Je bekijkt nu Rekencircuit thema winter groep 3

Rekencircuit thema winter groep 3

In deze blog geef ik je een aantal ideeën voor het rekencircuit thema winter in groep 3. Uiteraard moet je eerst goed bepalen aan welke rekendoelen je gaat werken deze periode. Vervolgens kijk je pas of onderstaande activiteiten passend voor jouw groep zijn. 

Steeds meer scholen werken in groep 3 met het rekencircuit. Wanneer je mijn cursus of workshop hebt gevolgd dan plan je een periode van drie of vier weken met verschillende activiteiten. Dit zijn spellen, werkbladen, activiteiten op de computer en bij de leerkracht. 

SPELLEN

Elke week bied je twee spelactiviteiten aan. Dit kunnen spellen zijn die de kinderen in groepjes of zelfstandig spelen. Het is fijn om hierin wat af te wisselen. Een aantal ideeën:

  • De smartgames North Pole Expedition en Penguins On Ice passen heel goed bij dit thema.
  • Laat de kinderen oefenen met het spiegelen door ze zelf een sneeuwvlok te laten maken of ontwerpen. Hier kun je gratis een template met sneeuwsterren vinden.
  • De rekenspellen uit mijn Noordpool spellenbundel passen hier ook goed bij. Denk bijvoorbeeld aan een boodschappenspel (wat heb je nodig als je op expeditie gaat?), ijsschots springen (huppen van 2) of zelf sneeuwpop sommen maken.

WERKBLADEN

Natuurlijk moet er ook gewoon gerekend worden op papier. Ik heb een aantal werkbladen gemaakt die je hieronder kunt downloaden.

Werkblad splitsen tot 10
Werkblad zelf splitsingen maken
Werkblad sneeuwballen aanvullen tot 10
Werkblad huppen van 2

OP DE COMPUTER/TABLET

Waarschijnlijk gebruik je meestal de software van de rekenmethode, maar je kunt ook de tablet inzetten bepaalde leerdoelen te oefenen.

BIJ DE LEERKRACHT

  • Seizoenen: kennen de kinderen de volgorde van de seizoenen al? Welk seizoen is het nu? Wat komt daarna? Welk seizoen komt voor de winter?
  • Inhoud: is een beker ijs hetzelfde als een beker water? Wat gebeurt er als het ijs smelt? Wat is een liter? Kunnen de kinderen een maatbeker aflezen?

Heb je zelf nog leuke ideeën voor het rekencircuit thema winter? Laat het dan zeker even weten in een reactie.

Rekencircuit thema winter groep 3


Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Jaël

    Hoi Linda,

    Wat een leuke ideeën! De link van de 10 digitale winterspellen doet het alleen niet. Waar kan ik de spellen vinden? Ik zou er graag tijdens deze lockdown gebruik van maken

Geef een reactie