk kind is een ander dier en laat de kinderen de boodschap doorgeven.

Prentenboeken voor de eerste schoolweken

Leren is leuk
Micha Muis leest zijn vrienden elke avond een verhaal voor. Hij vertelt dat hij van zijn moeder heeft leren lezen en schrijven. Alle bosdieren worden enthousiast en besluiten dat Micha Muis hen ook moet leren lezen.

De volgende ochtend maken de vrienden een echte bosklas en kan de school beginnen. Maar dan komen ze erachter dat ze helemaal geen schriften en pennen hebben.

Gelukkig weet Maarten hoe je van rietstengels papier kunt maken, daarom krijgt hij de rol van handvaardigheidsleraar toegewezen. Sam kan goed bewegen en hij wordt de gymleraar, Maaike weet hoe je alle zintuigen moet gebruiken en geeft zintuigenles, Kasper Kikker kan goed koken en zo zijn alle vrienden leerling en leraar tegelijk. “Behalve ik…”, denkt Erik de Egel.

“Alleen ik kan niks bijzonders”. Maar dan gebeurt er iets waardoor alle vrienden hem toch als een echte held zien. De boodschap van het boek is dan ook ‘Iedereen is bijzonder en kan iets aan een ander leren!’

Dit prentenboek is vooral erg geschikt voor groep 3 kinderen die net beginnen met lezen en schrijven. Het sluit mooi aan binnen het thema ‘School’ of ‘Welkom’ en er zijn veel andere activiteiten bij te bedenken.

  • Welke talenten hebben de kinderen?
  • Wat kunnen anderen van hen leren?

Ik ben benieuwd; welk prentenboek ga jij voorlezen aan het begin van het schooljaar?

BewarenBewaren

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie