Kinderen leren lezen zonder methode – deel 2

Voor kinderen is het fijn dat ze woorden leren lezen die passen bij het thema in de klas. Ze komen die woorden namelijk vaak tegen. En als je net leert lezen is het toch super dat je regelmatig een woord tegen komt wat je al kán lezen?! Die woorden en klanken moeten ze natuurlijk ook oefenen. Maar hoe? Lees het hier!

Wil je meer informatie over hoe je kinderen kunt leren lezen zonder methode? Klik dan hier om deel 1 te lezen.

Woorden en klanken
Wanneer we de kinderen een woord aanbieden, leren we hen alle klanken van het woord. De kinderen krijgen bij een thema meerdere woorden en klanken aangeboden. Hoeveel precies hangt af van je groep.

Gemiddeld bieden wij 2 nieuwe woorden per week aan. De woorden bedenken we zelf, waarbij we ook kijken naar de klanken die we al aan bod hebben laten komen. We proberen (vooral in het begin) steeds klanken aan te bieden die we nog niet hebben gehad.

Het is namelijk onze bedoeling om de klanken van de aangeboden woorden ook te gebruiken om ‘nieuwe’ woorden mee te kunnen maken.

Voorbeeld
Neem bijvoorbeeld het thema over de zee en het strand. We bieden de kinderen de eerste 2 weken de volgende woorden aan: de zee, de boot, de vis, het net. Met de klanken van deze eerste 4 woorden kunnen we o.a. deze ‘nieuwe’ woorden maken: beet, been, boon, boos, noot, vin, sis, zes, zit, zet, nee, vee.

De kinderen komen misschien zelf nog met deze woorden: tee (thee) en bet (bed). We vertellen hen dat die woorden wel zo klinken, maar dat je ze toch anders schrijft. En dat laten we hen zien.

Sommige kinderen (die uitdaging zoeken) komen misschien met langere woorden zoals beest en nest. Hoe meer woorden en klanken de kinderen leren, hoe meer ‘nieuwe’ woorden ze kunnen maken.

Kinderen leren lezen zonder leesmethode

Oefenen
Na het aanbieden van het woord  gaan we de klanken op allerlei verschillende manieren oefenen. Het is belangrijk dat de kinderen actief bezig zijn. Daardoor onthouden ze de klanken vaak snel.

Er zijn veel manieren om te oefenen, kies er steeds een aantal die de kinderen in je klas mogen doen. In onze klas kiezen ze met hun weektaak zelf hun oefenmoment. Op het kiesbord of de weektaak is aangegeven welke oefeningen ze mogen doen.

Hieronder staan een aantal oefeningen, die je ook kan gebruiken in jouw klas:

  • Pak de aangeboden klanken van het letterbord en ga deze in tweetallen flitsen.
  • Pak de ‘letter’ klei en maak een (nieuw) woord.
  • Maak (nieuwe) woorden met de magnetische letterdoos .
  • Schrijf de woorden van het thema op in een schrift en maak er een tekeningetje bij.
  • Bedenk ‘nieuwe’ woorden m.b.v. het klikklakboekje en schrijf deze op.
  • Ga met de krokodil het lezen van de klanken en woorden in tweetallen oefenen. De aangeboden woorden en de ‘nieuwe’ woorden staan op de kaartjes.
  • Oefen de woorden en klanken op de computer. Wij gebruiken hiervoor het programma Ambrasoft. Daar kunnen we onze eigen woordpakketten in maken.

Al spelend oefenen is iets wat goed bij jonge kinderen past. Op deze website zijn nog veel meer leuke spelideeën te vinden om het lezen te oefenen. Hieronder staan er een paar:

Aan het werk!
Nu je al deze oefeningen hebt gezien is het tijd om er in je klas iets mee te doen. Bedenk welke oefeningen je makkelijk in jouw klas kan gaan doen. Begin met één of twee oefeningen. Leg je materialen klaar en geef de kinderen uitleg over de oefening.

En … welke oefening ga jij in je klas doen?

In mijn volgende blog gaan we verder met onze ontdekkingsreis over kinderen die al kunnen lezen!

Over Marianne van de Wal

Marianne van de Wal is gastblogger op klasvanjuflinda.nl Ze werkt al ruim 10 jaar als leerkracht in de onderbouwgroepen. Ze ontwerpt en ontwikkelt haar eigen lessen en materialen. Voor haar staat spelen in hoeken, lezen in boeken, ervaringen delen en verhalen op schrijven, centraal. Marianne geeft 3 dagen per week les in groep 2/3 op een kleine, zelfstandige en gezellige basisschool in Best. Ze is getrouwd en moeder van 4 jonge kinderen van 0-6 jaar.

één reactie op “Kinderen leren lezen zonder methode – deel 2

  1. Beste juf. Heel interssant. Ik zou hierin graag willen verdiepen voor mijn dochter van6 jaar. Ik hoor het van u . Met vriendelijke groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *