Je bekijkt nu De leukste boeken voor jongens

De leukste boeken voor jongens

Vorige week deelde ik in een blog 5 tips om jongens aan het lezen te krijgen. In deze blog beloofde ik om een lijst met de leukste boeken voor jongens aan te maken. Ik vroeg jullie op Facebook en Twitter om tips en dat heb ik geweten!

Ik kreeg tientallen reacties van enthousiaste juffen, meesters en ouders met boekentips, ontzettend leuk! Ik heb alle titels bekeken en hieruit geselecteerd. Boeken over magie, spoken en zombies etc. heb ik eruit gelaten.

Daar gaan we, de leukste boeken voor jongens:

Boeken voor kinderen uit groep 3/4/5

Eet juf niet op!
Juf Fiep is te laat. Haar klas vindt dat zij strafwerk heeft verdiend! Dan hoort de klas iemand hard roepen. Het is juf! Ze zit in een boom op het schoolplein. Eronder staat een beer, die vervaarlijk gromt. Hij lijkt wel zin te hebben in een hapje juf … Gelukkig kan groep drie juf helpen.

Ze stellen een plan op: ze zetten een lijmspoor uit, proberen de beer te vangen … en krijgen hulp. Dan blijkt dat de beer bij boef Lou hoort en van hem moet dansen. Welke beer vindt dat nu leuk?

De effies: Een knal tegen de bal
De Effies krijgen nieuwe shirts. Met het logo van de sponsor erop? Daarmee mogen ze ook op de foto. Bas is super trots. En hij doet erg zijn best om zijn shirt schoon te houden. Maar dan gaat het toch mis!

Jens en de slaapbus
Jens woont met zijn ouders en zijn zusje Floor op een boerderij. Op een dag komt oom Rik het erf oprijden met een oude kampeerbus. Jens mag helpen om de bus op te knappen, en als de bus klaar is gaan ze samen een rondje rijden.

Maar ze gaan niet alleen een rondje rijden, ze gaan zelfs een nachtje kamperen met de bus. In het bos maakt Jens een spannend avontuur mee als hij ‘s nachts moet plassen. En dan zijn er nog de verhalen van oom Rik, over tijgers en andere enge beesten.

Het dikke boek van Vos en Haas
Dit dikke boek begint met eenvoudige woorden en korte zinnen. Naarmate Vos en Haas en hun buurman Uil meer avonturen beleven, groeit de moeilijkheidsgraad van de tekst zeer geleidelijk van leesniveau avi 1 tot avi 4. Het boek is echter zo spannend en grappig, dat de prille lezer dat niet eens merkt!

De slimste opa van de wereld
Jasmijn gaat op schoolreisje naar het Dolfinarium, maar de juf is ziek. In plaats van de juf mag opa mee, met kleine Tijs. Opa maakt van alles mee. Bij aankomst krijgt hij gelijk last van zijn hart en moet hij naar de EHBO. Vervolgens wordt hij kletsnat in het DolfijndoMijn.

Hij gaat op zoek naar droge kleren. Als hij heel lang wegblijft, gaat Jasmijn hem zoeken. Waar zal hij zijn? Heeft hij weer last van zijn hart? Opa maakt het schoolreisje tot een onvergetelijke dag.

Mees Kees Een pittig klasje
Meester Kees heeft nog nooit voor de klas gestaan. De kinderen moeten hem nog een beetje leren hoe dat moet, meester zijn. En dat doen ze graag!

Ze leren hem dat je best om kwart over negen je pauzeboterhammen op mag eten, als je maar op het bord schrijft dat het om een voedselproject gaat. En dat het heel handig is als ieder kind maar één rijtje sommen van de taak maakt, zodat niet iedereen hetzelfde werk zit te doen…

Koen Kampioen speelt in Italie
In dit nieuwste Koen Kampioen-boek krijgt Koen de kans om met zijn vriendin Renske mee te gaan naar Italië. Ze gaan naar de profclub waar Renskes vader heeft gespeeld, die honderd jaar bestaat. Ze mogen daar zelfs meedoen aan een wedstrijd!

Er is alleen een probleem: deze reis valt precies gelijk met de bekerfinale die FC Top mag spelen… Moeten Koen en Renske kiezen?

Lang geleden – Anton en de spin
In het jaar 1900 is Anton 10 jaar. Aan school heeft hij een gruwelijke hekel. Het liefst is Anton op zolder bezig met zijn spoorbaan. Hij bouwt een trein met een motor erin die op stoom loopt. Vlak daarna ontwerpt hij een kano, maar het liefst wil hij een vliegtuig ontwerpen.

Als Anton 20 jaar is, gaat hij naar Duitsland om auto’s te bouwen, maar de droom van vliegtuigbouwer blijft knagen. Dan vindt hij een school om te leren vliegen en na maanden van hard werken heeft hij zijn vliegtuig klaar: De Spin.

Oma boef
Ben is elf en hij vindt het niet leuk dat zijn ouders hem elke vrijdag naar zijn oma brengen. De oude dame heeft wit haar en een kunstgebit, ze stopt haar gebruikte zakdoek in haar mouw, ze ruikt heel erg naar koolsoep en laat voortdurend windjes, ze wil altijd scrabble spelen en stuurt hem veel te vroeg naar bed …

Maar op een dag ontdekt Ben dat ze, net als heel veel volwassenen, een geheim heeft. Zijn oma is een internationaal gezochte juwelendief!

Botje 2 – Botje en de zeven schroefjes
Op een dag ontvangt Bibi een briefje van haar robot-vriendinnetje Botje. Botje schrijft dat Appie weg is en of Bibi wil komen. Samen met haar beste vriend Midas gaat Bibi meteen naar Botje toe. Ze treffen Botje helemaal alleen aan – zonder Appie Eensteen, de beroemde uitvinder en bovenal Botjes maker.

Botje vertelt dat hij een paar dagen geleden van de trap is gevallen en opgehaald door een ambulance. Ze gaan op onderzoek uit en ontdekken dat Appie in een bejaardentehuis zit, speciaal voor mensen met geheugenverlies.

Stijn, uitvinder zet een tent op
Uitvinder zijn is altijd handig, ook als je op vakantie gaat. Past de bagage niet in de auto, of lekt de tent? Stijn lost het op. Als zijn moeder hem helemaal naar de bakker in het dorp stuurt om broodjes te halen, bedenkt hij een geniaal plan.

En dat voetbaltoernooi op de camping gaat zijn team gewoon winnen, ook al scoren ze geen enkel doelpunt. Voor elk camping-probleem verzint hij wel iets. Twaalf hilarische uitvindingen, waar je zelf misschien ook wel wat aan hebt!

de leukste boekentips voor jongens

Boeken voor kinderen uit groep 6/7/8

Wist je dat? – Krokodillen
Spelenderwijs leren kinderen van alles over krokodillen. Dit gebeurt via grappige striptekeningen over een dubbele pagina met telkens een humorvolle zin in een of twee tekstballonnetjes. De informatieve teksten onder de tekeningen gaan over hun leefgebied, voedsel, jachttechnieken, de voortplanting, de jongen en tot slot de bedreiging door onder meer de mens.

De items zijn onafhankelijk van elkaar te lezen. Wel zijn er een aantal vaste personages in de strips waardoor het geheel een eenheid wordt. De gepersonifieerde dieren, vermenselijking door kleding en andere accessoires, zorgen ervoor dat de jonge lezer de situatie direct begrijpt en zich kan inleven in de dieren.

Het dagboek van Nurdius Maximus
Ik ben Nurdius Maximus, en ooit zal ik de grootste held in de Romeinse geschiedenis zijn.
Op dit moment schiet dat nog niet zo op. Mijn vrienden lachen me uit, pa luistert nooit naar me en ma heeft alleen maar belangstelling voor haar heilige kippen.

Het enige wat ik nu wil, is leren vechten als een gladiator. Want wie weet, misschien moet ik op een goede dag wel opdraven om Rome te redden! Ik weet gewoon dat er een machtige strijder in mij zit… Ik hoop alleen dat hij een beetje snel naar buiten komt.

De waanzinnige boomhut
Het perfecte boek voor jonge lezers: humor en veel tekeningen! Een boomhut zoals die van Andy en Terry heb je nog nooit gezien! Er is een bowlingbaan, een zwembad met reuzenhaaien, een geheim laboratorium en een snoepjesmachine die je overal volgt en snoepjes in je mond schiet als je trek hebt.

Andy en Terry beleven er de dolste avonturen, want in hun boomhut is ALLES mogelijk! Waar wacht je nog op? Kom snel langs!

Elvis Watt, miljonair
Op zijn tiende verjaardag vindt Elvis Watt een envelop met geld bij de post. Daarin zit niet een paar euro, maar een paar miljoen. De afzender is Benjamin Spoek, de rijkste man van Sonsbeek, het stadje dat elk jaar wordt uitgeroepen tot mooiste van het land. Benjamin Spoek is druk bezig om daar een eind aan te maken.

Overal in de stad bouwt hij stinkende fabrieken. En hij wil ook nog een flinke snelweg aanleggen dwars door het kersenbomenbos. Elvis piekert er niet over om het geld aan te nemen. Hoewel het natuurlijk best handig is om miljonair te zijn wanneer je moeder zo weinig geld heeft dat je elke dag doperwtjes moet eten en je haar moet wassen met regenwater…

De verschrikkelijke badmeester
Tegen zijn zin moet Lev van zijn vader op zwemtraining bij Brulboei, de allerberoemdste zwemkampioen ooit. Iedereen vindt hem te gek, want hij is knap en verzorgt zielige zeehondjes.
Maar Lev vindt hem de allerverschrikkelijkste badmeester ooit.

Hij is grof en gemeen, hij is woest, ruw en wreed. Dan ontdekt Lev dat Brulboei een kind heeft ontvoerd. Met zijn buurmeisje Lita komt hij in actie. Kunnen zij de verschrikkelijke badmeester ontmaskeren?

Niek de Groot: lekker bezig
Volgens hemzelf is Niek voorbestemd voor iets GROOTS, iets WEERGALOOS. Hij is DE POPIEJOPIE van zijn scoutgroep… Totdat Arthur zijn pad kruist, alias PIET PERFECT. En die laat er geen gras over groeien! Dus wordt Niek gedwongen de tweede viool te spelen.

Maar is hij daar wel geschikt voor? Doet hij een stapje terug of gaat hij voor de HOOFDPRIJS? Niek is lekker bezig en verzint een LIST. 

Narnia
Vier kinderen, Peter, Susan, Edmund en Lucy gaan uit logeren in het geheimzinnige, grote huis van een oude professor. Als ze op de eerste dag samen liet huls gaan verkennen, zien ze een grote, oude kleerkast staan in een lege kamer. Lucy verstopt zich ijl de kleerkast.

Tot haar schrik zit er helemaal geen achterkant in de kast! Ze loopt zomaar een ander land binnen, waar een lantaarnpaal schijnt, midden in een sneeuwlandschap ontmoet Lucy een vriendelijke faun, meneer Tumnus.

Ze gaat bij hem op bezoek en blijft ook eten. Als ze weer terug komt door de kast in haar eigen wereld, geloven haar broers en zus niets van haar verhaal. Maar op een dag maken ze precies hetzelfde mee als Lucy. En niet voor niets! In het land Narnia is een strijd aan de gang, waar de kinderen bij worden betrokken.

Samen niet Aslan vechten ze tegen de Witte Tovenares. Het lijkt erop dat hun avonturen slecht aflopen, maar Aslan is veel machtiger dan iemand had kunnen denken …

Storm
Omdat zijn moeder jaren eerder is vertrokken en zijn vader plotseling overlijdt, wordt Flip (12) door zijn oom Andries uit Amsterdam opgehaald om bij diens gezin op het Waddeneiland Mossum te gaan wonen. Met de nodige moeite lukt het de jongen zich aan te passen aan zijn nieuwe leefomgeving.

Op een dag ziet Flip een groot zwart paard in zee, vechtend tegen de stormgolven en met inzet van zijn leven probeert hij het dier te redden. Mede hierdoor groeit er niet alleen een hechte, maar kwetsbare band tussen Flip en de hengst – die hij Storm noemt – maar ook met een mysterieus meisje dat over het eiland dwaalt.

Silvester…en de bizarre verhuizing
Bij Silvester thuis willen ze verhuizen naar het platteland. Zijn ouders hebben een boerderijtje met een flinke tuin gekocht en dromen van een moestuin en kippen houden. Silvester ziet dat niet zitten, zijn zusje van zes wel.

Zelfs een dag kijken bij de boerderij en de nieuwe school doet hem niet van gedachten veranderen. Sylvester voert dus enkele heftige plannen uit om maar in de stad te kunnen blijven bij zijn vrienden, de voetbalveldjes, gitaarles enz. Uiteindelijk gaat de verhuizing toch door, zijn nieuwe kamer valt mee en er is wifi.

Op school is het wennen, de kinderen spreken (Twents) dialect en er zijn veel dingen die heel anders zijn dan in de stad. Maar hij krijgt steeds meer contact met zijn klasgenoten door allerlei evenementen.

De grijze jager: de vroege jaren
‘Het toernooi van Gorlan’ is het eerste deel van de serie ‘De Grijze Jager – De vroege jaren’ van John Flanagan. ‘De vroege jaren’ vertelt over de tijd dat Halt en Crowley, de beroemdste Grijze Jagers van het korps, nog jongemannen waren.

Het is in de tijd dat Morgarath nog baron van Gorlan is en volop kwaad en verderf zaait. Koning Oswald is aan het wegkwijnen. En als de geruchten waar zijn, veroorzaakt prins Duncan de nodige problemen in het noorden.

Halt en Crowley gaan met hulp van oudgedienden van het korps op zoek naar prins Duncan én naar de waarheid. Ondertussen proberen de Jagers het korps in ere te herstellen. Kunnen zij het vertrouwen van het koninkrijk terugwinnen, of zal de sluwe Morgarath hen steeds te slim af zijn?

Een aap op de wc
De dierentuin ging verhuizen. In de zomer van 1940 zouden de dieren in een feestelijke stoet van de oude plek in het centrum naar de nieuwe aan de rand van de stad trekken. Het liep anders. Op 10 mei vielen de Duitsers Nederland binnen.

Er kwamen bommen op de dierentuin terecht en de binnenstad vloog in brand. Dieren stierven of moesten worden afgeschoten wegens ontsnappingsgevaar. Andere liepen los rond in de stad. Zebra’s graasden op de Diergaardesingel en in de singel zwommen zeeleeuwen.

Van de zorgvuldig geplande verhuizing kwam niets terecht. De dieren moesten zo snel mogelijk worden overgebracht naar de nieuwe dierentuin.

Het grote geschiedenisboek
Een superleuk leesboek over de echte verhalen van de geschiedenis
Vol spannende verhalen over krokodillengevechten in de tijd van keizer Nero en de strijd van ridder Roeland tegen de Basken tot de moord op Floris V en de spectaculaire ontsnapping van Hugo de Groot.

Van het volksoproer tegen de gebroeders De Witt, zeeslagen en revoluties, tot Napoleon zijn Waterloo. Maar ook: het eerste vliegtuig, de loopgravenoorlog, de verzetskrant van BernardIJzerdraat en nog veel meer.

Zo lees je de geschiedenis in één adem uit. Alles wat kinderen op de basisschool over geschiedenis leren staat erin. In de 10 hoofdstukken komen de 10 tijdvakken aan de orde.

Dr. Proktors Schetenpoeder
Dr. Proktor is een krankzinnige professor., Nou ja, zo goed als. Eigenlijk sis hij een oude uitvinder die wacht op zijn grote doorbraak. Op een dag komt zijn droom uit. Samen met zijn buurmeisje Lise en haar vreemde vriendje Bulle slaagt hij erin een superkrachtig schetenpoeder te maken.

Zelfs de NASA heeft er belangstelling voor! Maar als de gemene tweeling Truls en Trym Thrane er lucht van krijgen, gaat het mis.

Sjakie en de chocoladefabriek
Als Sjakie een Gouden Toegangskaart vindt in een reep chocola, gaat zijn diepste wens in vervulling: hij krijgt een rondleiding door de geheimzinnige chocoladefabriek van meneer Willie Wonka, de ongelofelijkste, geweldigste en verbazingwekkendste chocoladefabrikant ooit.

En wie zou niet willen rondwandelen op de plek waar ze opstijglimonade met prik, holle-kiezen-vullende karamels, aardbeiensap-waterpistolen of aflikbaar behang voor kinderkamers maken? Maar in de fabriek schuilen ook grote gevaren. Bijvoorbeeld voor Caspar Slok, die door een rivier van hete chocolade wordt meegesleurd…

Ken je zelf nog een leuk en geschikt boek voor jongens? Laat dan hieronder een reactie achter.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 5 reacties

 1. Godelief

  Maan-zaak en Maan-mysterie van Stuart Gibbs.

 2. Melanie Plag

  Mijn jongens wilden altijd liever informatieve boeken lezen. De boeken uit de serie ‘Waanzinnig om te weten’ zijn informatief, met veel humor (o.a. in de vorm van cartoons) en toch echte leesboeken.

 3. Marijke

  Het leven van een loser. Heel grappig. Dat zijn de enige boeken die mijn zoon graag leest

 4. Hallo Linda!

  Ik heb zelf een boek geschreven, voor groep 6/7 en misschien nog wel 8. Het is een boek waarin je mee mag puzzelen, want er komen geheimcodes in voor. Ook heeft het boek een app ‘de code r’ heet het. Je kunt het gratis downloaden in de appstore of de playstore!
  Het boek heet: Sas, Jas en Fred en de onbekende wereld.
  Het boek bevat dubbele pagina’s, dus je mag er in knippen! De illustraties nodigen je uit om ze te verfraaien. Je kunt de illustraties uitbreiden, of je kunt ze inkleuren. Wat jij wilt!

  Pas op! Dit boek kan tot creatieve uitingen leiden :)

  Groetjes!
  Krista

Geef een reactie