Je bekijkt nu Rekentas tafels + uitleg

Rekentas tafels + uitleg

Kinderen hebben heel wat kerndoelen te halen in een jaar. Er ligt dus een zware druk op de schouders van de leerkracht. Hierdoor blijft er niet altijd genoeg tijd over om de lesstof voldoende te oefenen en te automatiseren.  Door de rekentas thuis te gebruiken oefenen de kinderen nog eens extra de lesstof. Daarnaast worden de ouders nog meer bij het leerproces van hun kind betrokken en in het algemeen stellen ze dit erg op prijs.

Wat is een rekentas?
Allereerst moet duidelijk gesteld worden, dat een rekentas geen huiswerk of straf is. Stel dat een kind de tafels nog niet goed heeft geautomatiseerd. Je kunt dit kind dan een tas mee naar huis laten nemen met allerlei spelletjes om de tafels te automatiseren. Het is hierbij heel belangrijk dat het kind het leuk vindt. Het gaat vooral om spelenderwijs de lesstof eigen maken.

Hoe gebruik je de rekentas?
De kinderen kunnen de spelletjes thuis zelf of met andere kinderen spelen. Daarnaast is het natuurlijk ook goed als het kind met een volwassene de onderdelen oefent. De meeste ouders vinden het fijn om in het weekend de spelletjes te spelen met de kinderen. Het is daarom aan te raden om de tas op dinsdag mee te geven. De kinderen kunnen de tas dan op maandag weer mee naar school terug nemen. In de tas zit een brief voor de ouders waarin wordt uitgelegd hoe de rekentas werkt. Daarnaast zit er een materialenlijst in de tas, zodat de ouder op maandag kan controleren of alle onderdelen weer in de tas zitten.

Hoe kom ik aan een rekentas?
Ik heb nu bijna een rekentas klaar om de tafels mee te oefenen. Deze tas bevat tien verschillende spellen, die je hier kunt downloaden. Er komen nog meer tips aan om het automatiseren van de tafels nog leuker te maken. .

Je kunt de splletjes natuurlijk in een plastic tas doen, maar het is leuker om er echt iets bijzonders van te maken. Je kunt bijvoorbeeld bij de Zeeman hele mooie kadotasjes kopen. Het voordeel van deze tasjes is dat ze groot genoeg zijn om A4 vellen in te stoppen. De kinderen vinden het echt speciaal om zo’n tasje mee naar huis te mogen nemen! Het ziet er betoverend uit!

Download  de Informatiebrief (zelf aan te passen)

Download hier de spellen voor de Rekentas tafels

Download hier Materialenlijst rekentas tafels rekentas tafels

Download hier de Extra activiteiten om de tafels te oefenen

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 13 reacties

 1. Irma Smittenberg

  Hallo Linda
  Complimenten. Wat ziet het er hier goed uit!
  Ik ben op zoek gegaan naar ” de rekentas om thuis het automatiseren tot 10 op een speelse manier te oefenen” maar ik kan het niet vinden.
  Kun je me helpen?
  Met vriendelijke groet,
  Irma

  1. Ha Irma, deze is helaas niet meer beschikbaar. Maar op internet kun je genoeg leuke spelletjes vinden om zelf iets samen te stellen. ;-)

 2. JouwJuf.nl

  Superleuk! Ik ga hem zeker gebruiken voor de kinderen die er moeite mee hebben. Nu kunnen de ouders op een leuke manier met ze oefenen, zonder rijtjes op te hoeven dreunen. Dank je wel voor het samenstellen en vooral voor het delen!

 3. Marjolein

  Wat ben ik blij met jou site en met de tafeltas. Heb alle materialen voor 2 groepen nu kant en klaar.
  Ben benieuwd wat de leerlingen er van gaan vinden.

 4. ellen coenen

  Ik heb de rekentassen gemaakt om na de vakantie mee te geven. Ikzelf ben super enthousiast, hopelijk de kinderen ook. Alvast bedankt voor het leuke idee!!!!!

 5. veronique

  Ik kan ook niet downloaden, erg jammer, wil heel graag deze wijsheden aan mijn kinderen meegeven

 6. Elsbeth

  juf Linda,

  Als moeder van een moeilijke “tafelaar” ben ik heel blij met de leuke spelletjes (zo zien we het echt!) die we nu doen met de tafels. Zou ik ook zeker scholen aanraden. Oefenbladen vind ik meer een straf dan een ontspannen manier van “tafelen”…

  Heel erg bedankt!

  1. klasvanjuflinda.nl

   Bedankt voor je compliment en veel plezier met oefenen!

 7. Juf Elisabeth

  Hallo juf Linda.

  Ik vind je rekentas voor tafels echt geweldig. Ik heb zelf een aantal tafelpuzzels gemaakt. Mocht je hier belang bij hebben, laat het me dan weten.

  Groetjes,
  Juf Elisabeth

 8. Vanessa

  Hoi juf Linda,

  Ik zit hier al enkele dagen je site van boven tot onder uit te pluizen… schitterend werk gewoon ! Maar ik heb wel een kleine bedenking bij de rekentassen. In België leren de kinderen tafel per tafel. Per tafel doen we er toch wel één tot twee weken over. In het begin lukt het allemaal nog omdat we starten met de gemakkelijkste tafels… toch zijn er kinderen die ook hier problemen mee hebben. Het zou dan handig zijn om ook zo’n rekentas mee te geven om die ene specifieke tafel in te oefenen. Heb je daar al eens over nagedacht ? Heb je daar ook tips voor of extra oefeningen of spelletjes om daarin te stoppen. De werkblaadjes worden vaak al snel als saai ervaren bij de kinderen. De rekentassen lijken me wel heel leuk om mee te geven als alle tafels gekend zijn.

  Groetjes Vanessa

 9. inge deblander

  Ik zou graag de begeleidende brief voor ouders eens lezen?
  Kan hem niet openen;
  alvast bedankt

Geef een reactie