Je bekijkt nu Thuis spelenderwijs leren in verband met corona

Thuis spelenderwijs leren in verband met corona

Je kind blijft thuis van school, wat doe je dan? Ik heb allerlei leuke activiteiten bij verschillende vakgebieden verzameld om thuis spelenderwijs leren aan te kunnen bieden. Activiteiten die je met meerdere kinderen van verschillende leeftijden kunt uitvoeren en waarbij ze ‘stiekem’ aan het leren zijn.

Maak een weekkalender

Opeens hebben de kinderen vrij, dit kan best veel onrust opleveren. Hebben we nu vakantie? Wat gaan we doen? Hoe kunnen we ons vermaken? Maak samen met de kinderen een planning voor de komende week en hang deze op de koelkast. Je kunt daarbij deze dagritmekaarten goed gebruiken.

Laat de kinderen meehelpen bij het bedenken van activiteiten. Natuurlijk hoef je niet elke dag iets bijzonders te doen, maar het kan fijn hebben om wat meer structuur te krijgen.

Het is daarnaast ook nog leerzaam. Zo leren de kinderen omgaan met een kalender (welke maand is het?, dagen van de week, weeknummers etc), maar leren ze ook het nut inzien van plannen, dingen uitschrijven en een goede voorbereiding.

Proefjes en experimenten

Door proefjes leren de kinderen voorspellen, observeren en praten over wat ze zien gebeuren. Met deze 25 experimentenkaarten laat je de kinderen in een handomdraai kennismaken met Wetenschap en Techniek. Alle proefjes zijn met eenvoudige huis-tuin-en-keuken materialen uit te voeren.

Door de proefjes te lezen oefenen de kinderen daarnaast ook op een leuke manier het begrijpend lezen. Je kunt de experimentenkaarten nu met 15% korting bestellen in mijn webshop.

Spelletjes

Welke spellen hebben jullie nog in de kast leggen? Spelletjes zijn motiverend en leuk voor alle kinderen ongeacht leeftijd of achtergrond. Daarnaast leren de kinderen er heel veel van.

  • Bordspellen bevorderen het tellen, getalbeeld en het ontwikkelen van strategisch denken.
  • Taalspellen bevorderen de ontwikkeling van taal en geletterdheid.
  • De fijne motoriek en hand/oog coördinatie wordt gestimuleerd.
  • Kinderen leren zich ergens op focussen en concentreren.
  • Alle spellen in het algemeen dragen bij aan de sociale en emotionele ontwikkeling. Ze leren om op hun beurt te wachten, de spelregels van bekende spelletjes en omgaan met tegenslagen, valsspelen, winnen en verliezen.

Hier geef ik een aantal tips voor wat meer educatieve spellen en bordspellen. Kinderen kunnen natuurlijk ook zelf een spel maken.

Verdiep je in een onderwerp

Veel kinderen vinden het heel leuk om zich helemaal in een onderwerp vast te bijten. Daarom werken veel scholen ook met thema’s in de klas. Je kunt dan echt veel over een bepaald onderwerp leren, denk bijvoorbeeld aan een thema als piraten, het heelal of dino’s. Ik heb een boekje gemaakt waarbij kinderen teksten lezen en opdrachten uitvoeren rondom piraten en rondom de schilder Vincent van Gogh. Ze kunnen dit al goed zelfstandig maken als ze ongeveer het leesniveau van M4 beheersen.

Ook kun je thuis een themahoek maken waarin ze rollenspel kunnen uitoefenen. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een boerderijwinkeltje.

Schrijf een kaart (of e-mail)

Misschien mogen de kinderen een bepaald persoon niet meer bezoeken of woont er een ouder iemand in de straat. Laat de kinderen dan een kaartje schrijven voor diegene. De kinderen doen zo een goede daad voor een ander, maar oefenen ook met het schrijven van een verhaaltje en eventueel hun spelling.

Je kunt ook deze schrijfactiviteit gebruiken.

Spelen en leren met playmobil

Naast dat het spelen met playmobil leuk is, kan het ook heel leerzaam zijn. Uiteraard oefenen ze door het spelen de woordenschat en mondelinge taalontwikkeling, maar je kunt ook oefenen met andere taaldoelen. Denk aan letters, het schrijven van woorden, zinnen en verhaaltjes. In deze blog vertel ik je hier meer over en deel ik allerlei activiteiten.

Playmobil speeltuin

Volg een recept

Laat de kinderen een recept uitkiezen, bijvoorbeeld uit Lekker opscheppen, en maken. Hierbij kun je verschillende doelen spelenderwijs oefenen.

Denk aan het begrijpend lezen, hoe volg ik een recept?, Welke stap komt hierna? en Wat heb ik nodig om het recept te maken?. Ook het rekenen kun je stimuleren, denk aan het wegen van de ingrediënten, maar ook het instellen van de oven. De koekjes gaan 20 minuten in de oven, hoe laat is het dan klaar?

Creatief bezig zijn

Iets knutselen of kleuren is altijd leuk. Je kunt bijvoorbeeld de letter kleurplaten uit mijn webshop gebruiken, maar misschien heb je wel zin in laagdrempelige activiteiten rondom kunst?

Deze bundel bestaat uit 20+ kunstlessen geschreven bij 10 verschillende kunststromingen. De kinderen leven zich in en zullen met veel enthousiasme zelf als echte kunstenaars uit die tijd aan de slag gaan. Je kunt het eerste hoofdstuk rondom de prehistorie gratis downloaden.

Leesbingo

Misschien is jouw kind een echte lezer, maar er zijn ook kinderen die wat meer gestimuleerd moeten worden. Elke dag 15 minuten lezen is heel belangrijk om op leesniveau te blijven. Je kunt dit stimuleren door de kinderen een leesbingo te geven.

Op de site van de Kinderboekenjuf vind je kant-en-klare leesbingo kaarten, maar ook andere activiteiten om thuis het lezen te stimuleren.

Lego bouw uitdagingen

Op de website van Meldiy kwam ik ook wat leuks tegen, namelijk LEGO bouw uitdagingen. De kinderen krijgen een opdracht en moeten binnen een bepaalde tijdsduur iets bouwen. Ook leuk om de kinderen uitdagingen voor elkaar te laten bedenken. Ontzettend goed voor de motoriek, ruimtelijke oriëntatie en het stimuleren van de creativiteit.

Spelenderwijs leren met thema’s?

In mijn webshop vind je allerlei spellen voor taal en rekenen, maar ook themapakketten.

Welke tips heb jij om thuis spelenderwijs te leren? Heb je verder nog vragen? Laat dan gerust een reactie achter, ik help je graag!

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie