Je bekijkt nu Rekenspellen ordenen

Rekenspellen ordenen

Het is ontzettend fijn om voldoende rekenmaterialen in de klas te hebben om te gebruiken in het rekencircuit of in de hoeken. Maar mijn ervaring is dat hoe meer je hebt, hoe minder je het overzicht houdt. Het is dus belangrijk om overzicht te houden. Rekenspellen ordenen, hoe doe je dat?

Wanneer je met de leerdoelen uit de methode gaat werken dan weet je ongeveer wanneer welk doel aan bod komt. Het is dus niet handig om al je materialen al vanaf het begin van het schooljaar voor het grijpen te zetten.

Mijn tip is om de doelen en dus ook de materialen te verdelen over de vier kwartalen.

Spelletjeskast

Haal al je rekenspellen uit de kast. Bedenk goed wat je in de kast wilt laten staan en wat je eventueel tijdelijk kunt opbergen.

Bedenk het volgende:

  • Kennen de kinderen het spel al? Zo niet, dan haal je het uit de kast.
  • Past het nog bij het niveau of is het spel veel te makkelijk? Denk aan bijvoorbeeld Hali Gali voor begin groep 3.
  • Heeft het echt een rekendoel of is het meer een gezelschapsspel?

Door zo min mogelijk spellen in de kast te zetten en dit per kwartaal te wisselen houd je overzicht, blijft het netjes en ook voor de kinderen aantrekkelijk.

Twee verschillende kasten

Dit geldt ook voor de spellen van ‘Met sprongen vooruit’. Eigenlijk heb je dus een spelletjeskast voor de leerlingen en een kast (opslagplaats) voor jezelf nodig.

Je introduceert een nieuw spel (uit de kast van de leerkracht) tijdens bijvoorbeeld het rekencircuit en zet het daarna in de kast van de leerlingen. Tijdens het rekencircuit kunnen ze het dan spelen en ook in de middagen als je in de hoeken werkt.

Spellen die je van internet haalt kun je goed bewaren in platte plastic bakjes. Bij de Action en Wibra heb je genoeg soorten. Door doorzichtige te gebruiken zie je goed wat er in zit. Ook is het fijn om de plastic bakjes te labelen.

Spellenlijst

Ik weet nog dat ik er zelf mee begon. Uren zat ik op Pinterest om leuke spellen te zoeken. Wat had ik graag een handige spellenlijst gehad, zodat ik in een oogopslag kon zien welke spellen en materialen ik voor mijn groep nodig zou hebben.

Daarom heb ik deze lijst voor jou gemaakt. Dit gaat je waarschijnlijk heel veel werk en tijd schelen. Rekenspellen ordenen, hoe doe jij dat?

Rekenspellen ordenen

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie