Je bekijkt nu Kennismakingsgesprekken met ouders

Kennismakingsgesprekken met ouders

In een eerdere blog vertelde Nancy over kijkmomenten in de klas. Bij haar op school voeren ze ook kennismakingsgesprekken. Ze vertelt er graag over aan ons.

Wanneer hebben jullie de kennismakingsgesprekken?
Wij hebben in de eerste 3 weken van het jaar kennismakingsgesprekken. Hierin leren wij de ouders en de thuissituatie beter kennen. Zo weten wij bijvoorbeeld of ze broertjes of zusjes hebben en waar ze het huiswerk maken.

Ook leuk! Organiseer een ouderkamer op school. 

Hoe lang duren de kennismakingsgesprekken en wat houdt het precies in?
Deze gesprekken met leerling en ouder(s) duren tien minuten. In die tien minuten stel ik mijzelf voor (wie ben ik, wat zijn mijn hobby’s, waarom sta ik voor de klas en hoelang sta ik voor de klas)  en laat ik ouders zichzelf voorstellen. Ik vraag waar ze het huiswerk maken en wie kan helpen mocht dit nodig zijn. Daarna vertel ik de algemene afspraken. Ook vraag ik aan de kinderen waarom (mamma of pappa, ligt eraan wie er voor mij zit) de beste ouder is van de hele wereld. Daarna vraag ik waarom hun zoon/dochter het beste kind is die ze maar kunnen wensen. De kinderen en ouders krijgen hierdoor complimenten. Voor sommige kinderen/ouders is dit nog best wel lastig. Hierdoor zie je goed als leerkracht hoe ze op elkaar reageren.

Wat is het doel van de kennismakingsgesprekken?
Het doel van het kennismakingsgesprek voor de ouders is het verlagen van de drempel om naar de leerkracht te gaan. Ook kennen de ouders je een beetje en weten ze wie er les geeft aan hun kind. Een paar jaar geleden hadden wij ouder-informatieavond. Hier lieten ouders het vaak afweten. Gemiddeld kwamen er dan vier ouders op zo’n avond in je klas. Het gebeurde redelijk vaak dat er geen ouder op deze avond kwam. Dit is natuurlijk erg vervelend voor de leerkracht. Tijdens zo’n kennismakingsgesprek verplicht je ouders ook om te komen. Eén op één situaties vinden ouders ook makkelijker Je kan alle tijd nemen om de ouders de persoonlijke aandacht te geven die ze graag willen en eventueel de drempel naar de klas toe te verlagen, door rustig de ouders op hun eigen niveau (taalbarrière) aan te spreken.

Meer informatie? Lees dan mijn review over het boek ‘Succes met ouders’. 

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie