Je bekijkt nu Opdrachten voor sterke lezers in groep 3

Opdrachten voor sterke lezers in groep 3

In groep 3 leren de kinderen lezen, spellen en schrijven, maar wat nu als een leerling al goed kan lezen? En dan bedoel ik niet M3 of E3 gehaald hebben, maar minimaal M4 of hoger.

Deze sterke lezers kan je onvoldoende uitdagen met de pluslijn van de methode, dus je moet iets anders bedenken. Maar wat dan? In deze blog geef ik je een aantal ideeën.

Sterke lezers
Wanneer je merkt dat een leerling bij aanvang groep 3 al goed leest dan is het belangrijk om gelijk actie te ondernemen. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld de mondelinge toetsen van de methode af te nemen. Nog beter is het om de AVI te toetsen, je weet dan zeker in hoeverre een kind voorloopt.

Loopt een kind ongeveer een half jaar voor dan kan je goed gebruik maken van de pluslijn vanuit de methode. Daarnaast kan je de kinderen extra uitdagende opdrachten geven. Soms komt het voor dat een leerling al zo goed leest dat de pluslijn zelfs te eenvoudig is.

Het heeft dan niet zoveel zin om dit te laten doen, het is dan meer bezigheidstherapie dan dat het kind er daadwerkelijk iets van leert.

Lees ook: Onderpresteren, wat is het en wat doe je eraan?

Uiteraard kan je er voor kiezen om de leerling gedeeltelijk wel mee te laten doen met de pluslijn. Misschien slaat de leerling tijdens het lezen wel woordjes over of spreekt hij woorden verkeerd uit. Door de leerling dit te laten oefenen  heeft het wel echt nut.

En verder?
Voor een leerling uit mijn groep ben ik op zoek gegaan naar uitdagende taalopdrachten. Dit vond ik nog best lastig, want veel pluswerk is toch net weer te makkelijk, of vraagt teveel instructie of past niet binnen de belevingswereld van een zevenjarige. Toch heb ik een aantal opties gevonden, die ik ga uitproberen.

Prentenboek maken
Laat het kind zelf een prentenboek maken. Eerst bedenkt de leerling een begin-midden-eind en het probleem-oplossing. Daarna kan hij het verhaal op de computer tikken en er tekeningen bij maken.

Dit kan in een boekje worden geplakt. Helemaal leuk is het als het kind het prentenboek ook aan een paar kleuters mag voorlezen.

Woordzoeker
Laat de leerling in plaats van een woordweb rondom een bepaald thema eens een woordzoeker maken. Een andere leerling kan de puzzel oplossen.

Extra belangrijk is het dat de woorden goed gespeld zijn, dit kan de leerling in Word controleren.

Plusboekje thema piraten
In dit werkboekje maken de kinderen kennis met Puk; de scheepsjongen van Piet Hein. De kinderen ontdekken hoe het dagelijkse leven op het schip eruitzag.

Ze leren over scheurbuik, hoe het schip eruitzag, hoe een aanval in zijn werk ging en hoe je een echte schatkaart met geheimschrift ontwerpt.

Plusboekje thema kunst
In dit werkboekje maken de kinderen kennis met Vincent van Gogh. Door middel van boeiende leesteksten en uitdagende opdrachten leren de kinderen over het leven van de beroemde schilder.

Opdrachten voor sterke lezers in groep 3

Quiz maken
Laat de leerling een onderwerp kiezen en hier een informatieboek over lezen. Aan de hand van het informatieboek bedenkt de leerling een quiz met meerkeuzevragen.

De boeken van Wille Wete zijn hier ideaal voor.

Gedichten
Kinderen die al goed kunnen lezen, kunnen ook spelen met taal. Geef eens een gedichtenbundel en laat de leerling oefenen in het vloeiend en op toon lezen.

Ook kan je de leerling uitdagen om zelf een gedichtje te schrijven. Je kunt eventueel dit werkboekje als opstart gebruiken.

Powerpoint
Laat de leerling een powerpont maken over een onderwerp naar keuze. Eventueel kan een leerling uit de bovenbouw hierbij helpen.

De uitdaging zit hem in het selecteren van de juiste informatie en deze opschrijven in steekwoorden.

Toneellezen
De leerling kan goed technisch lezen, maar kan het ook al op toon lezen? Laat de leerling een toneelstuk met een andere sterke lezer (eventueel uit een hogere groep) voorbereiden en voordragen.

Kijk naar de stof van groep 4
Heb je een combigroep, dan is dit een makkie. Wellicht kan de leerling met een aantal lessen best meedoen met groep 4. Denk aan lessen mondelinge taalontwikkeling, schrijfopdrachten en lessen rondom leespromotie.

Nieuwsbegrip
Ik heb een leerling in groep 3 die al zo goed leest dat hij mee kan doen met Nieuwsgroep van groep 4. Hierdoor krijgt hij toch minimaal 1x per week een les op uitdagend leesniveau.

Lekker laten lezen
De meeste kinderen die al wat verder zijn dan de rest van de klas houden ontzettend veel van lezen. Het geeft dan ook niet als ze een keer een half uur uit hun boek lezen. Je hoeft niet elke dag een bijzondere opdracht voor ze te hebben.

Het lezen in hun eigen boek daar genieten ze waarschijnlijk nog het meeste van. Zorg er wel voor dat de boeken op het juiste niveau zijn en leen eventueel boeken uit hogere groepen.

Heb je zelf nog ideeën? Dan hoor ik het graag.

Shutterstock: foto 1 en foto 2.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Gerdien

    LeesAardig van Kinheim. Her zijn dakpanboekjes begrijpend lezen voor groep 3/4. Heel leuke vehaken met 10 vragen. Lezen uit Junior informatieboekjes slaat ook erg aan. Ze gaan wwl erg hard voouit deze kids. Na 3 maanden griep 3 een jaar verder met lezen.

Geef een reactie