Cursus Spelenderwijs Leren

Het spelenderwijs leren is echt een hot item in onderwijsland. In veel Facebookgroepen wordt erover gesproken en steeds meer scholen zijn er mee bezig. Een goed teken dat meer leerkrachten het spelend leren willen doortrekken naar de middenbouw om zo de overgang van kleuter naar schoolkind te verkleinen.

Herken jij dit?

De kinderen komen vol enthousiasme je groep binnen. Na zes weken vakantie is het dan eindelijk zo ver: ‘Yes, we leren lezen!’ Maar na een paar weken is bij veel kinderen een duidelijke verandering zichtbaar, want wat is het pittig! Zelfs ouders klagen dat hun kind thuis wel heel moe is.

Het lezen moet niet alleen geoefend worden, maar ook het netjes schrijven, rekenen en spelling. Je moet er echt aan trekken en lekker spelen in de hoeken en een uur buiten ravotten is er eigenlijk niet meer bij. Je komt vaak in de knoei met de tijd en alleen als al het werk af is laat je de kinderen een spelletje van het kiesbord doen. Dit moet toch anders kunnen?

E-cursus Spelenderwijs leren

Met de e-cursus ‘Spelenderwijs leren in groep 3/4’ kan jij hier verandering in brengen. Je doorloopt vijf modules waarin je leert hoe je een onderwijsaanbod met betekenisvolle activiteiten (in combinatie met de methode) kunt opzetten.

Denk aan lees-, schrijf- en rekenactiviteiten, maar ook het voeren van gesprekken, onderzoek doen en rollenspel. Echt samen met de kinderen een periode rondom een thema werken dat zij interessant vinden. Ze vanuit betrokken- en nieuwsgierigheid leren hoe ze antwoorden op hun vragen kunnen vinden en samen situaties uit de wereld om hen heen nabootsen.

Wat erg fijn is aan deze cursus is dat er meerdere manieren van thematisch werken worden aangeboden. Zo kun je zelf kiezen wat bij jou, jouw klas, en jouw school past. Ik ben gelijk, ook dankzij de vele praktische en inspirerende voorbeelden, aan de slag gegaan met het opstarten van een thema.

De inhoud van de e-cursus

Tijdens deze e-cursus doorloop je vijf modules. In de eerste module maak je kennis met thematisch werken, ga je aan de slag met het opzetten van een thema en bedenk je de eerste startactiviteiten.

In de tweede module krijg je aan de hand van inspirerende voorbeelden meer informatie hoe je de themahoek samen met de kinderen kunt vormgeven en hoe je het rollenspel kunt stimuleren. Diverse themahoeken (waaronder bijvoorbeeld Noordpool/Zuidpool en restaurant) zijn als voorbeeld uitgewerkt.

De derde module gaat over taal, lezen en schrijven. Door het leesonderwijs aan thematisch werken te koppelen leren kinderen dat het lezen iets kan zijn om van te genieten, maar dat het ook noodzakelijk is om iets te kunnen leren over een bepaald onderwerp. Onderwerpen als expertlezen, tekst van de week, informatieboeken, taalbeschouwing (groep 4), verteltafel, teksten schrijven en teksten redigeren komen aan bod.

Het is vrij eenvoudig om bij de domeinen meten en meetkunde een thema-activiteit te bedenken. Maar er zijn ook rekendoelen die je liever via een bordspel, een werkblad of op de computer wilt oefenen. Je kunt dan heel goed gebruik maken van het rekencircuit. In de vierde module leer je hoe je zo’n rekencircuit opzet, hoe je de methode kunt gebruiken bij het plannen van een rekencircuit en om vanuit doelen in plaats van activiteiten te werken.

Als bonus hebben diverse leerkrachten hun leukste ideeën toegestuurd en die kun je in de laatste module bekijken. En wat zo bijzonder is, deze ideeën worden voortdurend aangevuld.

Het is super om de betrokkenheid van de kinderen te zien bij een thema! De cursus geeft handvatten om met thematisch werken aan de slag te gaan. Het is fijn veel voorbeelden te zien en te lezen, zodat je direct een koppeling naar de praktijk kunt maken. De cursus is erg inspirerend!

Algemene informatie

Voor het volgen van de e-cursus heb je alleen een computer met internetverbinding nodig. Dat betekent dat je op elke plek ter wereld kunt deelnemen. Heb je het een paar weken druk? Je kunt de cursus in je eigen tempo volgen. De cursus blijft beschikbaar, dus je kunt op een later moment altijd weer verder.

De e-cursus ‘Spelenderwijs leren in groep 3/4’ kost €197,- excl. BTW en kan zowel met iDeal als op factuur betaald worden. Na het volgen van de vijf modules ben je een expert in het spelenderwijs leren in de middenbouw.

Ben je nieuwsgierig geworden? Je kunt hier meer informatie over de e-cursus vinden.

Thematisch werken in de middenbouw

Over Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *