Je bekijkt nu Documentaire: ‘De superschool’

Documentaire: ‘De superschool’

Er zijn ontzettend veel interessante documentaires gemaakt over het onderwijs en zorgkinderen. Elke week wil ik er één met jullie delen en bespreken. Door er naar te kijken krijg je vaak een uniek kijkje achter de schermen en hier leer je ontzettend veel van! Donderdag = filmavond!

Een zeiljacht verloten
Je hebt het vast wel gehoord. Er is een school in Rotterdam, die een zeilreis verloot onder zijn beste leerlingen. Misschien vind je het raar en gek, maar dit idee is niet zomaar uit de lucht gegrepen. Ik herinnerde me opeens dat er vorig jaar over deze school een documentaire bij Tegenlicht was. In deze documentaire maken we kennis met Eric van ‘t Zelfde. Hij is directeur van de Hugo de Groot school in Rotterdam. Zijn missie is om de beste school van Nederland te worden en dat valt niet mee als je school in één van de grootste probleemwijken staat. Hij wil een superschool, dit houdt in dat de kinderen als peuter binnen komen en weer vertrekken als jong volwassene. Je krijgt er geen 27, maar 38 lesuren in veel meer vakken. Zo kunnen ook de kansarme kinderen van Rotterdam hun dromen verwezenlijken.

Bekijk de documentaire ‘De superschool’. 

Het plan
Hij krijgt van het bestuur een jaar de tijd om zijn plan uit te voeren. Zijn inspiratie haalt hij uit Schotland. Eric laat zien wat het verschil is tussen het onderwijs in Nederland en Schotland en welke uitwerking dat heeft op de kinderen.
Hij gaat zeer rigoureus te werk en ontslaat 43 collega’s, die niet binnen het plaatje passen, plaatst overal camera’s en schrapt alle gedragsregels. Er komt één regel terug, ‘Je gedraagt je’. Doe je dit niet, dan neemt hij drastische maatregelingen. De afgelopen drie jaar heeft hij 60 leerlingen verwijderd.

De Superschool
Eric krijgt ontzettend veel positieve reacties, maar ervaart ook tegenslagen. Hij wordt ‘doodgewenst’ en ontvangt dreigmailtjes. Uiteindelijk vindt hij een basisschool die mee wil werken, maar hij heeft ook gebouwen en natuurlijk geld nodig. Ondanks de beperkte budgetten slaagt de school erin om verschillende soorten lessen aan te bieden, zoals schermen, zwemmen en paardrijden. Zijn docenten krijgen alle bevoegdheden terug die ze in de loop van de jaren kwijt zijn geraakt. En het resultaat? Voor het eerst in de geschiedenis van deze school zijn alle leerlingen geslaagd!

Tip Klasvanjuflinda
Ken je ook een goede documentaire? Laat het dan via [email protected] weten!

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie