Je bekijkt nu 4 leuke spellen om het turven te oefenen

4 leuke spellen om het turven te oefenen

Wij werken op school met de rekenmethode Pluspunt. Ik ervaar dit als een hele prettige methode, omdat het heel doelgericht is. In elk thema komen 4 nieuwe doelen aan bod en 4 toetsdoelen.

De toetsdoelen waren in het vorige thema de nieuwe doelen. Elk doel wordt dus over twee thema’s ingeoefend.

Een van de doelen die in het tweede rekenblok van groep 3 naar voren komt is het turven. Ik merk dat veel kinderen dit in het begin nog best lastig vinden, maar naarmate ze het vaker gedaan hebben beginnen ze het beter te begrijpen.

Aangezien wij heel veel met spelletjes werken heb ik vier leuke spellen op een rij gezet. Deze spelletjes wil ik al gaan oefenen met groep 2, zodat ze spelenderwijs al met het turven kennis maken.

1. Memorie
Ik laat de kinderen heel vaak memorie spelen, want dit blijven ze een leuk spel vinden. Door het spelelement hebben ze vaak helemaal niet door dat ze leren. Daarnaast kun je met de memoriekaartjes ook allerlei coöperatieve werkvormen doen.

Hier kun je memoriekaartjes downloaden waarbij de kinderen cijfers aan de turfstreepjes moeten koppelen.

Een van de doelen die in het tweede rekenblok van groep 3 naar voren komt is turven. Ik heb drie leuke spellen op een rij gezet om het turven te oefenen.

2. Domino
Een ander spel dat ik ideaal vind tijdens spelinloop is het spel domino. De kinderen kunnen dit prima in tweetallen spelen en leren er een hoop van. Ik vond op Teacherspayteachers een gratis spel.

3. Rol en turf
Dit spel is heel fijn als je nog een paar minuten over hebt en de tijd nuttig wil gebruiken. Geef alle kinderen dit werkblad en een dobbelsteen en zet de timetimer op twee minuten. De kinderen gooien met hun eigen dobbelsteen, bij elk getal dat ze gooien zetten ze een turfstreepje.

Na twee minuten tellen ze de turfstreepjes op en kun je het werkblad bespreken. “Welk getal heb je het vaakst gegooid?” Hoe vaak heb je 3 gegooid?”

4. IJsstokjes
De meeste scholen hebben wel houten ijsstokjes in het magazijn. Deze kun je ook heel goed gebruiken om kinderen zelf turfstreepjes te laten maken. Geef de kinderen een aantal cijfers en laat ze met de ijsstokjes de juiste turfstreepjes naast leggen. Hier vind je meer inspiratie.

Andere materialen
Mooie posters
Werkblad beren
Computerspel: memorie

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Esmé Vink

    Ik snap de turf domino niet. De 6 heeft zijn eigen getal in turf waardoor deze niet aangelegd kan worden aan een ander getal, of zie ik dit helemaal verkeerd?

Geef een reactie