Je bekijkt nu 5 manieren om aan kinderboeken te komen

5 manieren om aan kinderboeken te komen

Om een goed leesaanbod te kunnen bieden moet er voor elk kind zo’n zeven boeken in de boekenkast  staan. Belangrijk hierbij is dat je een ruim aanbod van verschillende genres hebt.

Er zijn scholen waarbij er elk jaar geld is om nieuwe boeken te kunnen kopen, maar anderen moeten het doen met de boeken die er al zijn. Toch kun je ook met een klein budget een hoop mooie en geschikte boeken kopen.

In dit artikel deel ik 5 manieren om aan kinderboeken te komen.

Bibliotheek
Elke school moet eigenlijk lid zijn van de bibliotheek, want je kunt voor een klein bedrag per jaar dan een hoop boeken lenen. Wanneer je hier geen tijd voor hebt kun je ook een ouder vragen of zij maandelijks nieuwe boeken wil verzorgen. J

e kunt vragen of ze rondom een bepaald thema boeken wil opzoeken of je kunt alvast een reservering maken, zodat je zeker weet dat de boeken geschikt zijn voor in de klas.

Het is belangrijk om met de kinderen duidelijke afspraken te maken. Ze moeten er bijvoorbeeld goed op letten dat ze de boeken niet terug in de klassenbibliotheek zetten. Het is handig om een lijstje bij te houden wie welk bibliotheekboek in zijn laatje heeft, zo leg je de verantwoordelijkheid bij de kinderen.

De bibliotheek houdt vaak ook verkoop van afgeschreven materialen. Wanneer je op tijd gaat kun je vaak nog hele mooie boeken vinden.

Lees ook: Hoe haal je meer uit de bibliotheek.

Kringloopwinkel
In elke kringloopwinkel vind je wel een boekenkast met kinderboeken. Meestal kun je ze voor rond de euro per stuk aanschaffen en dat is natuurlijk niet zo veel geld.

Als je dicht bij Utrecht woont moet je eens naar de kringloopwinkel op de Oude gracht gaan. Daar hebben ze een klein kamertje ingericht vol met kinderboeken.

Er staat daar echt ontzettend veel moois tussen! Je kunt er zelfs hele series kopen, echt een aanrader!5 manieren om aan kinderboeken te komen

Marktplaats
De nieuwste boeken kun je ook vaak op Marktplaats kopen. Vooral voor boeken van Max Velthuijs en Eric Carle wil ik je aanraden om daar eerst te kijken.

Wanneer wij voor een thema een nieuw boek nodig hebben kijken we sowieso meestal eerst op Marktplaats. Je betaalt meestal maar de helft van de adviesprijs.

Rommelmarkt
Hier kun je echt een schat aan mooie boeken vinden! Ik heb bijvoorbeeld een heel aantal boeken (in nieuw staat) van Mees Kees gekocht.

Vaak weten de verkopers niet de waarde van de boeken en kun je ze voor een prikkie meenemen. Wel vroeg gaan, want anders zijn de mooiste boeken al lang weg!

Lees ook: Organiseer een kinderboekenruilmarkt.

Sponsor
Mocht je echt geen budget te besteden hebben kun je vragen of plaatselijke bedrijven willen sponsoren. Ook kun je aan ouders vragen of ze boeken die thuis niet meer worden gelezen aan school willen geven.

Je kunt dan voorin een etiket plakken met ‘Gesponsord door…’.

Nog wat tips:

 • Let op de staat van het boek. Boeken met scheuren en krassen moet je niet kopen.
 • Let op het soort boek. Boeken uit jouw tijd zijn vaak niet meer leuk voor de kinderen van nu.
 • Let op het niveau. Prentenboeken zijn ontzettend leuk, maar voor een bovenbouwgroep minder geschikt. Koop geen boeken, omdat ze zo leuk en goedkoop zijn.

Foto Stutterstock

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Ook leuke tip om op koningsmarkt te kijken. Dan liggen de boeken vaak voor 0,50 cent voor het grijpen!

 2. Op de school van mijn zoon organiseerden we een kinderboekenmarkt 1 of 2 keer per jaar. Daar konden kinderen boeken waar ze zelf uitgegroeid waren verkopen en andere boeken kopen bij andere kinderen. Bij de bibliotheek haalden we als ouders dan altijd een vracht afgeschreven boeken (die vaak nog in goede staat zijn) voor 50 cent welke dan ook verkocht werden. Dat is niet zozeer een manier om de klassenbibliotheek aan te vullen als wel om kinderen die geen lid zijn van de bieb (angst voor boeken kwijt of te laat inleveren) en waar thuis geen geld is om nieuwe boeken te komen toch de mogelijkheid te bieden boeken te kopen.

 3. Miriam

  Hoi Linda,

  Een klein puntje: Ik heb een bovenbouwgroep 8 die elke week in tweetallen bij de kleuters voorlezen. Zij vinden het heerlijk om die prentenboeken voor te bereiden! Je kunt ook heel goed leuke activiteiten, zelfs voor de bovenbouw, rondom prentenboeken doen. Bijvoorbeeld een sokpop laten maken aan de hand van de hoofdpersoon van het boek. Dus ik vind het juist fijn om een aantal leuke prentenboeken in de kast te hebben staan.
  Groetjes Miriam

Geef een reactie