Je bekijkt nu Lekker Fit!

Lekker Fit!

Bij ons op school is de maand maart uitgeroepen tot de Lekker fit maand. In deze maand leggen we de nadruk op gezond eten, drinken en bewegen! Dit doen we door middel van allerlei leuke activiteiten. Ik ben er ontzettend enthousiast over, want ik zie steeds meer leerlingen ‘dikker’ worden, minder buitenspelen en meer ongezonde tussendoortjes eten. Niet alleen kinderen, maar ook ouders worden deze maand extra bewust gemaakt om een gezonde levensstijl te volgen.

Wat houdt Lekker Fit! in?
Wij maken op school gebruik van de methode Lekker Fit!. Dit is een lespakket voor groep 1 t/m 8 op de basisschool en heeft een preventief doel. Kinderen leren alles over gezond eten en bewegen en ze worden zich bewust van de keuzes die ze hierbij maken. De boodschap van Lekker Fit! voor de leerlingen is positief: bewegen is leuk. En fit zijn is fijn. Het is zeker niet de bedoeling om kinderen met overgewicht te stigmatiseren.

Waarom doen wij mee met Lekker Fit!?
1 op de 7 kinderen in Nederland heeft overgewicht. In sommige wijken is dat zelfs al 1 op de 3. De verwachting is dat het aantal kinderen met overgewicht de komende jaren snel zal toenemen. De oorzaak van over- en ondergewicht ligt in een langdurige verstoring van energie-inname en energieverbruik. De oplossing voor een gezond gewicht moet dan ook voornamelijk worden gezocht in het veranderen van leefstijl. Kinderen die gezond eten en genoeg bewegen, zijn minder vaak ziek, concentreren zich beter en zitten lekkerder in hun vel. Dit vinden wij op school super belangrijk!

Hoe geven wij vorm aan Lekker Fit!?

 • Wij werken uit een werkboekje van Lekker Fit!.
 • We organiseren aan het begin en aan het einde van de maand de Shuttle run test. Natuurlijk is de uitdaging dat je conditie is verbetert. Iedereen doet hieraan mee: kinderen, leerkrachten en ouders!
 • We doen op het plein ochtendgymnastiek.
 • We organiseren door de hele school een spelletjescircuit rondom gezond eten en bewegen.
 • De groepjes worden schoolbreed gemaakt, dus kinderen uit de onder-, midden- en bovenbouw zitten bij elkaar in het groepje. Ontzettend leuk om te zien hoe de oudste de jongste helpen.
 • Er worden workshops voor de ouders georganiseerd, bijvoorbeeld rondom gezonde traktaties of lunches.
 • De kinderen worden gestimuleerd om de hele dag door water te drinken.

Waarom op de site?
Ik krijg voor dit artikel niet betaald en het valt ook niet onder ‘mijn speerpunten’, maar toch wil ik jullie van dit project op de hoogte brengen. Ik hoop dat hierdoor meer leerkrachten en scholen geïnspireerd worden om kinderen een gezonde leefstijl aan te leren. Bij ons op school zijn we enthousiast en het zou leuk zijn als meer scholen mee doen! Meer informatie kun je vinden op de website van Lekker fit!.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Janine van der Plas

  Misschien een leuke aanvulling… Er zijn liedjes geschreven, speciaal voor het thema ‘Lekker Fit’. De eerste filmpjes met lied + instructie zijn voor de onderbouw. De laatste link is voor de bovenbouw.


  http://www.youtube.com/watch?v=NY9GNZMLHcs

Geef een reactie