Je bekijkt nu Goed voorbereid op de eerste schooldag

Goed voorbereid op de eerste schooldag

Elke vakantie is het weer een terugkerend probleem wat waarschijnlijk 90% of misschien wel iedereen van jullie zal herkennen. Ik slaap slecht de nacht voor de eerste schooldag. Geen idee hoe dit komt, onbewust heb je toch een soort spanning en wil je het allemaal goed doen. Volgend jaar wordt mijn vierde jaar maar ik ben nog net zo nerveus als in het eerste jaar. Ach ja na 6 weken moet je er ook echt weer even inkomen. Een paar tips om er voor te zorgen dat je ‘s nachts niet wakker ligt met “Oja, ik moet nog….”

…mijn spullen klaarleggen
De meeste leerkrachten gaan in de laatste week van de vakantie al weer een paar dagen naar school. Het is fijn om je lokaal in orde te maken en om de spullen die je de eerste dagen nodig hebt klaar te leggen. Door dit van te voren al te doen geeft dit al een hoop rust. Ben je op zoek naar een handige checklist? Deze vind je in het ebook ‘En opeens ben je juf!‘. Ik heb een checklist voor de onder- en bovenbouw gemaakt.

…mijn lessen voorbereiden
De eerste week is vaak erg vol met gesprekken, jaaropeningen e.d. Zorg ervoor dat je de lessen van de eerste dagen al hebt voorbereid. Zeker als je een nieuwe groep krijgt is het fijn om de methodes al een beetje doorgelezen te hebben. Hierdoor weet je de doorgaande lijn en wat de doelen voor het komende jaar zijn.

…de kinderen leren kennen
Zorg dat je de namen van de kinderen kent en lees je alvast in. Vaak staat al deze informatie in het leerlingvolgsysteem. Ik ken ook scholen die de overdracht pas een paar weken later doen, want anders is je eerste indruk al gevormd.

…de klassenroutines bedenken
Het is goed om de ‘echte’ afspraken met de kinderen te maken, maar daarnaast moet je ook aan een hoop andere dingen denken. ‘Mogen de kinderen zomaar naar het toilet?’, ‘Wat doen kinderen met een gebroken punt?’, ‘Gebruik je een vaste looproute?’  of ‘Waar moeten de kinderen hun werk neerleggen?’ Belangrijk om dit ook met je eventuele duo-collega kort te sluiten.

…uitrusten
Het is belangrijk dat je in de vakantie weer nieuwe energie hebt opgedaan. Plan in het laatste weekend van de vakantie ook niet te veel drukke dingen, zorg dat je lekker uitgerust bent!

 

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 5 reacties

 1. Niki

  Hi Linda, wat heb je een leuke site ontwikkeld!
  Je verwijst in dit artikel naar ‘En opeens ben je juf’, alleen werkt de link helaas niet (meer). Omdat ik bijna ga starten, ben ik hier heel benieuwd naar :-) Misschien heb je een manier waarop ik het nog terug kan lezen?

  Hartelijke groet Niki

 2. Clasina de Jong

  Ik mis nog de tip dat je een goede map of katern in je klassenmap maakt voor een eventuele vervanger.
  Ik vervang zelf nu al met veel plezier een jaar of 6 en kom helaas nog al te vaak tegen dat duidelijke info voor een vervanger ontbreekt. Dan moet een naaste collega ‘s ochtends vroeg ineens van alles voor jou regelen. Dat is niet prettig. Dus…In de vervangersmap moet zitten:
  -actuele plattegrond van de zitlaatsen
  -gebruikersnamen en wachtwoorden voor het digibord en softwearprogramma’s
  -klassenregels zoals gebruik van stoplicht, wcgang ed
  -rooster vd pleinwacht. Moet je wel of niet surveaileren
  -gang van zaken bij de gymroutine
  -korte omschrijving van kinderen met speciale aandacht; denk aan allergieën, medicatie, gedrags regels, tijden van extra hulp buiten de klas ect.
  – duidelijke plaatsaanduiding waar je welke methodes kunt vinden
  Kortom een duidelijke omschrijving van de gang van zaken in jouw klas. Vaak vergeten leerkrachten dat het voor een vervanger in elke klas en school anders is en ze dus duidelijke en makkelijk toegankelijke info broodnodig hebben!

 3. Petra van der Hiel

  Bedankt voor je verslag. Misschien nog een tip. Ik doe het al ern paar jaar en het werkt zo goed. Tijdens ons ochtend pauze draai ik klassieke muziek. We luisteren daar allemaal naar. Ik geef van te voren een opdracht. Bv welke instrumenten hoor je. Of wat voel jij bij deze muziek. Enz. Het geeft jou als leerkracht even een rustmoment en ook alle kinderen ontspannen even. Ik kreeg heel erg leuke reacties van ouders. Het heeft geen voorbereiding ( behalve cd uitkiezen of iets via digibord ontspannende muziek zoek. ) ik zou het echt iedereen eens aanraden.
  Hartelijke groeten, Petra

Geef een reactie