Hoe leer je kinderen om op toon te lezen?

In mijn groep 4 leest ruim 60% van de kinderen op E4 of hoger. De meeste kinderen vinden het lezen dan ook erg leuk. Een nieuw doel is het leren om op toon te lezen. De kinderen hebben hier namelijk nog niet zoveel mee geoefend.

Hoe je dit kunt doen deel ik in deze blog.

Blijven voorlezen
Ik vind het heerlijk om voor te lezen en probeer er elke dag echt wel even tijd voor vrij te maken. Door zelf voor te lezen leren de kinderen hoe je op toon leest en wat de eventuele valkuilen zijn. Hoe komt het over als je te snel of te onduidelijk leest? Waarom moet je stoppen bij de punten?

Echolezen
Elke week krijgen de kinderen een nieuwe leestekst die we elke dag lezen. De eerste keer lees ik de tekst helemaal voor. De dagen erna alleen klassikaal of in tweetallen. Door het voor te lezen leer ik de kinderen hoe je op toon kan lezen.

Ook tijdens het klassikaal hardop lezen probeer ik dit te oefenen. Bij een lange tekst wordt het al snel een gemompel. Ik laat de kinderen dan even stoppen, lees het stukje nog een keer voor en daarna doen we het opnieuw. Het grappige is dat veel kinderen mijn toon en intonatie dan gaan overnemen.

Tijdens het stilleesmoment laat ik ook altijd om de beurt een paar kinderen bij mij komen. Ik laat het kind dan een stukje voorlezen en geef hier feedback op. Soms lees ik ook een stukje voor uit het leesboek en laat het de kinderen daarna nadoen.

De kinderen leren het op toon lezen alleen door een goed voorbeeld.

Lees ook: boekentips voor kinderen die niet van lezen houden.

Doelen stellen
Het leesmoment wil ik ook een keer in de week gebruiken om het op toon lezen te oefenen. De kinderen lezen in tweetallen een stukje aan de ander voor. Ze geven daarna feedback op elkaars stukje tekst. Van te voren bespreken we het leerdoel;

  • Stoppen bij de punten.
  • Gebruik maken van intonatie.
  • Met een duidelijke stem praten.
  • Op een juist tempo voorlezen.

Gebruik maken van een recorder
Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel een tablet en hier kun je een hele handige app die dezelfde functie als de voice-recorder heeft, op zetten. De app heet ‘recording lite’ en kun je gratis downloaden in de appstore.

Kinderen kunnen een stuk uit hun boek inspreken en het later weer luisteren. Laat het kind zichzelf tips en tops geven en geef eventueel zelf ook feedback. Daarna kan het opnieuw ingesproken en beluisterd worden.

Leestheater
Met leestheater oefenen de kinderen een toneeltekst die ze na een aantal keren gelezen te hebben mogen voordragen. Tijdens leestheater is het ontzettend belangrijk dat ze goed op toon lezen.

Het is trouwens niet de bedoeling dat ze de tekst uit hun hoofd leren, maar dat ze het met al hun emotie en gevoel voorlezen. Door middel van hun stemgebruik zetten ze een karakter neer.

Dit kan trouwens ook door het oefenen in het voordragen van gedichten.

Heb je zelf nog leuke tips om het op toon lezen te oefenen? Dan hoor ik het graag!

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie