Je bekijkt nu Kijk mijn letter activiteiten

Kijk mijn letter activiteiten

Tijdens mijn eerste jaar voor groep 3 zocht ik de spullen van de vorige groep 3 leerkrachten uit. Ik vond toen in de kast het boek ‘Kijk mijn letter‘ van Annie Makkink. Een ontzettend leuk boek om bij het aanleren van de letters te gebruiken. Helaas was het boek op dat moment niet meer te koop, maar sinds kort is het weer verkrijgbaar via Lemniscaat. In deze blog geef ik je wat ideeën bij het boek.

Kijk mijn letter

In Kijk mijn letter komen alle letters van het alfabet en nog eens veertien andere lettercombinaties aan bod. Bij elke letter hoort een rijmpje waarin de letter – of de klank – terugkomt. De speelse beelden versterken de tekst en zijn niet alleen een feest om te bekijken, maar nodigen ook uit om aan de slag te gaan.

Oe roept de oehoe
wat ben ik moe
één oog doet hij open
het andere blijft toe

s sist de slang
spetter – de – spat
als je niet weg gaat
spuit ik je nat

Activiteiten

Rijmpje
Elke nieuwe letter/klank die je aanleert kun je introduceren met het bijbehorende versje. Zeker voor zwakke lezers kan een letterversje heel ondersteunend zijn. Spreek de doelletter heel duidelijk en overdreven uit. Houd de bladzijde zichtbaar voor de kinderen, zodat ze mee kunnen kijken en lezen.

Markeren
Kopieer voor elke leerling de bladzijde en laat de kinderen de doelletter inkleuren of onderstrepen. Hoe vaak heeft de letter zich in het versje verstopt?

ABC-muur
Hang de bladzijde op, zodat de kinderen er regelmatig naar kunnen kijken en je er ook op kunt wijzen. Geef de kinderen in tweetallen de opdracht om zoveel mogelijk woorden met de doelletter te bedenken. Ze kunnen deze woorden schrijven of tekenen. Deze hang je bij de bladzijde van het versje.

Afbeelding
Is er een bepaalde klank die de leerling lastig vindt? Kopieer de bladzijde van de letter en knip het plaatje uit. Dit plaatje (schrijf de letter erbij) kun je op de tafel van de leerling plakken.

Letterkleurplaten
Je kunt de kinderen ook een lettertekening of een letterkleurplaat laten maken.

MEER INFORMATIE

Dit boek hoort echt in elke groep 3 (en wellicht ook bij de kleuters) thuis! Het zijn zulke eenvoudige en leuke letterversjes om aan te leren. Nog een pluspunt; alle teksten zijn zonder hoofdletter en in een duidelijk lettertype afgebeeld. Echt een aanrader dus!

Kijk mijn letter
Auteur: Annie Makkink
Uitgever: Lemniscaat
Prijs: €14,95

Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen.

Kijk mijn letter

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Annie makkink

    Leer-kracht !

    Daar doen we het voor

Geef een reactie