Je bekijkt nu 5 manieren om alles uit een vertelkastje te halen

5 manieren om alles uit een vertelkastje te halen

Misschien heb je in je klas een vertelkastje staan en staat het in een hoek te verstoffen. Of je hebt er wel van gehoord en het lijkt je wel leuk om aan te schaffen, maar je weet niet of het de investering wel waard is.

In deze blog laat ik zien dat je er veel meer mee kunt dan voorlezen of vertellen. Genoeg redenen om je vertelkastje uit het stof te halen of er nu een aan te schaffen!

Dit is een gastblog van Melanie Plag. Bezoek ook eens haar website Babboes voor meer inspiratie en tips of volg haar op Twitter

Verhaal vertellen met vertelplaten
Dit is de originele manier van werken met een vertelkastje of kamishibai, zoals het oorspronkelijk in Japan genoemd werd. Een kamishibai-verhaal bestaat meestal uit 8 tot 14 vertelplaten.

Aan de voorkant van elke plaat staat een illustratie, aan de achterkant de tekst van de daarop volgende plaat. Je kunt het verhaal voorlezen of uit het hoofd vertellen.

Er zijn in Nederland tientallen kwalitatief goede platensets te koop, gebaseerd op prentenboeken of bijbelverhalen.

Als je een beetje creatief bent, kun je het repertoire eindeloos uitbreiden door zelf platen te tekenen of te plakken van papier.

  • Heutink verkoopt praatplaten voor de verteltheater. 
  • Bij de Schatkoffer hebben ze prachtige Bijbelvertelplaten voor het verteltheater. Onder andere van het Kerstverhaal, de ark van Noach en het verhaal van Jona.
  • Bij de Utrechtse Kinderboekenwinkel verkopen ze ook sets vertelplaten van prentenboeken.

Lees ook: 5 redenen om te vertellen in de klas. 

Beeldend werk van kinderen laten zien
Kinderen kunnen prima zelf platen voor in het kastje tekenen, schilderen of plakken. Ze vinden het geweldig om hun eigen werk in het mooie theatertje te zien.

Vertel bijvoorbeeld zelf het begin van een verhaal met het vertelkastje en laat elk kind het vervolg verzinnen, tekenen en presenteren. Bij oudere kinderen kun je er groepswerk van maken: ieder kind uit het groepje tekent een scène uit hetzelfde verhaal.

Of gebruik de kamishibai gewoon om tekeningen of schilderijen uit een les beeldende vorming te presenteren, als een soort mobiele schilderijlijst.

Lees ook: 3 manieren om verhalen te vertellen met tekeningen.

5 manieren om alles uit een vertelkastje te halen

Vertellen en spelen met viltfiguren
Span een stuk vilt of dikke fleece op een stuk karton of hout op A3-formaat (aan de achterkant vastzetten met duct-tape werkt prima) en plaats dit bord in het vertelkastje.

Maak eenvoudige figuren van vilt, bijvoorbeeld geometrische vormen, bloemen, bomen, dieren, poppetjes. Deze blijven vanzelf aan de stof op het bord kleven: kleuters vinden het magisch!

Gebruik de figuren om zelf een verhaal mee te vertellen of laat kinderen vrij spelen met de figuren.

Tip: een paar jaar geleden beschreef ik in een blogartikel hoe je gemakkelijk viltfiguren knipt.

Vertellen en tekenen
Schuif een A3 schetsboek in het kastje, pak een dikke viltstift en vertel een zogeheten draw&tell verhaal. Dit is een verhaal waarbij je stukje bij beetje een tekening maakt.

De tekening bevat meestal de clou van het verhaal. Op mijn website staan een paar voorbeelden en als je op internet zoekt op ‘draw and tell’ vind je talloze (vaak engelstalige) verhalen.

De verhaaltjes zijn meestal vrij simpel en je hoeft echt geen tekentalent te hebben. De kinderen zullen vol bewondering zijn.

Schimmenspel
Iets meer werk, maar zó magisch mooi. Plak een vel wit papier in het frame van je vertelkastje. Maak van zwart karton figuren en bevestig er stokjes aan.

Silhouetten van dieren werkt heel goed (googelen en printen), maar je kunt ook figuren uit een prentenboek kopiëren en omtrekken. Zet een spotje of bureaulampje achter het kastje en spelen maar!

Nog een paar tips tot slot
Voor alle werkvormen geldt: maak er iets bijzonders van. Leg een mooie doek op de tafel waar je het kastje op zet, richt een spotje op de platen en maak het openen van de deurtjes tot een spannend en sfeervol moment. Succes verzekerd.

Ik ben benieuwd; hoe gebruik jij het vertelkastje?

BewarenBewaren

Melanie Plag

Verhalenverteller met een hart voor jonge kinderen, ook bekend als Babboes. Voormalig kleuterjuf. Dol op verhalen en taal, maar ook op techniek, games en gadgets. Missie: vertellen als didactisch hulpmiddel terugkrijgen in het onderwijs. De kracht van verhalen is enorm en de wereld van de verbeelding een bron van inspiratie.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Bedankt voor dit fijne blog. Ik ben me aan het orienteren m.b.t. het vertelkastje. Ik heb het boek 10 zachte warme mannetjes eind 2017 uitgebracht. Nu wil ik daar graag platen van laten maken zodat ik het boek nog beter op scholen aan kan bieden. Tijdens het voorlezen van het verhaaltje op rijm geven de kinderen elkaar een massage die precies past bij het verhaaltje. Bijvoorbeeld: Wanneer de 10 mannetjes (je vingers) door het bos lopen maak je een slingerende beweging op de rug. Zo wordt het verhaal op een andere manier ervaren. Het boekje is nu in klein formaat zodat het makkelijk hanteerbaar is voor kinderen. Warme groet, Judith

Geef een reactie