Boggle

Tijdens spelinloop of na de taaltoets laat ik de kinderen in groep 3 af en toe Boggle spelen. Dit is een hele leuke manier om te werken aan spelling en taalinzicht. Je kunt het op verschillende manieren spelen. De uitdaging is om zoveel mogelijk verschillende woorden met de beschikbare letters uit het raster te maken.

Hoe speel je het?
Wanneer je het spel voor de eerste keer laat spelen kun je het beste zelf de letters kiezen, er moet namelijk een goede verdeling tussen klinkers en medeklinkers zijn. Later kun je de leerlingen het raster zelf laten invullen. Maak eerst samen met de kinderen een aantal woorden en laat ze dan zelfstandig of in tweetallen puzzelen.

Je kunt er ook een wedstrijd van maken (dit doe ik wel altijd in tweetallen). Wie vindt de meeste verschillende woorden in 10 minuten? Als ze het spel goed door hebben kun je er ook een nieuwe uitdaging aan koppelen. Net als bij Scrabble kun je punten aan een woord verbinden, bijvoorbeeld een drieletterwoord krijgt 1 punt, een vierletterwoord 2 punten enzovoort. De kinderen werken op deze manier spelenderwijs aan spelling en vinden het steeds weer een leuke uitdaging om zoveel mogelijk woorden te maken.

Lees ook eens:
– Hoe begeleid je een kind dat zwak is in spelling.
– Tips voor effectiever spellingonderwijs.
– Spelletjes om spelling te oefenen.

boggle

 

Een gedachte over “Boggle

 1. Marjon Clarijs schreef:

  Hallo juf Linda, ook ik heb kaartjes ontwikkeld om spelling te oefenen in de groep.
  Hierbij leren kinderen spelenderwijs hun woorden oefenen samen met anderen.
  Er zijn 40 kaarten , op elke kaart staat aangegeven wat kinderen nodig hebben en de uitleg van de opdracht. Misschien ook iets voor jouw groep. Meer informatie kun je vinden op: http://www.marjonclarijs.nl/creatief-spellen
  Ik ben benieuwd wat je er van vindt.
  Hartelijke groet, Marjon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *