Je bekijkt nu 7 tips om de zomer leesdip tegen te gaan

7 tips om de zomer leesdip tegen te gaan

Kinderen leren op school lezen, maar moeten ook thuis veel blijven oefenen. Veel leerkrachten waarschuwen ouders en kinderen voor de bekende zomer leesdip. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het leesniveau stil staat of zelfs terugzakt bij kinderen die in de vakantie niet lezen.

Kinderen die wel veel in de vakantie blijven lezen kunnen juist een hoger leesniveau hebben als het nieuwe schooljaar start.

Maar hoe voorkom je de zomer leesdip?
Het is belangrijk dat kinderen ook in de vakantie veel blijven lezen. Dit kun je op allerlei mogelijke manieren doen.

Informatie opzoeken
Laat kinderen het belang inzien van lezen door samen informatie op te zoeken over het vakantieland. Ga samen naar het reisbureau of vraag via internet reisgidsen aan over de camping of het vakantieland.

Bij de bibliotheek zijn vaak informatieboeken te vinden en natuurlijk kan internet een mooie aanvulling zijn. Het kind kan zo zelf ontdekken waar het naar toe gaat en deze informatie met de rest van het gezin delen.

Laat het bijvoorbeeld een lijstje maken van mogelijke activiteiten. Je kunt hier ook de boeken van de Wille wete serie bij gebruiken.

Kook een recept
Een goede manier om het begrijpend lezen te oefenen is het volgen van een recept. Kies een zomerrecept uit (ijsjes, smoothies, salades) en lees dit samen met het kind.

Bedenk eerst welke boodschappen nodig zijn en schrijf samen een boodschappenbriefje. Doe de boodschappen op de markt of in de supermarkt en kook ten slotte samen het recept.

De meeste kinderen vinden dit ontzettend leuk en het is een functionele manier van lezen.

Tip: kook een gerecht uit het vakantieland. Het kookboek ‘Lekker opscheppen‘ is erg leuk voor kinderen.

Dagje weg
Ga je een dagje weg? Ook dit biedt genoeg mogelijkheden tot lezen. Laat het kind opzoeken hoe laat het museum open is of hoeveel de toegangskaartjes kosten.

Geef het kind de plattegrond van het pretpark, dierentuin of kasteel en laat hem de weg leiden. Ook speurtochten in een museum kan het kind zelf lezen en maken.

7 tips tegen de zomer leesdip

Zorg voor materiaal
Ik denk dat het een goed idee is om standaard elke (zomer)vakantie het kind naar een boekwinkel mee te nemen.

Laat het kind een kinderboek naar keuze uitkiezen. Het is extra leuk om van te voren al de catalogus te bekijken en om eventueel een boeken top 3 te maken. Misschien willen opa en oma ook wel sponsoren? Een goed alternatief is een boek (of meerdere) lenen bij de bibliotheek.

Ook leuk: De leukste boeken voor jongens

Geef het goede voorbeeld
Goed voorbeeld doet volgen en werkt beter dan het kind te dwingen om te lezen. Zet bijvoorbeeld wat lekkere dingen op tafel en kruip samen (op een regenachtige dag) op de bank om een paar hoofdstukken te lezen.

Op een mooie zomerdag kun je eerst samen een picknick houden en dan wat gaan lezen.

Ook voorlezen blijft ontzettend belangrijk. Dit hoeft niet alleen maar voor het slapengaan, maar kan ook tijdens het eten van een tussendoortje, na het zwemmen of op het strand.

Vakantiedagboek
Laat het kind een dagboek van de vakantie maken. Geef het stiften, stickers en een schrift en daag het kind uit om er elke dag iets in te schrijven en tekenen.

Hierin kunnen ook toegangskaartjes, foto’s en ander materiaal ingestopt worden.

Vakantiebieb app
Of je nu op vakantie gaat of thuis blijft, in de VakantieBieb-app vind je een leuk en gratis leespakket voor het hele gezin.

De app bevat onder andere een leuke selectie leesboeken en is te downloaden op tablet of mobiel.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Jolande

  Deze ga ik delen, leuke tips en in de vakantiebieb staan leuke titels.
  Rekenen:
  Methode wiswijz van zwijsen heeft een vakantieboekje op de site te downloaden.
  Fijne zomer!

 2. Eline

  He Linda,

  Leuk dit artikel.
  Dit ga ik zeker doorsturen naar alle ouders van mijn groep 3.
  De ouders krijgen iedere week via de mail een leesblad met woorden en teksten waar we die week aan gewerkt hebben.
  Heb jij toevallig ook van die leuke tips voor het rekenen voor in de vakantie?

  Groetjes Eline

  1. Wat leuk dat je het doorstuurt. Helaas heb ik nog geen tips voor rekenen gemaakt, maar misschien komt het nog!

Geef een reactie