Je bekijkt nu 10x Spelenderwijs letters oefenen

10x Spelenderwijs letters oefenen

Het is belangrijk dat je in groep 3 veel activiteiten aanbiedt waardoor kinderen spelenderwijs letters oefenen. Letters oefenen kan niet alleen maar tijdens de gestructureerde taal- en leesmomenten.

Het automatiseren van de letters kost veel tijd, dus de kinderen moeten ook buiten de lessen veel oefenen. Je kunt dit doen door allerlei leuke activiteiten te organiseren. Letters automatiseren hoeft natuurlijk niet saai te zijn.

Lees ook: Beginnende geletterdheid bij kleuters

Letterdoos
De meeste kinderen vinden de letterdoos ontzettend leuk. Ze hoeven niet zelf te schrijven, maar kunnen al wel allerlei woordjes maken. Wij laten de kinderen na elke taalles woordjes maken. Dit  doen de kinderen aan de hand van het woorddoeboek.

Op de ene bladzijde staan woordjes en op de andere bladzijde plaatjes. Sommige kinderen proberen uit hun hoofd de woordjes neer te leggen en anderen leggen de woordjes na. Doordat de plaatjes bekend zijn weten de kinderen welke woordjes er staan en dit helpt bij het lezen.

Elke drie weken geef ik een dictee zodat ik kan controleren of de letters zijn geautomatiseerd. Ook dit kan je doen op de letterdoos. Zeker kinderen die moeite hebben met het schrijven vinden dit erg prettig.

Spel Hebbes
Dit is een leuk spel voor ouders thuis of om in een klein groepje te spelen. De geleerde letters worden drie keer op een briefje geschreven. De spelers pakken allemaal zes kaarten.

De eerste speler pakt een kaart uit zijn hand en zegt welke letter er op staat, bijvoorbeeld “Ik heb de k”. Dan is de tweede speler aan de beurt. Heeft hij dezelfde letter dan legt hij deze bovenop de ‘k’ en zegt hij “Hebbes”.

Hij mag dan alle kaarten pakken. Heeft hij niet dezelfde letter, dan legt hij een nieuwe letter op de ‘k’. Hierbij zegt hij ook weer welke letter hij erop legt, bijvoorbeeld “Ik heb de s”.

Woordjes rijgen
Ik merk dat dit toch wel meer een meidenactiviteit is. Wij hebben in de klas een bak staan met allerlei rijgletters. De kinderen kunnen hiermee woordjes of zelfs zinnen maken. Ik schreef eerder al een blog met allerlei ideeën.

Review: Alfabet, rijgletters

Lettermand
Wanneer kinderen moeite hebben met het onthouden van een bepaalde letter dan is het goed om deze extra in the picture te zetten. Maak er een leuk spelletje van door kinderen de letterbril (gewoon een zonnebril waarbij de glazen eruit zijn gehaald) op te zetten.

Zeg dat de kinderen hiermee spullen met de letter ‘t’ kunnen opspeuren. Laat ze door de klas lopen en spulletjes met de ‘t’ verzamelen. Nadat alle spulletjes zijn verzameld kun je met elkaar bespreken waar de doelletter in het woord zit.

Een bepaalde letter kan natuurlijk ook achteraan zitten. Schrijf de namen van de voorwerpen erbij. Laat de kinderen ook spullen van thuis meenemen.

Het idee van de lettermand kunnen ouders ook thuis prima uitvoeren.

Vliegenmepperspel
Schrijf de geleerde letters op een groot vel papier. Maak een combinatie van letters die nog lastig en al geautomatiseerd zijn. Geef de leerling een vliegenmepper.

Noem een letter, de leerling moet zo snel mogelijk op de goede letter slaan. Je kunt dit spel ook met twee spelers tegelijkertijd spelen, het wordt dan een echte wedstrijd.

Detective
Geef de kinderen een stuk tekst (bijvoorbeeld uit de krant of een tijdschrift) en laat de kinderen als een detective met een vergrootglas in de hand naar een van te voren afgesproken letter  speuren. Om de doelletter zetten ze een rondje of ze kleuren de letter in.

Ook leuk: je kunt ook de kleurplaten uit mijn letterboek gebruiken.

Lettertje tik
Dit is een super leuk spel voor kinderen die gek zijn op hameren en timmeren. Lettertje tik werkt hetzelfde als het bekende Hamertje tik, maar hierbij kunnen ze met letters woorden maken. Ik schreef er al eerder een blog over. 

10x-spelenderwijs-letters-oefenen

Gooien met de bal
Plak op de muur de geleerde letters. Maak een combinatie van letters die nog lastig en al geautomatiseerd zijn. Geef de leerling een bal. Noem een letter, de leerling moet met de bal de goede letter raken.

Ga tegenover elkaar staan. Bepaal van te voren een doelletter. De bal wordt overgegooid als de leerling een woord met de doelletter kan noemen. Ook kan je hierbij het hakken/plakken van woorden oefenen.

Ren je rot
Dit is een leuk spel om buiten uit te voeren. Schrijf met stoepkrijt de geleerde letters op het plein, laat wel steeds een grote ruimte ertussen zitten. Roep een letter, de leerling(en) rennen zo snel mogelijk naar die letter.

Computer
Ook op internet zijn allerlei goede websites te vinden waarbij de letters geoefend kunnen worden. Op de website van Kleuteridee  vind je hele leuke zoekkaarten waarbij de kinderen op de plaatjes moeten klikken met een bepaalde doelletter. Sommige kinderen in groep 3 vinden dit nog best lastig.

Letter van de week 
Als laatste tip wil ik graag mijn boek noemen. Ik heb het boek ‘Letter van de week‘ geschreven om kinderen op speelse wijze in aanraking te laten komen met letters. Kinderen onderzoeken de letters door middel van al hun zintuigen, wat het leren leuk en spannend maakt.

Bij de introductie van een letter vind je bijvoorbeeld een buitenactiviteit, een kookactiviteit, een motorische activiteit of een knutselactiviteit. De activiteiten zijn ook erg leuk voor ouders om thuis met hun kind uit te voeren.

Het boek is voorzien van prachtige illustraties die de kleuters zeker zullen aanspreken. Door de ringband kun je het boek makkelijk open neerzetten, zodat de kinderen de letter van die week regelmatig zien.

Ook leuk: je kunt ook de kleurplaten uit mijn letterboek gebruiken. Of gebruik deze letterspelletjes

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. Gerdy

    Hallo Linda,
    Wat een uitgebreid aanbod van mogelijkheden om spelend de letters en woorden te leren. Hartelijk dank

  2. Irma Smegen

    Tjonge, mooie site zeg! Ik zag een berichtje op facebook bij juf Marita van jou, en zo belandde ik hier. Prachtig!

Geef een reactie