Je bekijkt nu 5 tips voor een fijne sfeer in de klas

5 tips voor een fijne sfeer in de klas

In dit artikel vind je 5 tips voor een fijne sfeer in de klas.

Tip 1:
Zorg ervoor dat de kinderen zich welkom voelen. Ga bij de deuropening staan als de kinderen binnenkomen en begroet ze. Geef bijvoorbeeld een hand. Hierdoor weet je aan het einde van de dag zeker dat je elk kind hebt gesproken/aangekeken. Dit kun je ook heel goed doen als de kinderen weer naar huis gaan.

Bij mij op school doen ze het allebei. Wees ook beschikbaar. Stuur een kind dat graag nog wat wilt helpen niet gelijk weg. Misschien wilt het wel wat met je bespreken zonder de andere kinderen erbij. Je kunt ook beschikbaar zijn door een brievenbus in de klas te zetten waar kinderen post in kunnen doen, als ze iets alleen tegen jou willen zeggen/vertellen.

Tip 2:
Laat elk kind weten dat je hem of haar de moeite waard vindt. Toon belangstelling. Verdiep je in de leerlingen. Welke hobby’s en interesses hebben ze? Luister echt naar wat kinderen te zeggen hebben. Ook al zijn de maandagochtendverhalen niet altijd favoriet. Verzin dan eens een andere werkvorm!

Tip 3:
Het maakt je een geweldige juf/meester als je de volgende dag vraagt hoe het voetballen ging of hoe het bezoekje bij oma was. Onthoud de dingen waar de kinderen mee bezig zijn! Schrijf er desnoods een paar op. Maakt dit een leerkracht nep? Nee vind ik zeker niet! Het laat zien, dat je gemotiveerd bent om aan de relatie met de kinderen te werken! De kinderen zullen zich gewaardeerd en gezien voelen.

Ook leuk! 3 manieren om aan een positief klasklimaat te werken.

Tip 4:
Creëer het wij-gevoel! Stel samen met de leerlingen de regels en afspraken vast en doe regelmatig iets leuks tussendoor. Tijdens mijn SBO-stage kwam ik op een school waar ze elke vrijdagmiddag samen thee dronken. De kinderen zorgden om de week voor een biscuitje. Erg gezellig!

Tip 5:
Behandel elk kind met respect! Klinkt misschien heel logisch, maar het is soms o zo lastig als een kind het bloed weer eens onder je nagels haalt. Zorg ervoor dat je van dichtbij corrigeert! Niet iedereen hoeft te weten, wanneer een kind gewaarschuwd wordt. Het prijzen van een kind kan natuurlijk wel goed op afstand. Het motiveert de andere kinderen ook weer om hun best te doen!

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie