Je bekijkt nu Rekenen: knikkerspel maken

Rekenen: knikkerspel maken

De komende weken deel ik elke dag een opdracht rondom taal, rekenen of wereldorientatie waar de kinderen thuis mee aan de slag kunnen gaan. Vandaag een activiteit rondom rekenen – optellen. De kinderen gaan aan de slag met het maken van een knikkerspel.

Knikkerspel maken

Een leuke manier om het optellen spelenderwijs te oefenen is het maken van een knikkerspel. Wat heb je hiervoor nodig?

  • een doos
  • schaar
  • zwarte stift
  • knikkers of balletjes

Haal een schoenendoos van zolder of een doos bij de supermarkt en knip hierin drie gaten. Zie ook de afbeelding voor een voorbeeld.

Boven de gaten schrijf je de getallen 1, 2 en 3.

Het knikkerspel

Bepaal allereerst de afstand tot het knikkerspel. Zet daar bijvoorbeeld een potje neer. Speler 1 mag drie keer met een knikker gooien. Gaat de knikker door een poortje dan verdient hij de bijbehorende punten. Speler 2 schrijft deze direct op.

Dan is speler 2 aan de beurt, de rollen worden omgedraaid. Na drie rondes worden alle punten per speler bij elkaar opgeteld. Wie heeft de meeste punten en is de winnaar?

Op zoek naar meer opdrachten?

In mijn webshop vind je allerlei spellen voor taal en rekenen, maar ook themapakketten. Al mijn producten zijn nu tijdelijk te koop met 15% korting. Als leerkracht kun je je al voorbereiden op nieuwe thema’s, maar hopelijk kun je het ook thuis gebruiken!

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie