Je bekijkt nu 7 dingen die je in de kerstvakantie kunt doen

7 dingen die je in de kerstvakantie kunt doen

Hebben jullie genoten van de Kerst? Niet teveel gegeten hoop ik? De kerstvakantie is voor veel leerkrachten een heerlijke break. Eindelijk tijd om je huis schoon te maken, leuke dingen te doen en lekker uitslapen. Genieten toch! Ik wil je wel aanraden om één of misschien twee dagen voor school te gebruiken, zodat je uitgerust en klaar bent voor de tweede helft van het schooljaar.

1. Reflecteer
Het is belangrijk om af en toe eens terug te kijken. Hoe zijn de afgelopen maanden verlopen? Wat ging er goed? Waar liep je tegenaan? Maak een lijstje met dingen waar je trots op bent en een lijstje met dingen waar je nog aan wil werken. Misschien wil je de rekenlessen meer inhoud geven of de cijfers van spelling omhoog schroeven. Is er misschien een kind die jouw aandacht meer nodig heeft of zijn er ouders met wie je hoog nodig eens om de tafel moet gaan zitten? Door te reflecteren en nieuwe doelen op te stellen krijg je meer rust in je hoofd.

2. Maak je lokaal in orde
De afgelopen maanden heb je kunnen ervaren of de looproutes in orde zijn en of kinderen wel of niet naast elkaar kunnen zitten. In de vakantie heb je tijd om dit te veranderen. Zorg dat het overzichtelijk is. Maak daarnaast tijd vrij om de boekenkast op te ruimen, de lijmpotjes te vullen en de potlodenbakjes netjes te maken. Ruim ook je bureau netjes op en geef alles een vaste plek.

3. Bereid je lessen voor
Wanneer je bij de kleuters werkt is het heerlijk als je al een deel van je thema klaar hebt liggen. Ook in de midden- bovenbouw is het aan te raden om alvast de handleiding voor rekenen, taal en spelling door te lezen. Wat komt er het volgende blok aan bod? Ik zorgde er ook altijd voor dat ik al wat leuke tekenlessen had voorbereid. Zo voorkom je dat je gewoon een idee van internet plukt en dit de kinderen laat namaken.

Ook leuk! 8 manieren om de lestijd effectief te gebruiken.

4. Wissel ervaringen uit met collega-juffen of meesters
Ga thee drinken of lunchen met een collega of vriendin die ook juf/meester is. Heerlijk om zo je verhaal kwijt te kunnen, om ervaringen te delen en om ideeën uit te wisselen.

5. Lees een interessant boek of bekijk een film
In de vakantie heb je eindelijk eens de tijd om vakliteratuur te lezen. Misschien heb je wel een kind met autisme in de klas zitten. Lees een boek hierover, zodat je dit kind nog gerichter kunt helpen. Daarnaast zijn er ook veel documentaires en films over het onderwijs en/of zorg te vinden. De komende weken wil ik hier ook aandacht aan geven. Verbreed je kennis!

6. Speur internet af
Op Internet heb je heel veel leuke websites met lesideeen. Ga eens een uur op zoek naar leuke websites en laat je inspireren. Pinterest is hierbij een echte aanrader.

7. Relax
De belangrijkste tip is misschien wel: ontspan! Zorg ervoor dat je uitgerust bent en dat je leuke dingen doet. Dat maakt jou straks ook weer een betere en leukere juf!

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 11 reacties

 1. Juf

  Ik doe nooit wat in mijn vakanties voor school, in het onderwijs werk ik al zoveel extra, ik denk er niet aan! Vroeger nog wel eens, maar na 12 jaar juf en nu een gezin vind ik het wel best!

 2. Nicolette In 't Veld

  Als ik even wat voor school doe, is het inderdaad lesmateriaal, stencils, lessen en themas aan voorbereiden. (en dus Pinterest kijken voor inspiratie.) En ik ben bezig met mijn eigen schoolopdrachten voor de Master Sen

 3. sandra

  Absoluut niet mee eens. We hebben er de laatste 10 jaar als leerkracht veel meer taken bijgekregen met name administratieve taken maar ook gespreken met nieuwe ouders, begeleiders van buitenaf ect. ect. De klassen zijn enorm gegroeid, de werkdruk is erg opgevoerd.
  Het is enorm belangrijk om in een vakantie totaal los te komen van je werk. Gewoon eens twee weken je eigen leven, je gezin, het boek wat je al zolang had willen lezen. Wanneer je bij een bank werkt ben je gedurende je vakantie ook niet bezig met de accounts van je klanten. Ik werk bijna dertig jaar in het onderwijs en pas sinds een aantal jaar kan ik het in de vakanties loslaten. En geloof me je komt geestelijk veel meer tot rust. Iets wat je weer ten goede komt wanneer je start. En wat is er op tegen om gewoon heerlijk rustig te starten met herhalen van regels, werken uit de kast, hoeken. Waarom moet er gelijk een thema worden ingezet. Geef de kinderen ook de kans om weer te wennen.

 4. Nena

  Bedankt voor de goede tip betreft de website met lessen beeldende vorming! Wauw, wat een schatkamer voor iedere leerkracht die gek is op de creatieve vakken!
  Heb jij toevallig favoriete lessen?

 5. Anna

  Bedankt voor je tip van Teaching Channel, die kende ik nog niet.

  1. klasvanjuflinda.nl

   Graag gedaan!

 6. Sanne

  Ik ben vooral bezig met de laatste tip :D

  1. klasvanjuflinda.nl

   Haha misschien ook wel de belangrijkste! :)

Geef een reactie