Je bekijkt nu Rekenen: winkeltje spelen (geldrekenen)

Rekenen: winkeltje spelen (geldrekenen)

De komende weken deel ik elke dag een opdracht rondom taal, rekenen of wereldorientatie waar de kinderen thuis mee aan de slag kunnen gaan. Vandaag een activiteit rondom rekenen – winkeltje spelen. De kinderen kiezen tien voorwerpen, geven deze een prijsje en kopen vervolgens een aantal voorwerpen waarbij ze de bedragen bij elkaar moeten optellen.

Rekenen met geld

In groep 3 maken de kinderen een begin met het rekenen met geld. Dit zijn alleen de munten van 1 en 2 euro en briefjes van 5 en 10 euro. Hiermee gaan de kinderen rekenen. De kinderen oefenen zo verschillende doelen; het omgaan met geld, maar ook het optellen van bedragen en het besef ‘kan ik dit betalen?’ komen aan bod.

Winkeltje klaarzetten

De kinderen mogen tien verschillende voorwerpen pakken en stellen deze uit op tafel of op de grond. Bij elk voorwerp leggen ze een papiertje met een bedrag neer. Ze mogen kiezen uit:

  • 1x €10,00
  • 2x €5,00
  • 2x €3,00
  • 2x €2,00
  • 3x €1,00

Vervolgens krijgen ze speelgeld waar ze de voorwerpen mee kunnen kopen. Dit speelgeld kun je zelf maken, printen of misschien heb je wel echt speelgoed thuis liggen.

De kinderen krijgen:

  • 1x €10,00
  • 2x €5,00
  • 4x €2,00
  • 5x €1,00

Winkeltje spelen

Het is natuurlijk het leukste als er een klant en verkoper is. De klant begint met het schrijven van een boodschappenlijstje. Hier mag hij maximaal drie benodigdheden op schrijven.

Vervolgens mag hij deze bij de verkoper aanschaffen. De verkoper schrijft de som op en rekent het totaalbedrag uit. De drie bedragen zijn bijvoorbeeld 1x €5,00, 1x €2,00 en 1x €1,00. Hij schrijft dan 5 + 2 + 1 = 8. De klant moet dus €8,00 betalen.

Daarna kunnen de rollen omgedraaid worden.

Op zoek naar meer opdrachten?

In mijn webshop vind je allerlei spellen voor taal en rekenen, maar ook themapakketten. Al mijn producten zijn nu tijdelijk te koop met 15% korting. Als leerkracht kun je je al voorbereiden op nieuwe thema’s, maar hopelijk kun je het ook thuis gebruiken!

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie