Je bekijkt nu Tips om te beginnen met poppenspel

Tips om te beginnen met poppenspel

Gisteren introduceerde ik Matthijs Vlaardingerbroek van de website talentinschool.nl. Een ervaren buikspreker, verhalen verteller en goochelaar. Hij verzorgt jaarlijks zo’n 200 voorstellingen en weet als geen ander hoe het is om met poppen te werken.

Hij wil graag zijn ervaringen en kennis met ons delen. Ik hoop dat je net als ik geïnspireerd wordt om ook een handpop in de klas te gebruiken.

In deze blog een aantal tips om te beginnen met poppenspel.

Kun je iets vertellen over jouw handpoppen?
Bij ons in huis wonen ongeveer een stuk of zeventig handpoppen, maar eentje hiervan is mijn absolute favoriet. Ik weet dat je eigenlijk geen favoriete mag hebben, maar toch… Mijn favoriete pop is Henkie, een Pelham Ventrilioquist Puppet.

Deze pop heb ik twintig jaar geleden gekregen en is uitgegroeid tot een eigen personage die er soms dingen uitgooit, die we van te voren niet hadden gepland. Henkie gaat altijd met mij mee op de voorstellingen en workshops die ik verzorg.”

Bekijk hier een filmpje om Matthijs aan het werk te zien.

Waar koop je een handpop?
De beste poppen vind je op internet. Hieronder vind je een aantal sites, waar je mooie handpoppen kunt bestellen:
www.handpoppen.nl
www.axtell.com

Tips om te beginnen met poppenspel

Waar moet ik op letten als ik een handpop koop?
“Als je zelf ook met poppenspel wilt beginnen, is het van belang dat je een pop vindt waarbij jij je prettig voelt. Dit heeft te maken met het karakter van de pop. Heb je een (poppen)stem die goed bij het karakter en uiterlijk van de pop past? Kan je iets met het karakter van de pop? Wil je een jongens- of een meisjespop of ga je voor een dier?

Maar ook het bewegen van de pop is belangrijk. Wil je dat de pop een hand heeft die je kunt gebruiken? In mijn mening vergroot een hand de mogelijkheden van wat je met een pop kunt doen. Hoe beweegt zijn mond?

Met een ‘Henkie’ pop maak je gebruik van een hendeltje om zijn mond te open. De meeste andere handpoppen beweeg je door jouw hand in hun mond te stoppen. “Ik ben toch geen tandarts”, riep Henkie toen ik hem leerde buikspreken en hem vertelde dat hij zijn hand in de mond van een andere pop moest steken.”

Oké, ik heb een handpop gekocht. En dan?
“Als je handpop eenmaal thuis arriveert en je hem of haar uit de doos haalt, dan is het belangrijk dat je de pop tot leven kunt brengen. Ga voor een spiegel zitten en laat de pop bewegen. Kleine bewegingen zijn vaak meer levensecht dan hele grote bewegingen. Oogcontact met de pop is ook cruciaal. Welke kant kijkt de pop op? Waar kijken de ogen naar?

Hoe zorg ik ervoor dat mijn pop oogcontact met het publiek maakt? Ga samen met je pop televisie kijken. Neem hem op schoot in een gesprek met een vertrouwd persoon en vraag die persoon of de pop met zijn ogen en houding contact met de ander maakt.

Ontdek het karakter dat in deze pop verborgen ligt. Dit karakter is vaak een samenspel met de maker van de pop en met jou. Sommige poppen zijn in hun uiterlijk gewoon al vanzelf ondeugend, nors, dommig of gewoon heel erg lief.

Onbewust heb je deze pop al hierop uitgekozen. Dit maakt het voor mij dan ook weleens lastig als ik een oude pop van iemand anders krijg, die ik zelf niet zou kiezen. Vaak komt zo’n pop niet tot zijn recht en blijft hij ergens in een koffer liggen. Kies dus zelf je pop!

Het is belangrijk om de pop niet te snel een naam te geven. Bouw eerst een karakter en een personage op en zoek dan een naam die bij dit personage past. Ook de stem is natuurlijk heel belangrijk. Het moet een stem zijn die verschilt met je eigen stem, maar die ook niet teveel van je stembanden vraagt. Anders ben je binnen een paar minuten hees. Oefenen, oefenen, oefenen dus!”

Lees ook de tips van Matthijs over hoe je een goede act met een handpop opvoert.

Meisje met handpop foto door STUDIO 11/Shutterstock.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie