Je bekijkt nu Letterspellen in je klas

Letterspellen in je klas

Bij de kleuters en begin groep 3 ben je regelmatig op zoek naar leuke activiteiten om de letters en klanken te oefenen. Ik heb daarom een pakket met letterspellen en werkbladen gemaakt. In deze blog lees je welke spellen er zijn en hoe je ze in kunt zetten in je eigen klas.

Letterspellen

Je kunt de letterspellen gebruiken in een taalcircuit, als extra instructie in een klein groepje of om thuis extra de letters te oefenen. De meeste spellen zijn zonder begeleiding en zelfstandig te spelen. Bij een aantal letterspellen heb ik meerdere activiteiten bedacht.

Bij elk letterspel zit een uitgebreide instructiekaart. Hieronder vind je een overzicht van de spellen die in het pakket zitten.

Beschrijving van de spellen

Luister naar de klank
Op de kaartjes staan vier afbeeldingen. De begeleider benoemt de afbeeldingen. “Hier zie je appel, zon, melk en kok’. Waar hoor je vooraan de zzz?” Het kind legt daar een fiches (of iets anders) op.

Een tweede activiteit met de kaartjes: geef elk kind een kaartje. Benoem nu steeds een klank. De kinderen kijken of ze de klank op hun kaartje hebben staan. Zo ja, dan leggen ze er een fiches op. Wie heeft er als eerste bingo?

Zoek bij elkaar
Alle kaartjes worden op de tafel gelegd, alle afbeeldingen bij elkaar en alle letters bij elkaar. De kinderen proberen paren van de kaartjes te vormen. Op kaartje 1 staat een afbeelding en op het tweede kaartje staat de bijbehorende letter (beginklank).

Dus bijvoorbeeld bij het plaatje druif hoort de letter /d/. Met de bekende letters kun je uiteraard ook memorie spelen.

Leg de klank
Bij deze activiteit heb je (magneet)letters nodig. Van elke afbeelding bepaalt het kind de klank. Je spreekt van tevoren af of het gaat om de begin- of eindklank. Het kind zoekt de bijbehorende letter op en legt deze op de afbeelding.

Welke klank is hetzelfde?
Kies twee kaartjes uit en leg deze voor het kind neer op tafel. Kan het kind benoemen wat deze twee afbeeldingen gemeenschappelijk hebben? Is het de beginklank, middenklank of eindklank?

Kies drie kaartjes uit. Twee kaartjes hebben iets gemeenschappelijks. Welk kaartje hoort er niet bij? Of laat het kind zelf paren maken van kaartjes die bij elkaar horen.

Vul de juiste klank in
Het kind pakt een kaartje en benoemt de afbeelding. Welke klank mist? Hij benoemt de klank aan de leerkracht, zoekt de letter op of schrijft zelf de letter in het rondje. Er zijn drie verschillende versies.

Lees en zoek het plaatje
Bij dit spel gaan de kinderen eenvoudige woordjes lezen. Ze pakken een blauw leeskaartje, lezen het woord en zoeken vervolgens het plaatje met de juiste afbeelding erbij. Deze leggen ze op het leeskaartje.

Sorteer de middenklank
Tijdens dit spel gaan de kinderen de kaartjes sorteren op de middenklank. Ze pakken een kaartje, benoemen het woord en bepalen wat de middenklank is. Vervolgens doen ze het kaartje in het juiste bekertje. De middenklank /u/ heeft vier kaartjes en de overige klanken vijf kaartjes.

Werkbladen

Tot slot zitten er verschillende soorten werkbladen in dit spellenpakket die de kinderen zelfstandig kunnen maken:

  • 3x kleur de beginletter
  • 3x schrijf de letter (beginklank – middenklank – eindklank)
  • Kleur de letters die je kent op de letterkaart
  • 3x schrijf het woord
  • 2x lees de zin

Enthousiast geworden en wil je ook met dit pakket aan de slag? Je vindt het spellenpakket in mijn webshop.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie