Je bekijkt nu Documentaire ‘Meester Ben’

Documentaire ‘Meester Ben’

Er zijn ontzettend veel interessante documentaires gemaakt over het onderwijs en zorgkinderen. Elke week wil ik er één met jullie delen en bespreken. Door er naar te kijken krijg je vaak een uniek kijkje achter de schermen en hier leer je ontzettend veel van! Donderdag = filmavond!

Meester Ben
De documentaire gaat over meester Ben (53), die al 28 jaar werkzaam is op basisschool ’t Palet middenin de Haagse schilderswijk. Een bevlogen leraar die pal staat voor zijn leerlingen. De oude volkswijk is gedurende de jaren getransformeerd in een wijk waarin tal van verschillende etnische groeperingen wonen. Autochtone Nederlanders zijn er tegenwoordig een uitzondering.

Hier kun je de documentaire ‘Meester Ben’ bekijken.

De school
De samenstelling van de wijk vindt haar weerslag in het leerlingenbestand van ‘t Palet. Het is inmiddels een zogenaamde zwarte school geworden. Ben heeft de samenstelling van de school zien veranderen. En hoewel de wereld om hem heen harder en cynischer is geworden is daar bij hem weinig van te merken. Hij blijft, net als de rest van het leraren corps een bevlogen leraar die er alles aan doet om de kinderen de lesstof bij te brengen.

Meester Ben ZIET de kinderen
Maar zijn betrokkenheid gaat verder. Hij wil ook weten hoe de thuissituatie van de kinderen is en met welke problemen ze worstelen. Voor hem is het belangrijk dat de school meer is dan alleen een plek waar je ‘leert’. Het moet een plek zijn waar je jezelf kunt zijn en waar het veilig is. Dat zijn aanpak werkt blijkt uit het extreem lage schoolverzuim in de klas en de dankbaarheid die de kinderen keer op keer laten blijken.

Dit heb ik geleerd
Ik heb enorm genoten van deze documentaire. Je ziet aan meester Ben dat hij echt een passie heeft voor deze kinderen. Hij wil meer dan alleen onderwijs geven en handelingsplannen schrijven. Deze leraar gaat nog bij de kinderen op huisbezoek en neemt de tijd om meer over ze te weten te komen. Dit doen wij ook wel op mijn school, maar deze documentaire bevestigd nog eens dat dit echt nuttig en belangrijk is. Daarnaast heb ik geleerd dat een kind al heel veel zelf kan vertellen en dat het daarom belangrijk is dat ze zich gehoord voelen. Ik zou best wel eens een keer bij meester Ben achterin de klas willen zitten!

Tip Klasvanjuflinda
Ken je ook een goede documentaire? Laat het dan via [email protected] weten.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie