Je bekijkt nu Review: Leren is leuk!

Review: Leren is leuk!

Van De Vier Windstreken kwam er weer een leuk prentenboek binnen, dit keer erg geschikt voor groep 3 leerlingen. ‘Leren is leuk!’ is geschreven door Brigitte Weninger en geïllustreerd door Eve Tharlet. Het is vertaald door Merel de Vink.

In deze blog maak ik gebruik van affiliate links. Zie voor meer informatie mijn disclaimer

Het verhaal
Micha Muis leest zijn vrienden elke avond een verhaal voor. Hij vertelt dat hij van zijn moeder heeft leren lezen en schrijven. Alle bosdieren worden enthousiast en besluiten dat Micha Muis hen ook moet leren lezen. De volgende ochtend maken de vrienden een echte bosklas en kan de school beginnen. Maar dan komen ze erachter dat ze helemaal geen schriften en pennen hebben.

Gelukkig weet Maarten hoe je van rietstengels papier kunt maken, daarom krijgt hij de rol van handvaardigheidsleraar toegewezen. Sam kan goed bewegen en hij wordt de gymleraar, Maaike weet hoe je alle zintuigen moet gebruiken en geeft zintuigenles, Kasper Kikker kan goed koken en zo zijn alle vrienden leerling en leraar tegelijk. “Behalve ik…”, denkt Erik de Egel. “Alleen ik kan niks bijzonders”. Maar dan gebeurt er iets waardoor alle vrienden hem toch als een echte held zien. De boodschap van het boek is dan ook ‘Iedereen is bijzonder en kan iets aan een ander leren!’

De illustraties
De schitterende illustraties geven echt betekenis aan het verhaal. Ze zijn allemaal paginavullend en met veel precisie ingekleurd. Door de prenten goed te bekijken ontdek je allerlei grappige details. Bijvoorbeeld Merel op een papieren vliegtuigje en Kikker die van een groen blad een koksmuts heeft gemaakt.

'Leren is leuk' is een prachtig prentenboek over het plezier van leren en overtuigt kinderen dat iedereen bijzonder is en aan een ander iets kan leren!

'Leren is leuk' is een prachtig prentenboek over het plezier van leren en overtuigt kinderen dat iedereen bijzonder is en aan een ander iets kan leren!

In de klas
Dit prentenboek is vooral erg geschikt voor groep 3 kinderen die net beginnen met lezen en schrijven. Je zou het boek heel goed kunnen gebruiken tijdens de eerste weken van het schooljaar, want dan past het goed binnen hun belevingswereld. Het sluit mooi aan binnen het thema ‘School’ of ‘Welkom’ en er zijn veel andere activiteiten bij te bedenken. Ik ben een groot voorstander van thematisch werken in de middenbouw en dit prentenboek past hier uitstekend bij. Het is heel passend bij de leeftijd van groep 3 en zeker niet te kinderachtig. Ik denk dat zelfs kinderen uit groep 4 dit een leuk prentenboek zullen vinden. Bovendien kun je met hen goed over het moraal van het verhaal doorpraten. Welke talenten hebben de kinderen? Wat kunnen anderen van hen leren?

Winactie
Zou je het prentenboek ‘Leren is leuk’ ook willen gebruiken in de klas? Dan heb ik goed nieuws, want ik mag in samenwerking met De Vier Windstreken maar liefst drie exemplaren weggeven! Wil je kans maken? Laat dan voor maandag 30 mei hieronder een reactie achter en vertel hierin hoe jij het leren leuk maakt!

En de winnaars zijn: Susanne, Liesbeth en Janina. Sturen jullie een mailtje met je adresgegevens naar [email protected]?

Leren is leuk!
Schrijver: Brigitte Weninger
Uitgever: De Vier Windstreken
Prijs: €14,50

Klik hier om het boek bij Bol.com te bestellen.

Leren is leuk

BewarenBewaren

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 48 reacties

 1. Carin stern

  Sinds februari bezoek ik scholen om aandacht te vragen voor vroegtijdige signalering van het jonge kind met een ontwikkelingsvoorsprong.
  Geregeld krijg ik de vraag; ja,een ontwikkelings voorsprong en hoe nu verder?
  Dit boekje kan ik heel goed gebruiken tijdens de ondersteuning op de scholen. Daarmee kan ik bespreekbaar maken hoe je kan leren leren en dat elk kind talenten heeft.

 2. Irene

  Het leren kun je juist leuk maken door veel prentenboeken te gebruiken. Je kunt er zo verschrikkelijk veel mee! Een verteltafel maken, rekenactiviteiten bij bedenken, een verteltas maken, spelletjes mee bedenken, naspelen, een toneelstukje of musical bij maken, gebruik klankkastjes, verhaalvlecht, als inzet gebruiken voor het bespreken van een bepaald onderwerp. Kortom prentenboeken zijn onmisbaar in het onderwijs en een schat aan inspiratie voor de leerkracht!

 3. Van Nieuwenhove Cindy

  Leuke actie ! Volgend schooljaar start ik in het eerste leerjaar. Ik volgde dit schooljaar bijscholingen rond “Werken met het leeskastje” . Dit boek zou perfect passen om er in september mee te starten en er allerlei activiteiten rond te zoeken die passen in het leeskastje.

  grtjs

 4. Susanne

  Dit jaar ben ik voor het eerst een juf van groep 3. De eerste dagen van het nieuwe jaar vinden alle kinderen leuk en dat wilde ik zo houden! Want leren is leuk!! Maar niet als je met alleen maar werkboeken werkt, dus ontwikkelde ik voor lezen allerlei circuits. Kinderen voelen letter, bewegen volop en werken samen. Op spelender wijs leren we lezen en dat werkt!! Iedereen vindt het leuk.
  Ook voor rekenen voeren we circuits in op dezelfde manier.

  Op zoek naar inspiratie voor nieuwe circuitopdrachten kwam ik dit boek tegen. Hoe leuk zou dit boek zijn om nu in de klas in te zetten nu we een talentenshow op school organiseren. Ieder kind heeft zijn eigen talent en dat is niet altijd rekenen of taal. Dus laat zien waar jouw talent ligt!
  En voor de start van het nieuwe schooljaar kan ik het opnieuw gebruiken.

  Ik doe daarom graag mee om een kans te maken op dit mooie boek.

 5. Miekske Dingens

  Mag ik ook een kansje maken voor onze kinderopvang? We vinden het leuk om regelmatig met hen een verhaaltje te lezen.. En zoals je wel zult begrijpen, leer ik zelf ook elke dag weer iets bij. We proberen ook bij ons dingen op een speelse manier te leren.

 6. Sara Tonnelier

  Hoi Hoi! Als ik dit berichtje lees, dan word ik dolenthousiast, want dit is net wat ik doe. Ik geef les in het immersieonderwijs. Dus ik geef in het Nederlands les aan Franstalige kindjes in Wallonië. Vakken als Wereld Oriëntatie, Muzische Vorming, Wiskunde,… zijn dus mijn dada. Daarnaast is voorlezen en samen lezen met de kinderen iets wat ik fantastisch vind.
  Ik motiveer mijn kinderen zo veel mogelijk om te spelen met de Nederlandse taal, maar af en toe zijn ze het wel eens beu. Dan haal ik energizers boven en staan we samen gekke dingen te doen. Of proberen we super moeilijke woorden op leuke manieren te zingen of te zeggen. Daarna terug focussen en kei hard knallen. Ik heb al ondervonden dat ik de meest aandachtige aandacht krijg, als ik met mooi materiaal werk en dit boek is daar perfect voor.
  Ik geef les aan het tweede, derde en zesde leerjaar en mijn jongste leerlingen zullen hier zeker en vast enorm enthousiast op reageren, ze kunnen nieuwe dingen proberen (moeilijke woorden leren uitspreken, de betekenis op een fijne manier ontdekken,… ) en ze kunnen starten met toveren met woorden en taal.

  Groetjes, Juf Sara

 7. Corien

  Hoe ik het leren leuk houd in groep 3? Raar lezen (lekker onderuit hangen op je favoriete plek, schoenen uit en lezen maar), coöperatieve werkvormen, iPads, rekenspelletjes met hulp van ouders, stickers natuurlijk!, werken op eigen niveau, woordjes oefenen door te springen, buiten op het plein het dictee met stoepkrijt, …
  Maar, dit boek lijkt me ook wel een hele goede motivatie voor de kinderen!

 8. Pauline Sterrenburg

  Wat een leuk boek lijkt me dit om kinderen te stimuleren hun talenten te gebruiken.

 9. Chantal

  Ik ben bezig met de opleiding. Naast mijn werk als tolk gebarentaal, studie, stage en gezin merk ik dat ik leren heel leuk vind. Ik probeer elke les die ik geef leuk te maken door verschillende werkvormen in te zetten. Daarnaast laat ik de kinderen heel veel ervaren, zien en voelen.
  Ook probeer ik elke keer weer alles betekenisvol te maken ik denk dat dit boek heel leuk zal zijn om in te gaan zetten! Zodat ik mijn ervaring kan doorgeven aan de kinderen : leren is leuk!

 10. Kim-Ly Engel

  Laat kinderen regelmatig vertellen wat en hoe ze willen leren. Dat levert zoveel waardevolle lessen op!!!
  Kinderen weten meer dan je denkt of dan ze zelf denken. Laten ontdekken wat ze zelf allemaal al kunnen is prachtig! Ook de waardering naar elkaar toe, mooi groepsproces! Blij dat ik leerkracht mag zijn.

 11. Jessy

  Ik maak het leren leuk door veel verschillende werkvormen af te wisselen en vooral ook door de leerlingen te laten doen en ervaren!

 12. Carola

  Wauww! Ik werk in een groep 3/4. Op mijn school werken we zonder methodes en geven we betekenisvol les door middel van kernconcepten. Daar koppelen we dan weer thema’s en verhalend ontwerpen aan dus dit boek sluit geweldig aan! Ik zou het super vinden om mijn collega’s met dit boek te verrassen?

 13. Super leuk boek met mooie tekst en illustraties.
  Dit is het eerste schooljaar dat ik aan groep 3 mag lesgeven! Het is een hele mooie ervaring om te leren lezen etc. Afgelopen maanden heb ik mezelf heel veel verdiept in het begrijpend lezen en luisteren ! Prentenboeken vinden voor groep 3 is lastig en dit zou een super gaaf boek zijn in onze collectie op school.

 14. Carolien van de Loenhorst

  Wat een leuk boek! Die zou ik graag willen winnen zodat ik leren nog leuker kan maken en aan de kinderen te vertellen hoe leuk leren is! Ook is het leuk om in groep 2 alvast iets te leren over leren. Verder maak ik leren leuk door materialen in te zetten maar vooral van en met elkaar leren! Doordat kinderen spontaan met iets komen, en daar dan lekker op door gaan! Genieten!

 15. Jolanda

  Wat een leuk boek lijkt mij dit! Ook leuk voor eind groep 2 als bij kinderen het leren lezen al begint te kriebelen! Ik maak leren leuk door met veel plezier les te geven en te zorgen voor een lekker veilig “thuis” gevoel met veel positiviteit… wat naar mijn idee de beste basis is. Daarnaast fop ik graag en maak ik grapjes waardoor kinderen erg alert zijn en opletten of ik aan het foppen ben! Fop ik en hebben ze het niet door… Dan liggen we samen in een deuk, heerlijk!

 16. Berdine

  Wat een gaaf boek… Mijn ervaring is dat je leren leuk maakt door het samen te doen. Door samen te bedenken wat je wilt leren, hoe je het viert als het is gelukt. Of hoe we het net iets leuker/spannender kunnen maken. Kinderen genieten ervan!

 17. Heidi

  Wat een superleuk boek! Leren is leuk als je weet waarvoor je het doet. Vooral leren van elkaar is leuk; spelend leren en ontdekkend leren. Iedereen is wel ergens goed in, dat motiveert en maakt enthousiast.

 18. Antoinette

  Leren is leuk, maar niet als je denkt dat je niets kunt en nergens goed in bent. De eerste voorwaarde is dus om de kinderen te laten weten en ervaren wie ze zijn en wat ze te bieden hebben. Dat ze waardevol zijn. En zo te horen is dat precies waar dit boek over gaat!

 19. Margriet

  Wat een leuk boek. Volgend jaar voor het eerst groep 3. Spannend maar ‘leren is leuk’. Ook voor de juf… ?
  Na een aantal jaren kleuters wil ik het thematisch werken voortzetten in groep 3 waardoor de overgang minder groot wordt. Ik maak er een feestje van!!

 20. Marianne

  Beste Linda,
  Leren is leuk! In mijn groep probeer ik projecten te bedenken die de belevingswereld van de kinderen raken. Ze weten er al iets van. Samen gaan we op onderzoek uit. Dit weten we al, wat willen we nog leren en weten. Vandaag heeft een leerling ontdekt wanneer de Branderburger tor is gemaakt. Hij fietst naar huis met zijn vader en zegt: “ik heb huiswerk, ik ga nog meer informatie opzoeken over de Branderburger tor”. Groep 3! Dit wil hij zelf!
  Ik gebruik ook vaak boeken om een nieuw thema in te leiden. Dit boek is dus van harte welkom.
  Hartelijke groeten,
  Marianne

 21. Annemieke

  In mijn groep 2/3 zitten veel jongens die leren niet leuk vinden. Daarom is elke dag een uitdaging om ervoor te zorgen dat ze ervaren dat leren wel leuk is! Dit boek kan mij daar heel goed bij helpen!

 22. Liesbeth

  Wow dat is een gaaf boek! Ik heb groep 3 en dat vind ik superleuk! Ik maak leren leuk door heel veel in spelvorm te doen of een challenge op te zetten. Zo krijg ik ze aan het lezen door een formulier met gekke plekken of dingen hoe je kan lezen. Steeds mogen ze iets afstrepen bijv: 10 minuten gelezen op de wc, 10 minuten gelezen met een muts op etc. Nu zijn we aan het meterlezen! Voor elke bladzijde mag je een centimeter van het meetlint kleuren. Hoeveel meter lees jij tot de zomervakantie?

 23. Janne

  Ik maak het leren in mijn stageklas leuk door veel af te wisselen in werkvormen. Tijdens deze werkvormen laat ik de kinderen veel hun gang gaan en alles ontdekken. Iedereen leert anders en wil ook iets anders leren. Hierdoor hebben ook alle leerlingen plezier in het leren.

 24. marije

  Jááááá heb de zolder al vol met prentenboeken maar er kan er nog wel 1 bij!!:) ik houd zoo van kinderboeken! Dus graag!

 25. Malou Ran

  Ik maak leren leuk door ontdekkend te leren! De ontdekking en verwondering blijft bij leerlingen (en de juf ;-) het best hangen. Na vier jaar in de kleutergroep, ga ik na vakantie werken in groep drie.. Zou een super cadeautje zijn om mee te beginnen!

 26. Annette van den Heuvel

  Wij proberen leren op veel manieren leuk te maken maar één van onze pijlers is de eigen keuzes van de kinderen. Door naar de kinderen te luisteren en ze zelf te laten kiezen is de motivatie groot en leren ze met plezier. Soms moet je je eigen plannetjes wel opzij zetten maar er komen dan de leukste onverwachte ideeën en plannen uit. Wij werken in de hele school met thema’s. Ons eerste thema is altijd gericht op het sociaal emotionele gebied. Dit boek zou daar heel goed bij passen.

 27. Wat een lieve tekeningen! Lijkt mij een super leuk boek. Bij ons in groep 3 doen we veel aan liedjes met bewegingen tussen door. Vandaag bijvoorbeeld over de regen (het drupt, het regent, het giet, hagel, bliksem , donder en vlug gaan de mensen naar huis terug). Kinderen worden daar enthousiast van.
  Groetjes Maaike

 28. Nicole

  Heeeeeeel graag voor mijzelf en mijn collega’s zodat wij onze kinderen nog beter kunnen motiveren en inspireren tijdens het leren en ontdekken in groep 3!!

 29. Els Coene

  Wat een fijn verhaal! Tuurlijk kan iedereen wel iets bijzonders… Ik zou het gebruiken bij het “expleuteren” , in juni gaan mijn kleuters van de derde kleuterklas een kijkje nemen in het eerste leerjaar , ze vinden dit heel spannend, en denken dat ze dan al “moeten” kunnen schrijven en lezen ;)
  Dit helpt hen zeker bij de grote sprong!

 30. Suzanne

  Ook erg leuk voor de laatste weken in Groep 2. Mijn groep wil nu al heel graag leren lezen. Voor de zomervakantie werken we dan ook over de overgang. Dit boek past daar heel goed bij!

 31. Janina Folkersma

  Ik maak het leren leuk voor de kinderen door in te gaan op de verhalen waar kinderen mee komen. Het is soms lastig om direct op een onderwerp in een gaan waar een leerling mee komt, maar ik merk toch dat ze wel het meeste leren als je dat doet. Daarnaast maak ik het leren leuk door juist veel te doen en te ervaren. Beweging is daar erg belangrijk bij. Kinderen zijn niet gemaakt om stil te zitten, dus ik zorg vaak voor actieve activiteiten tussendoor en probeer zo vaak als het kan naar buiten te gaan. Van een herfst of lente wandeling leren kinderen zoveel van en het is ook nog eens heel leuk. Ik heb het eerste boek, delen is leuk, deze heb ik behandeld in de klas. De prenten spreken de kinderen erg aan en ze gaan veel praten over wat delen nu is. Ik hoop dat met dit boek te kinderen ook aanzet tot het nadenken van het woord ‘leren’. Wat is leren? Ik hoop dat ik het boek win, dan kan ik het gelijk gebruiken in de klas.

 32. Maaike de Bekker - Stoffele

  Hoi Linda, wat een leuk, actueel boek. Ik zou dit boek graag geven aan de groep 3 juf van mijn dochter Isa. Elke dag komt zij enthousiast thuis van school. Stap voor stap leert ze haar grote klas , 36 leerlingen, zelfstandiger te worden.

 33. Rianne

  Hoi.
  Leuke actie. Precies op het goede moment. … in de klas van 6 leerlingen groep 3, in een combinatie groep 1-2-3, zien ze elkaars verschillende niveau steeds meer. Iedereen blijft elkaars groei zien en zijn ze trots op elkaar.
  Volgend schooljaar weer veel niveau verschil. Maar leren op allerlei manieren is leuk… en helemaal met zo’n boek er bij.

 34. Janine

  Leren wordt bij ons leuk gemaakt met een grapje tussendoor of even een spelletje met elkaar. Ook gaan we graag naar buiten om daar bezig te zijn met lezen en rekenen of schrijven en ons te verwonderen over wat we al kunnen! Elk kind is in beeld en krijgt zoveel mogelijk werk op maat. Hoe mooi was het dan ook toen de weektaken geïntroduceerd waren en de kinderen bij elkaar zagen dat ze anders ingevuld waren en een van de kinderen riep: hé die van jou is anders, dat komt omdat wij ook anders zijn ?. Anders zijn maar toch een groep, het is me weer gelukt!

 35. Juf Ingrid

  Ik zit nog maar in het eerste jaar van de PABO, maar ik probeer het leren voor mijn stageklas nu al zo leuk mogelijk te maken. Ik gebruik tijdens het lesgeven dingen die de kinderen enthousiast maken. Zo zoek ik voor een verkeersles situaties uit hun eigen dorp op, die van toepassing zijn op het onderwerp van die les. En neem ik een lading appels mee als we een natuurles hebben over appels. Ook hecht ik veel waarde aan het gebruik van diverse didactische werkvormen. Ze zijn gelijk al enthousiast als we lessen een keer op een andere manier doen dan normaal.

 36. Annelies Dijkstra

  Deze kan ik goed gebruiken in mijn groep 3.

 37. Inez Desmet

  Voor mijn 1e leerjaar (in belgië dus) zou ik super graag dit boek winnen. Het is een hele leuke maar wel uitdagende klas om voor te staan. Ik probeer leren leuk te maken door hen spelletjes, apps, sites enz…. aan te reiken en hen bij iedere leerstof opnieuw te gaan bekijken. Want wie voor het ene stukje leerstof nog wat extra uitleg nodig heeft, heeft dit lisschien niet voor een ander stukje nodig en de ene heeft wat meer uitdaging nodig dan de andere ook. De motivatie is nu naar het einde van het schooljaar, 1e communie en de herhalingsweken wel wat zoek bij tal van mijn leerlingen. Vandaar dat ik hen met dit boek nog wat zou willen bijbrengen over hoe bijzonder ieder kind is en hoe bijzonder dat het leren zelf maakt!

  Fingers crossed! We duimen alle 34 mee!

 38. juf susanne

  Door regelmatig een nieuw boek of een nieuwe schrijver te promoten met daarbij een leuke werkborm en of leer en leestijd.
  bijv. Maak het verhaal af.. maak mooie zinnen over het verhaal… wat denk jij van.. en een beetje filosoferen

 39. Inge Verbruggen

  Ik loot heel graag mee voor mijn groep 4. In iedere groep zitten wel een aantal kinderen die goed of juist moeilijker kunnen leren. De kinderen die moeilijker kunnen leren, hebben soms het gevoel dat ze helemaal nergens goed in zijn en weten al heel goed wat ze moeilijk vinden. Het lijkt me mooi om aan het zelfvertrouwen van deze kinderen te werken door o.a. gebruik te maken van dit mooie boek.

  Groetjes,
  Inge

 40. Kelly

  De kinderen uit mijn groep 3 vinden het superleuk als ik gekke grapjes maak. Humor is dus denk ik dé manier om leren leuk te maken/ houden.

 41. Tamara

  Bij ons in groep 3 is leren leuk omdat iedereen vrij is om op zijn of haar eigen manier te leren. De een leert door wat meer uitdaging te krijgen, de ander leert door wat vaker bij de juf aan de tafel te zitten en natuurlijk leert iedereen van elkaar. Wat bij ons op school (gespecialiseerd in hoogbegaafdheid) opvallen is, is dat kinderen die juist al veel weten en kunnen, ook nog moeten leren. Bij ons op school leren zij als het ware te leren. Voor alle kinderen in groep 3, zowel de hoogbegaafden als de reguliere leerlingen, zou dit boek een mooie start zijn van hun verdere basisschooljaren!

 42. alice

  Dit zou ik super goed kunnen gebruiken als ambulant dienstverlener. De kinderen die ik tegen kom, op veel diverse scholen vinden het leren ook vaak wel een beetje erg moeilijk. Met dit mooie boek kan ik ze vertellen dat iedereen talenten heeft

 43. D. Zanen

  Dit lijkt me een super boek om te gebruiken in de klas.
  Ik vind het in de klas belangrijk dat de kinderen enthousiast zijn over een onderwerp waardoor ze zin krijgen om er iets over te leren. Dit boek draagt daar zeker aan bij.

 44. Ellen Vos

  Wat een leuk boek, die wil ik natuurlijk graag in mijn leuke groep 3 gebruiken volgend jaar! ? Leren is voor mij vooral ontdekken dat je door te leren steeds meer kan doen/weet. Ik kan echt genieten van samen leren over een onderwerp, samen zoeken naar antwoorden die ik zelf ook niet altijd heb.

 45. Petra

  Leuke actie! Loot graag mee. Leren is zeker leuk. Vooral door te leren van en met elkaar. Ook als juf leer ik nog van de mooie reacties van de kinderen. Leren is leuk en houd je jong.

  Groetjes,

Geef een reactie