Je bekijkt nu Rekenen met het getallenbord

Rekenen met het getallenbord

Ik heb al een aantal maanden een prachtig getallenbord in de klas staan. Het is een heel krachtig middel om tijdens de rekenlessen te gebruiken. Het maakt het 100-stelsel niet alleen visueel, maar je kunt er ook ontzettend veel andere activiteiten mee uitvoeren. Mijn getallenbord komt van Capi Education. In deze blog wil ik je er graag meer over vertellen.

Dit artikel is geschreven is samenwerking met Capi Education. Zie mijn disclaimer voor meer informatie.

Het getallenbord
Wil je het rekenen meer inzichtelijk maken dan is dit getallenbord van grote meerwaarde in de klas. Het bord is 54×64 cm en blijft door middel van een handig opzetframe overeind staan. Het bord is groot genoeg zodat kinderen achterin de klas ook goed kunnen meekijken.

Op het bord staan de cijfers van 0-120, maar je kunt deze naar eigen keuze aanpassen naar kleinere reeksen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om niet bij 0, maar bij 1 te starten. Of je laat het nummerbord niet tot 120, maar tot 100 lopen. Het getallenbord is heel eenvoudig te gebruiken. Het bord staat in de startpositie als alle witte cijfers getoond worden. Wrijf je met de hand van onder naar boven dan veranderen de stenen in gele cijfers. Doe je dit nog een keer dan veranderen de stenen in een blank patroon. Bij een vierde keer wrijven komen er stippen tevoorschijn.

Het leuke hiervan is dat je op deze manier kan spelen met de stenen. Je kunt bijvoorbeeld alle tientallen geel maken of de uitkomsten van de tafel van 9 voorzien van een stip.

Rekenen met het getallenbord

Activiteiten met het getallenbord
Bij de aankoop van het getallenbord krijg je een gratis activiteitenboek met 22 spelsuggesties (Engels) t.w.v. € 19,95 gratis meegeleverd. Door deze activiteiten in te zetten haal je nog veel meer uit het getallenbord. Je kunt ze gebruiken als tussendoortje, startopdracht of als vervanging van de methodeles. Doelen als tellen, sommen tot 20 en 100, vermenigvuldigen, splitsen, afronden en nog veel meer komen aan bod. Wat ik echt een meerwaarde vind is dat er ook hele leuke activiteiten voor kleuters instaan. Middels een handig overzicht kun je in een oogopslag zien welke activiteit bij welk jouw lesdoel aansluit. In groep 3/4 heb ik al een aantal activiteiten uitgevoerd, bijvoorbeeld:

Splitsen tot 10
Bij deze activiteit leren de kinderen aanvullen tot 10, splitsen dus. Ik gebruikte hiervoor de blanke stenen.  Op de eerste rij liet ik vijf stippen zien. Hoeveel stippen moeten erbij om 10 te krijgen? De kinderen schreven het antwoord op hun wisbordje en ik draaide nog vijf stippen, zodat het totaal 10 werd. Vervolgens gaf ik ook opdrachten voor de volgende rijen. Steeds liet ik een aantal stippen zien en moesten de kinderen aanvullen tot 10. Ten slotte verdeelde ik de kinderen in tweetallen. Ze kregen elk een kopieerblad met het 100-veld erop. Leerling 1 gooide met de dobbelsteen en kleurde het aantal stippen in op het 100-veld. Leerling 2 telde de stippen en vertelde hoeveel erbij moest om tien te krijgen. Daarna werden de rollen omgedraaid.

Rekenen met het getallenbord

Tientallen
In groep 4 zijn we bezig met het maken van grote sommen. De kinderen moeten hierbij leren om eerst aan te vullen tot het tiental. Dus bij de som 36+7, moeten ze eerst 36+4 doen. Sommige kinderen vinden het nog heel lastig om te bedenken welk tiental in de buurt ligt. In het activiteitenboek vond ik een leuk idee dat ik iets heb aangepast om dit doel te oefenen. Ik liet een leerling naar voren komen die twee keer mocht gooien met een grote dobbelsteen. Van deze twee cijfers mocht de leerling een cijfer maken. Stel de leerling gooide 5 en 6, dan kon hij de getallen 65 of 56 maken. Het getallenbord had ik in de basisopstelling gezet. Nadat het cijfer bekend was mocht de leerling dit getal geel maken. Daarna gingen we op zoek naar het tiental  wat hoger was dan het cijfer. Ook deze werd geel gedraaid. Daarna mocht een andere leerling een getal bedenken. Met deze activiteit konden we verschillende wedstrijden spelen. Welke leerling had het hoogste tiental? Maar ook hoeveel rondes hebben we nodig om minimaal 200 punten (waarde van de tientallen) te verdienen?

Rekenen met het getallenbord

Wat ik zo mooi vind aan dit getallenbord is dat je het bord op heel veel verschillende manieren kunt gebruiken. Doordat de stenen vier verschillende opties hebben kun je er zoveel meer uithalen. Daarom is het bord zowel in de onder- als in de bovenbouw heel goed bruikbaar.

Enthousiast?
Wil je meer informatie over het getallenbord? Of eens zien hoe het in de praktijk werkt? Je kunt een kijkje nemen op de website van Capi Education, maar je kunt ook op de NOT bij ze langsgaan. Je kunt dan nog beter beoordelen of het getallenbord een toevoeging is voor jouw klas of school! Wat mij betreft is het een echte aanrader!

Capi Edication heeft tot aan de NOT een leuke actie. Het getallenbord kost i.p.v. €395,00 nu €349,00.

Bekijk ook eens onderstaand filmpje en ontdek de mogelijkheden van het getallenbord.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie