Je bekijkt nu Boggle; kinderen maken woorden

Boggle; kinderen maken woorden

Tijdens spelinloop of na de taaltoets laat ik de kinderen in groep 3 af en toe Boggle spelen. Dit is een hele leuke manier om te werken aan spelling en taalinzicht. Je kunt het op verschillende manieren spelen.

De uitdaging is om zoveel mogelijk verschillende woorden met de beschikbare letters uit het raster te maken.

Ik maak veel gebruik van spelend leren in de klas. Wil je meer weten over thematisch werken en spelenderwijs leren? Bekijk dan mijn E-book ‘Spelenderwijs leren in groep 3‘.

Hoe speel je Boggle?
Wanneer je het spel voor de eerste keer laat spelen kun je het beste zelf de letters kiezen, er moet namelijk een goede verdeling tussen klinkers en medeklinkers zijn. Later kun je de leerlingen het raster zelf laten invullen.

Maak eerst samen met de kinderen een aantal woorden en laat ze dan zelfstandig of in tweetallen puzzelen.

Je kunt er ook een wedstrijd van maken (dit doe ik wel altijd in tweetallen). Wie vindt de meeste verschillende woorden in 10 minuten? Als ze het spel goed door hebben kun je er ook een nieuwe uitdaging aan koppelen.

Net als bij Scrabble kun je punten aan een woord verbinden, bijvoorbeeld een drieletterwoord krijgt 1 punt, een vierletterwoord 2 punten enzovoort.

De kinderen werken op deze manier spelenderwijs aan spelling en vinden het steeds weer een leuke uitdaging om zoveel mogelijk woorden te maken.

Je kunt dit werkblad gebruiken.

Boggle; kinderen maken woorden

Oefenen met hoofdletters
Begin groep 3 is dit nog wel wat lastig, maar nu ze de hoofdletters beginnen te herkennen is de ‘echte Boggle’ een fantastisch spel om in te zetten. In dit spel worden de hoofdletters gebruikt. De letters worden in de boggle gestopt en goed geschud.

Daarna worden de letters verdeeld over de vakjes. De deksel wordt eraf gehaald en de zandloper wordt omgedraaid. De kinderen proberen zoveel mogelijk woorden te maken met de letters die zichtbaar zijn. Wie heeft de meeste woorden gemaakt?

Jammer genoeg kon ik mijn versie niet meer online vinden. Mijn Boggle spel heb ik in de Kringloopwinkel gekocht. Maar Boggle Flash klinkt als een leuke vervanger.

Volgens mij is het een elektronisch spel waarbij gecheckt kan worden of het een bestaand woord is. Ook heb je een Boggle kaartspel dat wellicht een optie is.

Lees ook eens:
– Hoe begeleid je een kind dat zwak is in spelling.
– Tips voor effectiever spellingonderwijs.
– Spelletjes om spelling te oefenen.

 

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft één reactie

 1. Marjon Clarijs

  Hallo juf Linda, ook ik heb kaartjes ontwikkeld om spelling te oefenen in de groep.
  Hierbij leren kinderen spelenderwijs hun woorden oefenen samen met anderen.
  Er zijn 40 kaarten , op elke kaart staat aangegeven wat kinderen nodig hebben en de uitleg van de opdracht. Misschien ook iets voor jouw groep. Meer informatie kun je vinden op: http://www.marjonclarijs.nl/creatief-spellen
  Ik ben benieuwd wat je er van vindt.
  Hartelijke groet, Marjon

Geef een reactie