Je bekijkt nu Leerlijnen rekenen rondom thema winter

Leerlijnen rekenen rondom thema winter

Wij werken in groep 3/4 rondom thema’s. Elk thema zetten we een aantal doelen centraal; de doelen komen uit de methode. Aan het einde van de periode worden de doelen getoetst. De komende weken werken we rondom het thema winter. Het leek mij leuk om ook de rekenlessen wat meer rondom dit thema te geven.

Leerdoelen thema winter
Ik heb rondom de belangrijke doelen van groep 3 powerpoints gemaakt. Het leuke is dat deze powerpoints zowel individueel als klassikaal kunnen worden gebruikt.

De leerdoelen die aan bod komen zijn:

  • splitsen tot 5
  • splitsen tot 10
  • sprongen van 2
  • plussommen tot 10
  • minsommen tot 10
  • buurgetallen tot 20
  • klokkijken hele uren
  • geldrekenen
  • cijfers ordenen van klein naar groot
  • het maken van een staafdiagram

Bij elke powerpoint hoort een werkblad. Je kunt deze per powerpoint geven, maar je kunt er ook een werkboekje van maken. Elke dag laat je de kinderen op het digibord een andere powerpoint zien. Handig als introductie of afsluiting van de rekenles, maar ook heel geschikt als je een paar minuten over hebt.

Doordat elk kind een werkblad krijgt weet je zeker dat alle kinderen actief mee doen. Ook blijven ze het schrijven van de cijfers oefenen.

Een aantal powerpoints zijn ook voor de pientere kleuters interessant. Wat extra uitdaging is altijd fijn! Je kunt ook de zwakke kinderen uit groep 3 en de sterke kinderen uit groep 2 samenpakken.

Tip! Ben je op zoek naar spellen rondom de Noordpool? Dan moet je dit spellenpakket zeker eens bekijken.

In de hoeken
Wij gebruiken de powerpoints ook in de hoeken. Ik heb de powerpoints met behulp van Google slides op de ipads gezet. Je gebruikt hiervoor de gratis app presentaties. Hier leg ik uit hoe het precies werkt. De kinderen kunnen dan zelf de powerpoint aantikken die ze willen maken.

Je kunt elk kind een eigen ipad geven, maar je kunt de kinderen ook prima laten samenwerken. Mijn ervaring is dat de kinderen het ontzettend leuk vinden. Ze zijn er zo een half uur mee zoet.

Het voordeel is dat de kinderen het werkblad ook zelf na kunnen kijken. Na elke powerpoint (behalve bij het klokkijken) verschijnt er een antwoordenblad. De kinderen weten dan gelijk of ze het goed hebben gedaan. En zelf heb je er als leerkracht verder geen werk meer aan. Echt ideaal!

Ben je benieuwd naar een voorbeeld of wil je het eerst graag uitproberen?

Download dan de powerpoint van splitsen tot 5. 

De powerpoints zijn als pakket te bestellen in mijn webshop. Je kunt de powerpoints op elk digibord en tablet gebruiken.

BewarenBewaren

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Miriam

    Hoi Linda,

    Leuk en interessant om te lezen hoe je in de praktijk met leerlijnen werkt! Ik heb hier een vraag over. Je beschrijft dat aan het eind van de periode alle doelen getoetst worden. Op welke manier toets je dit? Nu je niet meer precies de rekenmethode volgt, is het lastig om die toetsen te gebruiken lijkt mij. Hebben jullie hier een alternatief voor of hoe pak je dit aan?

    Ik ben hier zelf best zoekende in. Het werken met leerlijnen vind ik een heel mooi idee, maar ik merk dat ik steeds vastloop in het idee hoe je de voortgang van de kinderen goed kan monitoren.

    Ik hoor graag van je!

    Groet, Miriam

Geef een reactie