Je bekijkt nu Review: Rekenbus mini met aanhanger

Review: Rekenbus mini met aanhanger

In een groep 2/3 combinatie kun je veel rekenlessen tegelijkertijd geven. Neem bijvoorbeeld de bussommen, deze zijn voor zowel groep 2 als groep 3 prima uit te voeren. De kinderen leren spelenderwijs optellen tot 10 (voor groep 2) en tot 20 (voor groep 3) en je kunt het koppelen aan de begrippen minder, meer en evenveel. Voor groep 2 is dit een goede voorbereiding voor het rekenonderwijs in groep 3, want dan krijgen ze echte bussommen op papier.

Groep 3 is hier al een paar maanden mee bezig en het kwartje is bij de meesten al goed gevallen. Ze hebben geleerd wat eraf en erbij is en kunnen redelijk vlot de sommen tot 20 uitrekenen. De kleine rekenbus van Heutink helpt hier goed bij, want dit is een mooi middel om de kinderen zelfstandig of in tweetallen spelenderwijs met de bussommen aan de slag te laten gaan. Doordat de kinderen het eerst zelf hebben ervaren (tijdens de kringactiviteit) en daarna met de rekenbus hebben gespeeld blijft het beter beklijven en kunnen de kinderen zonder veel moeite de sommen op het platte vlak maken.

Review: Rekenbus met aanhanger

Dit materiaal heb ik gekregen. Lees hierover ook mijn disclaimer.

De rekenbus met aanhanger 
De houten rekenbus met aanhanger heeft 20 passagiers in rood en wit. Daarnaast zitten er 34 kunststof halte kaarten, 1 punten dobbelsteen (1-3), 1 cijferdobbelsteen (1-3), 1 tekendobbelsteen (+ en -) en 1 kleurendobbelsteen (rood en wit) bij.

Opbouw van het spel
De Rekenbus (zonder aanhanger) staat in de kring. 10 Kinderen hebben elk een passagier. Een kind mag met de bus rondrijden en stoppen bij kinderen met een passagier. Zij plaatsen de passagier in de bus en benoemen hoeveel mensen nu in de bus zitten. Dan rijdt de bus weer verder. Als de 10 passagiers allemaal in de bus zitten, stopt de bus steeds bij een kind die er een passagier mag uithalen. Weer wordt benoemd hoeveel mensen nu in de bus zitten.

Met de groep 3 kinderen kun je hetzelfde spel spelen met de aanhanger en 20 passagiers. Laat de bus willekeurig stoppen bij kinderen met en zonder een passagier. Dus bijvoorbeeld eerst 3 keer een passagier erbij. Dan 1 eruit. Dan weer 2 keer een passagier erbij enz. Benoem steeds hoeveel passagiers er in de bus zitten.

Werken met de opdrachtkaarten
De leerkracht deelt de groene halte-kaarten uit en plaatst alle passagiers in het midden van de kring. Een kind mag het startaantal bepalen en plaatst dit aantal passagiers in de bus. Het kind rijdt de bus rond in de kring en stopt bij een ‘halte’ (een kind met een halte-kaart). Wanneer dit kind een ‘erbij-kaart’ heeft, plaatst het dit aantal passagiers in de bus. Wanneer het kind een ‘eraf-kaart’ heeft, haalt het dit aantal passagiers uit de bus. Hierna mag dit kind de bus verder rijden tot een volgende halte. Let op: De kinderen houden hun haltekaart open voor zich. De bus mag alleen stoppen bij een halte waar de opdracht uit te voeren is.

Voor de groep 3 kinderen kun je het moeilijker maken. Laat ze de haltekaart ‘onzichtbaar’ vasthouden. De bus rijdt verder naar een volgende halte wanneer de opdracht niet uit te voeren is. Ook kun je gelijk de aanhanger toevoegen en de rode halte kaartjes gebruiken.

Review: Rekenbus met aanhanger
Werken met de dobbelstenen:
– Gebruik de stippen- of cijferdobbelsteen om aan te geven hoeveel passagiers in- en uitstappen.
– Gebruik de stippen- of cijferdobbelsteen in combinatie met de kleurendobbelsteen om aan te geven hoeveel rode of witte passagiers in- en uitstappen.
– Gebruik de stippen- cijfer- en tekendobbelsteen om uit te rekenen hoeveel passagiers er in- en uitstappen.

Review: Rekenbus met aanhanger
Het materiaal is dus op ontzettend veel verschillende manieren te gebruiken. Het leuke is dat je een opbouw kunt maken door eerst bussommen tot 10 en later de bussommen tot 20 kunt laten oefenen. De kinderen spelen erg graag met het materiaal en leren met behulp van dit concrete materiaal spelenderwijs de bussommen op te lossen. De rekenbus mini met aanhanger is te koop bij Heutink.

Lees ook mijn review over Dotsy om de splitsingen te oefenen. 

Heb jij nog een leuke tip om de bussommen te oefenen? Laat dan een reactie achter.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 4 reacties

  1. Sylvia Bos

    Tip: Ik speel met de kinderen de bussommen altijd eerst in het speel/gymlokaal. Met haltes waar de kinderen in en uit kunnen stappen. Daarna in de klas met stoeltjes. Zo maak ik met bewegend leren de bussommen inzichtelijk en het is nog leuk ook.

  2. sofie

    Hallo,
    Weet jij soms waar die rekenbus te koop is? Ik vind het wel maar enkel met een wachtwoord en dat heb ik niet? Weet je of er winkels zijn die iets gelijkaardigs verkopen? Ziet er heel erg bruikbaar uit!

  3. Helma veenbrink

    Zou geweldig zijn voor de groep 3 van Jelte
    Aangezien we te maken hebben met een beelddenkertje.
    Kunnen we thuis ook mooi oefenen. En door de weeks juf mieke verblijden.
    Hoe leuk is dat werken met lijn 3 en dan ook nog rekenen met een bus?

  4. Linda Meester

    Ik maak graag kans voor de klas van onze middelste dochter en de juf is ook al getipt

Geef een reactie