Je bekijkt nu 5 manieren om de hoofdletters te oefenen

5 manieren om de hoofdletters te oefenen

In groep 3 maken de kinderen kennis met de hoofdletters. Ze zullen al aardig wat hoofdletters in hun leven zijn tegengekomen, maar op een gegeven moment moeten ze ook de hoofdletters kunnen benoemen.

Wel zo handig als je moeilijker boekjes wil lezen, want dan kom je aan het begin van de zin elke keer weer zo’n letter tegen.

Mijn ervaring is dat de kinderen al een hoop hoofdletters kennen. Door leuke spelletjes te spelen oefenen ze de hoofdletters nog eens extra. In deze blog geef ik je vijf manieren om de hoofdletters te oefenen.

Ik maak veel gebruik van spelend leren in de klas. Wil je meer weten over thematisch werken en spelenderwijs leren? Bekijk dan mijn E-book ‘Spelenderwijs leren in groep 3‘.

Speuren naar hoofdletters
Deze oefening is een handige manier om het instapniveau van de kinderen te checken. Ik heb alle kinderen dit werkblad en een stapel tijdschriften gegeven.

Ze moesten in de tijdschriften op zoek gaan naar de hoofdletters en die plakken op de corresponderende kleine letter. Ik vond dit verrassend goed gaan!

Pim Pam Pet
Heeeeeel lang geleden, toen ik nog klein was speelde ik vaak op zondagmiddag met mijn neefjes en nichtjes bij mijn opa en oma het spel ‘Pim Pam Pet’. Je moest dan aan zo’n draaischijf draaien en dan wist je de beginletter.

Daarna pakte je een kaartje en las je de vraag. Je moest dan bijvoorbeeld zo snel mogelijk een jongensnaam of dier met een bepaalde letter noemen.

Aangezien de letters op de draaischijven hoofdletters zijn, is dit een leuk spel om de hoofdletters spelenderwijs te oefenen.

Ik heb thuis een elektronische versie van Pim Pam Pet, ontzettend leuk en net weer wat anders! In dit spel is de klok de grootste vijand. Je kiest een categorie, start de timer en zorgt dat je binnen 10 seconden een goed antwoord geeft. Elke letter moet aan bod komen en degene die het laatste woord noemt, wint het potje!

Het gaat dus anders dan de traditionele versie, want je mag hier zelf de beginletter kiezen! De volgende speler moet dan een beginletter van een woord indrukken die nog niet gebruikt is.

Je kunt je voorstellen dat de stress hoog oploopt, want spelers kunnen uit steeds minder letters kiezen. Wie heeft uiteindelijk het laatste woord? Zeker voor groep 3 zou ik wel selectief zijn in het aanbod van de kaartjes. Of maak zelf een aantal kaartjes die de kinderen snel kunnen lezen.

Wil je meer weten over thematisch werken en spelenderwijs leren? Bekijk dan mijn E-book ‘Spelenderwijs leren in groep 3‘.

Duplo letters
Ik vond op school in een kast met oud materiaal duplo letters. Ik heb geen idee waar ze vandaan komen, maar ze zijn heel leuk om woordjes mee te bouwen. De woorden kunnen ook op een duploplaat geklikt worden, heel grappig.

Jammer genoeg kan ik ze online nergens meer vinden, maar misschien heb je wel houten blokken met letters of een puzzelstukjes met letters.

5 manieren om de hoofdletters te oefenen

Boggle
Begin groep 3 is dit nog wel wat lastig, maar nu ze de hoofdletters beginnen te herkennen is dit een fantastisch spel om in te zetten. De letters worden in de boggle gestopt en goed geschud.

Daarna worden de letters verdeeld over de vakjes. De deksel wordt eraf gehaald en de zandloper wordt omgedraaid. De kinderen proberen zoveel mogelijk woorden te maken met de letters die zichtbaar zijn. Wie heeft de meeste woorden gemaakt?

Jammer genoeg kon ik mijn versie niet meer online vinden. Mijn Boggle spel heb ik in de Kringloopwinkel gekocht. Maar Boggle Flash klinkt als een leuke vervanger. Volgens mij is het een elektronisch spel waarbij gecheckt kan worden of het een bestaand woord is. Ook heb je een Boggle kaartspel dat wellicht een optie is.

Ik vind concreet materiaal echt het leukste, maar heb je geen budget dan kun je ook prima dit werkblad gebruiken. Je kunt dan zelf de letters kiezen die je wilt laten gebruiken.

5 manieren om de hoofdletters te oefenenMemorie
Een spelletje memorie blijft altijd leuk. Ook deze werkvorm kun je goed gebruiken om de hoofdletters te oefenen. Op het ene kaartjes schrijf je de kleine letter en op een ander kaartje een hoofdletter.

De kinderen moeten setjes maken van dezelfde letter. Op internet vind je allerlei voorbeelden, maar je kunt ook mijn ruimte memorie set gebruiken.

Zoals je ziet zijn er genoeg leuke manieren om spelenderwijs de hoofdletters te oefenen! In veel winkels worden letterspellen of -boekjes verkocht, maar vaak worden hierbij de hoofdletters gebruikt.

Niet handig als je kleuters letters wil leren, maar wel leuk als je met de hoofdletters aan de slag gaat. En kijk ook eens rond binnen je school welke materialen er al aanwezig zijn! Wie weet kun je nog wat gebruiken!

Heb je nog andere leuke ideeën om de hoofdletters te oefenen? Ik hoor het graag!

5 manieren om de hoofdletters te oefenen

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Do

    Hoihoi,

    Ik zou graag de bovenste activiteit met het hoofdletter speuren uit willen voeren alleen het lukt mij niet om het werkblad te downloaden. Zou ik deze misschien via de mail toegestuurd kunnen krijgen?

  2. Margriet

    Ik heb vorige week bij de action het spel ‘kaart, woord, bel’ gekocht. Ook hoofdletters en voor groep 3 een leuk spel. Het heeft een klein beetje weg van boggle. Mijn groep 3 kids vinden het super leuk.

Geef een reactie