Je bekijkt nu Documentaire ‘De school draait door’

Documentaire ‘De school draait door’

Er zijn ontzettend veel interessante documentaires gemaakt over het onderwijs en zorgkinderen. Elke week wil ik er één met jullie delen en bespreken. Door er naar te kijken krijg je vaak een uniek kijkje achter de schermen en hier leer je ontzettend veel van! Donderdag = filmavond!

De school draait door
In de Utrechtse wijk Zuilen staat basisschool De Carrousel. Een jaar lang zijn de leerkrachten op deze school gevolgd. Op de school is een bijzonder gemotiveerd team werkzaam, maar de problemen beginnen structurele vormen aan te nemen. Er zitten (te)veel kinderen in de klas die onhandelbaar zijn en eigenlijk in het speciaal onderwijs thuis horen. Kinderen worden steeds brutaler en voor jonge leraren wordt het steeds moeilijker om de orde te handhaven.

Schokkend
Ik vond deze documentaire echt schokkend om te zien. Je ziet namelijk dat de leerkrachten echt tegen hun zin nog aan het werk zijn. Groep 8 is een beruchte groep en bijna geen enkele leerkracht houdt het langer dan een paar maanden vol om voor die groep te staan. Elke keer zie je weer dat een leerkracht instort en huilend bij de directrice zit. Ik heb enorme bewondering voor de leerkrachten die dit hebben laten filmen, want zij stellen zich echt enorm kwetsbaar op.

Dit heb ik er van geleerd
Deze documentaire heeft mij doen inzien hoe belangrijk het is om plezier in je werk te hebben en hoe fijn het is als je in een hecht team werkt. De documentaire bestaat uit twee delen. Als je het eerste deel gezien hebt, ga dan ook zeker door met het tweede deel! Veel kijkplezier.

Klik hier om deel 1 van ‘De school draait door’ te kijken.

Klik hier om deel 2 van ‘De school draait door’ te kijken.

Tip Klasvanjuflinda
Ken je ook een goede documentaire? Laat het dan via [email protected] weten.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Marco

  Deze documentaire is in 2003 uitgezonden en destijds schrok ik wel van de problematiek. De school was gevestigd in een achterstandswijk met een lastige leerlingenpopulatie waar leraren niet tegenop konden. Inmiddels gaat het wel een stuk beter met deze school (Wijzer aan de Vecht).

 2. Annemiek

  Net deel 1 gekeken. Wat heftig zeg.
  Deel 2 kreeg ik niet goed geopend. Er kwam iets anders. Maar daar ben ik wel benieuwd na. Kan ik daar nog aan komen?

  1. Annemiek

   Ik heb het al gevonden.

 3. Anton

  Ik kende de documentaire al, maar leuk om die weer eens te zien. Jammer dat er ook mensen staan wiens “roeping” het niet is…

  1. klasvanjuflinda.nl

   Ja… Best indrukwekkend vind je niet?

   1. Anton

    Ja, overigens is er genoeg stof voor discussie bij de beelden ;)

Geef een reactie