Je bekijkt nu Het kleurenwinkeltje; spelen met de materialen

Het kleurenwinkeltje; spelen met de materialen

Ga je aan de slag met Het kleurenwinkeltje, dan mag een echt winkeltje natuurlijk niet ontbreken. In deze blog vertelt Valentina van @boekavonturen hoe je samen met de kinderen een kleurenwinkeltje kan inrichten en hoe je dit kan inzetten.

Boodschappen doen
Hou je van wekelijks boodschappen doen? Ik ook niet echt. Maar Martin wel. Om een of andere reden is naar de supermarkt gaan voor hem altijd een feest. Vooral de kassa vindt hij geweldig. Groente en fruit wordt afgewogen, alles gescand, biep-biep-biep en hier komt je bonnetje!

Het is een grande finale van de hele race door de winkel; ultieme laatste opdracht van de boodschappenquest. Vooral als hij dan ook nog paar spaarzegeltjes of een koekje krijgt (bij de Plus hebben ze vaak lange vingers voor kindjes), dan kan zijn dag niet meer stuk.

In december vorig jaar zagen we een houten winkeltje bij Lidl staan, die hebben we meteen naar huis meegenomen. Ehh, sorry, ik bedoel, toen Sint hem bij de Lidl zag staan, heeft hij hem meteen voor Martin gekocht (of hoe komt hij nou aan het speelgoed). Samen met een houten kassa, een weegschaaltje, een boodschappenmandje en allerlei “levensmiddelen”. Schijnbaar was Martin vorig jaar ontzettend lief.

Op pakjesavond werd Martin dus de trotse eigenaar van zijn houten winkeltje, met alles erop en eraan. 5 december was hij nog super trots, 6 december al wat minder. Op 19 december (aka zijn verjaardag) heeft hij van vrienden en familie nog een heleboel andere cadeautjes gekregen en sindsdien ging zijn winkeltje heel zelden open. Want tja, plastic tomaten verkopen is natuurlijk hartstikke leuk, maar Lego bouwt zich ook niet vanzelf. En zo bleef zijn winkeltje dus heel zielig en eenzaam in zijn kamer staan.

Totdat ik dit superleuke boek tegenkwam – “Het Kleurenwinkeltje” van Marianne Busser en Ron Schroder. Er is geen kassa met een loopband en geen “biep-biep-biep” in dat winkeltje, maar ik wist meteen dat het een aanleiding kon worden voor een nieuw en leuk speelavontuur. En gelijk had ik. Alle speelafspraakjes bij ons eindigen nu standaard met boodschappen doen bij zijn Kleurenwinkeltje.

Tip: Valentina heeft ook een blog geschreven over het koppelen van ‘bookish play’ aan een anatomie les.

Thema het kleurenwinkeltje

Wat gaat het kleurenwinkeltje verkopen?
Dit bedenken doe je natuurlijk samen met de eigenaar. Ook al is hij maar 4 jaar oud. We hebben samen gebrainstormd: welke kleuren en vormen bestaan er en wat en van welke kleur hebben we in huis?

Wat zou het Kleurenwinkeltje allemaal kunnen verkopen? We hebben een grote wasmand gepakt en zijn het huis rondgelopen. Alles wat geschikt bleek te zijn ging die mand in (behalve de sieraden van mama en die grote bus CrystalResin lieten we ook maar staan, al was hij nog zo mooi blauw).

Daarna begonnen we met “vakken vullen” – welke kleuren staan mooi naast elkaar en welke wat minder? Het leek me een goede gelegenheid  om over het kleurenspectrum en de kleurencirkel te vertellen, alleen in grote lijnen uiteraard.

We hebben het gehad over primaire kleuren (rood, geel, blauw) en ook over contrasten (koude en warme kleuren). Met behulp van de kleurencirkel en met een beetje bijsturing kwam Martin tot de conclusie dat warme kleuren (rood, oranje, geel) op hun best staan naast koude kleuren (blauw of groen).

Daarnaast hadden we afgesproken dat dezelfde vormen ook niet naast elkaar mogen staan. Dus als er iets vierkants stond, mocht er geen andere vierkant naast komen. Het was dus een dubbele uitdaging: contrasten kleuren + verschillende vormen uitzoeken tussen al het kleurenwinkel assortiment.

Het kleurenwinkeltje inrichten
De kleine spulletjes hebben we in de kleine lades gedaan, groen bij groen, blauw bij blauw enzovoort. Plastic fruit en groente hebben we ook per kleur gesorteerd: rood bij rood, paars bij paars.

Alleen de duplo blokjes hebben we in een mandje gedaan; alle kleuren gewoon door elkaar. Daar heb ik ook een grote keukentang bij gelegd en een doosje van HappyMeal (zie je, naar McDonalds gaan is toch wel enigszins goed voor een kind).

Zo kon ik bijvoorbeeld, 3 rode, 2 paarse en 1 wit blokje bestellen, die dan vervolgens met een tang eruit gehaald en in het doosje geplaatst moesten worden (hallo, discrete fijne motoriek oefeningen).

Thema het kleurenwinkeltje

Knuffels en het kleurenwinkeltje
Het is leuk om ook knuffels toe te voegen. Zij wilden ook iets bestellen. Eentje kwam puur voor rode cirkels, de andere voor 3 vierkanten die per se in verschillende maten moesten zijn. Dikkie Dik kwam alles in de kleur oranje kopen (duh!) en Arlo moet 5 verschillende vormpjes kopen: 3 groene, 1 gele en 1 witte.

Veel rare wensen dus, maar klant is koning. Gelukkig wist Martin een uitstekende service te bieden (prijzen gingen wel tot 1000 euro per duploblokje!). Alle knuffels gaan vast het kleurenwinkeltje aan al hun vriendjes (waarschijnlijk, met nog raardere wensen) aanbevelen.

Wat hebben we gebruikt voor het kleurenwinkeltje?

  • lego Duplo blokjes
  • houten blokjes
  • speelgoed fruit en groente
  • kleurtegeltjes
  • kleurschijfjes
  • Verschillende houten sorteerspellen (kleur en vorm)
  • potjes gekleurde water
  • keukentang
  • speelgoed geld
  • oude winkelbonnetjes
  • verschillende kleuren sokken
  • verschillende kleuren papier/karton/rubberschuim

OP=OP
“Weet je, mama”, zei mijn winkeleigenaar toen hij al in zijn piratendekbed gewikkeld lag. “Het is veel te moeilijk om kleurtjes te verkopen, muntjes te tellen en bonnetjes te geven. Morgen ga ik maar alles gratis weg geven”.

Dus, iedereen, opgelet! Deze actie geldt zolang de voorraad strekt! Wees snel bij want OP=OP! :-)

Heb jij al eens met de kinderen een kleurenwinkeltje gemaakt?

Valentina Jacobs

Valentina Jacobs heeft Maatschappelijk werk en dienstverlening gestudeerd en vervolgens master Social Work behaald. Tijdens haar opleiding heeft ze onder andere ook in het speciaal onderwijs gewerkt en zo haar passie voor het werken met jonge kinderen ontdekt. Sinds 2012 woont ze in Nederland. Tegenwoordig blijft ze thuis bij haar 5-jarige zoontje en blogt over kinderboeken en "book-based playing".

Geef een reactie