Je bekijkt nu Review: Warrige woorden Spelling

Review: Warrige woorden Spelling

Warrige woorden Spelling is een kwartetspel waarmee kinderen verschillende moeilijke klanken kunnen oefenen. Het spel oefent woorden met de ei/ij, ou/au, b/p, g/ch en d/t.  Het spel wordt uitgegeven door uitgever Scala, die nog veel meer eigenzinnige leermiddelen en spelmaterialen te koop heeft. In deze blog vertel ik je er graag meer over.

Het spel
Het kwartetspel zit in een stevige doos, die een frisse, blauwe en groene kleur heeft. In de doos zitten 76 kwartetkaarten, 2 kaarten met de spelregels en een ‘magische’enveloppe.

Het kwartetspel heeft 19 kwartetten. Elk kwartet heeft een andere afbeelding. De afbeeldingen hebben allemaal te maken met toveren. Zoals bijvoorbeeld het toverstafje en de heksenhoed. Maar ook de inktpot, de spin, de ster en de paddenstoel. De woorden op de kwartetkaarten hebben niets met toveren te maken. Neem bijvoorbeeld de woorden kei, bijl, tijd en plein.

Naast de afbeelding staan twee klanken. Hier moet steeds de juiste van gekozen worden. Bijvoorbeeld ij of ei. Aan de onderkant van iedere kaart is een rood vlak met ‘bolletjes’. Daarin staat het juiste antwoord verstopt. Wanneer een kind het kaartje in de ‘magische’ enveloppe stopt kan er gecontroleerd worden of het goed is.

Ook leuk: Hoe begeleid je een kind dat zwak is in spelling?

Warrige woorden Spelling

Het spel kan alleen of met meerdere spelers gespeeld worden. Wanneer een kind het alleen speelt, neemt het een kaart, kiest de juiste klank en controleert dit met behulp van de ‘magische’ enveloppe. Spelen meerdere kinderen het spel, dan gaat het zoals bij een kwartetspel. Maar wanneer er aan een andere speler gevraagd wordt om een bepaalde afbeelding, moet eerst het juiste antwoord gegeven worden. Alleen dan krijg je de kaart.

In de klas
Dit kwartetspel past bij de spellingcategorieën die in groep 4 worden aangeboden. Maar het is ook een uitdagend spel voor kinderen die in groep 3 al kunnen lezen. Er zijn 19 kwartetten, dat zijn er wel veel in 1 spel. Daarom is het handig om van te voren te bepalen welke kwartetten er mee doen. Dit kan willekeurig, maar ook aan de hand van de categorieën die de kinderen moeten oefenen.

Er zijn 7 kwartetten waar binnen 1 kwartet verschillende categorieën worden geoefend. Neem bijvoorbeeld het kwartet van de ster. Daarbij horen de woorden eind (ij/ei), snoep (p/b), lucht (g/ch) en mouw (ou/au). Vervolgens zijn er nog 12 kwartetten waar binnen 1 kwartet, 1 categorie wordt geoefend. Neem bijvoorbeeld het kwartet van de maan. Daarbij horen de woorden schat, paard, kist en vriend (d/t).

Warrige woorden Spelling

In onze klas is er een groepje kinderen in groep 3 dat al kan lezen. Zij zijn bezig geweest met woorden met de ij en met de ou. We hebben voor hen de kwartetten met de ij/ei en de ou/au geselecteerd. Daar doen ze nu steeds een kwartetspel mee. Ze genieten er van om op deze manier te oefenen met de klanken!

Wat zou jij in de klas doen met dit spel?

Warrige woorden Spelling
Uitgever: Scala
Prijs: € 13,95

Klik hier om het spel te bestellen.

Marianne van de Wal

Marianne van de Wal is gastblogger op klasvanjuflinda.nl Ze werkt al ruim 10 jaar als leerkracht in de onderbouwgroepen. Ze ontwerpt en ontwikkelt haar eigen lessen en materialen. Voor haar staat spelen in hoeken, lezen in boeken, ervaringen delen en verhalen op schrijven, centraal. Marianne geeft 3 dagen per week les in groep 2/3 op een kleine, zelfstandige en gezellige basisschool in Best. Ze is getrouwd en moeder van 4 jonge kinderen van 0-6 jaar.

Dit bericht heeft één reactie

  1. lindsay

    Hi

    I’m English – my daughter is bilingual dutch English (goes to a Dutch school) and has big problems with spelling in Dutch. I’m looking for a good book / way to have her learn the rules. I can’t read your site properly – is this something you can help with?

    Thanks!

Geef een reactie