Je bekijkt nu Hoe kan ik mijn kind thuis helpen met lezen?

Hoe kan ik mijn kind thuis helpen met lezen?

Het lezen is in onze maatschappij zo’n belangrijke basisbehoefte dat we als leerkrachten en ouders er alles aan moeten doen om de kinderen zelfredzaam te laten zijn. Kinderen leren het lezen niet alleen op school, maar ook thuis is het belangrijk om goed te oefenen.

In deze blog geef ik tips hoe ouders dit op een effectieve en goede manier kunnen doen.

Waarom thuis oefenen met lezen?
Het is belangrijk dat kinderen veel leeskilometers maken. Sommige kinderen vinden het lezen ontzettend leuk, maar anderen hebben juist wat meer aansporing nodig. Zeker in de middenbouw is het echt nodig dat de kinderen elke dag hardop voorlezen.

Wanneer kinderen elke dag 15 minuten lezen biedt dit veel voordelen. Het vergroot hun woordenschat, ze worden beter in lezen en ze doen algemene kennis op. Hoe hoger het leesniveau hoe toegankelijker de andere schoolvakken worden. Hierdoor kunnen ze zich beter ontwikkelen en uiteindelijk meer bereiken in het leven.

Hoe kan je dit als ouders stimuleren?

Plan het leesmoment
Het is belangrijk om samen met het kind een moment te kiezen waarop het gaat lezen. Dit schept duidelijkheid voor iedereen. Het is niet zo handig om dit gelijk uit school te doen; laat ze eerst maar lekker spelen. Een goed moment is bijvoorbeeld na het avondeten of voor het slapen gaan.

Probeer het kind zoveel mogelijk hardop te laten lezen. Je kunt dan goed controleren of het kind echt leest en het oefent daadwerkelijk ook de moeilijke woorden. Je kunt een timer op 15 minuten zetten of je spreekt een tijdstip af wanneer het kind mag stoppen.

Langer lezen mag natuurlijk altijd. Probeer de leesmomenten ook zoveel mogelijk in de vakantie door te laten gaan.

Hoe kan ik mijn kind thuis helpen met lezen?

Laat zien dat het echt belangrijk is
Sommige kinderen moeten getriggerd worden om het nut van lezen in te zien. Je moet bijvoorbeeld kunnen lezen om een vakantie te boeken, om in een restaurant eten te bestellen, en om de ondertiteling van een programma te kunnen lezen. Door de kinderen hierbij te betrekken zullen ze nog gemotiveerder worden.

Wanneer kinderen omringd worden door boeken zullen ze het sneller oppakken. Het werkt erg stimulerend als ze hun ouders boeken zien lezen. Dit kan voor het plezier zijn of om iets te leren; deel dit dan ook met de kinderen.

Voorlezen
Zeker wanneer het lezen wat moeizamer gaat is het heerlijk om ook voorgelezen te worden. Je kunt ervoor kiezen om echt een voorleesboek te gebruiken of om juist uit het leesboek van je zoon of dochter te lezen.

Het voordeel hiervan is dat het verhaal dan wat sneller verloopt dan dat het kind alleen zelf hakkelend door het boek moet gaan. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om om de beurt een bladzijde te lezen. Ook zou het kind jongere broertjes of zusjes kunnen voorlezen.

Zorg voor een goed aanbod
Mijn ervaring als leerkracht is dat veel kinderen het lezen thuis oefenen met te moeilijke boeken. Hierdoor zal het leesplezier afnemen; het kind wordt er gefrustreerd en onzeker van.

Bij de bibliotheek vind je een ruim aanbod aan boeken op het juiste niveau. Vaak kunnen kinderen gratis lid worden. Elke maand een duur boek kopen is dus niet perse nodig.

Je kunt ook ander leesmateriaal inzetten. Denk bijvoorbeeld eens aan de boeken van Arend van Dam. Deze zijn er voor beginnende en gevorderde lezers.

Ook moppenboeken, Wille Wete informatieboeken, toneelteksten, tijdschriften, luisterboeken en stripboeken doen het vaak goed. Kinderen mogen een iets hoger leesniveau proberen als ze dit motiveert. Dit moet je dan wel goed in de gaten houden.

Bekijk ook eens deze boekenlijst voor jongens. 

Maak het leuk
Probeer het lezen zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Denk aan leuke leesboeken, maar ook aan een fijn plekje waar het kind kan lezen. Dit hoeft echt niet perse op de bank of stoel.

Er zijn ontzettend veel kinderboeken verfilmd. Lees eens samen het kinderboek en bekijk daarna de film. Ook zou je in de vakantie naar het kinderboekenmuseum kunnen gaan.

Je mag het lezen ook best belonen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een meetlint van de bouwmarkt. Bij elke bladzijde dat een kind heeft gelezen mag hij een centimeter inkleuren. Bij een volle meetlint krijgt het een beloning.

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt. Mocht je zelf nog goede tips of ideeën hebben dan hoor ik het graag!

BewarenBewaren

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Natsinet

    Hoe kan ik helpen mijn kind
    Ik heb nietgoed nederland
    Mijn kind zit groep 3

    1. Hallo, het beste kan je contact opnemen met de leerkracht van je kind. Zij/hij zal je zeker verder kunnen helpen. Succes!

Geef een reactie